Vieh_san Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 15 minut temu, Grzes napisał: No to kończ Antka w łikend i dawaj z Iskrą Hehehe ;D mam urlop i będę wyjeżdżał w niedzielę, więc nie wiem czy zdążę zacząć. Na tę chwilę maskuję Antka do drugiego koloru i myślę, z czego go umieszać. Mam mr color 352 chromate yellow primer i chciałbym go pomieszać z jakimś zielonym. @BRAVO112dziękuję Ci za plany, jedyne czego się mogę dopatrzyć z tą osłoną to to, że ten wlot powietrza na górze na planach zaczyna się już na samym przodzie, a w modelu jest albo cofnięty do tyłu, albo krótszy. Chyba chodzi też o to, że osłona powinna być bardziej stożkowata. W modelu też jest stożek, ale bardzo delikatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) I cyk drugim kolorkiem. PS. Urwała się oczywiście antenka, ale już na swoim miejscu Edytowane 29 Lipca 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 35 minut temu, Vieh_san napisał: I cyk drugim kolorkiem No to jak tak dobrze idzie, to musisz dziś położyć i trzeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 Bardzo very piknie Rada porada jeśli można wtrącić Tylko nie naklej mu szachownic na górze skrzydeł Ich tam nigdy nie było, a chińczyk ma błąd w schemacie Tak samo z numerem taktycznym. Nigdy nie było Antka o takim numerze w polskim lotnictwie. I teraz aby było choć trochę merytorycznej zgodności możesz mu z kombinacji tych samych cyfr nadać numer taktyczny "2619". Taki był i latał do lutego 1988 roku w 13 PLT Kraków-Balice (nie wiem czy dobrze napisałem), tylko to godło z kalkomanii to chyba z 42 LED z Modlina więc się nie nada do 2619. Schemat malowania był ten sam więc śmiało możesz działać. Na szybko mam tylko jego fotki jak został w 1988 roku sprzedany do Węgier jako HA-ANY i nastepnie sprzedany dalej do USA jako N619RR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 34 minuty temu, Artek82 napisał: Bardzo very piknie Rada porada jeśli można wtrącić Tylko nie naklej mu szachownic na górze skrzydeł Ich tam nigdy nie było, a chińczyk ma błąd w schemacie Tak samo z numerem taktycznym. Nigdy nie było Antka o takim numerze w polskim lotnictwie. I teraz aby było choć trochę merytorycznej zgodności możesz mu z kombinacji tych samych cyfr nadać numer taktyczny "2619". Taki był i latał do lutego 1988 roku w 13 PLT Kraków-Balice (nie wiem czy dobrze napisałem), tylko to godło z kalkomanii to chyba z 42 LED z Modlina więc się nie nada do 2619. Schemat malowania był ten sam więc śmiało możesz działać. Na szybko mam tylko jego fotki jak został w 1988 roku sprzedany do Węgier jako HA-ANY i nastepnie sprzedany dalej do USA jako N619RR. To dlatego nie mogłem znaleźć żadnego z tym numerem Może jakieś numery mi się uda skleić z jakiś resztek. Jak nie da rady, to sam sobie wydrukuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 41 minut temu, Artek82 napisał: godło z kalkomanii to chyba z 42 LED z Modlina 45.LED Znalazłem model zrobiony wedle schematu: http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Antonov/An-2/Trumpeter/FullBuild/Kierat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 1 minutę temu, Grzes napisał: 45.LED Dzięki, nigdy nie miałem do tego pamięci niestety 2 minuty temu, Grzes napisał: Znalazłem model zrobiony wedle schematu Tak, model wykonany zacnie, ale zestawowy numer z czapy niestety 5 minut temu, Vieh_san napisał: Może jakieś numery mi się uda skleić z jakiś resztek. Jak nie da rady, to sam sobie wydrukuję. Jesli zdecydujesz się na tego 2619 o którym napisałem to jeśli masz zestawowe kalkomanie to wystarczy zamienić kolejność cyfr, a jeśli zdecydujesz się na inny to już Twoja wola co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 42.eskadra lotnicza stacjonowała na Bemowie. W godle miała warszawską Nike. Jest jeszcze taki zestaw kalkomanii z polskimi, ciekawymi godłami i w przystępnej cenie: https://www.mojehobby.pl/products/Antonov-An-2-Colt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 Widziałem te kalkomanie, jeszcze jeden zestaw jest dla wojskowego antka tam. No na razie bardziej obstawiam, że chyba sobie nr wydrukuję, a jak będzie potrzebne godło to też. Jakie to nie mam pojęcia ;D dopasuję to co będzie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 W zestawie HDL są godła do samolotów 32.pułku z Sochaczewa i pierwsze godło 11. pułku z Wrocławia. Tylko, o ile dobrze pamiętam któryś z tych Antków miał malowanie tylko 2-kolorowe oliwkowo - błękitne... jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 3 godziny temu, Grzes napisał: Tylko, o ile dobrze pamiętam któryś z tych Antków miał malowanie tylko 2-kolorowe oliwkowo - błękitne... jakoś tak 9868 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) No i trzeci kolorek. Niestety w jednym miejscu na górze kadłuba za skrzydłami nie dopatrzyłem przerwy w maskowaniu i będę musiał poprawić. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 32 minuty temu, Vieh_san napisał: No i trzeci kolorek. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Lipca 2022 Share Napisano 30 Lipca 2022 Całość super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Lipca 2022 Autor Share Napisano 30 Lipca 2022 Dodałem kilka obić na osłonie silnika, które będę jeszcze olejami poprawiał, także to nie koniec. Dodałem też trochę postshadingu, żeby trochę bardziej wypłowiał mi ten antek. Na górze kadłuba zostawiony fragment z chodniczkiem, który będę robił coś na wzór tego: Tak to się prezentuje. Kolory w rzeczywistości nie są takie żywe, ale nie chce mi się za każdym razem ich poprawiać ;D W ostatecznej galerii to zrobię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Śmigiełko zrobione, kalki położone. Byłem jednak zbyt leniwy, żeby inne wymyślać, więc przeniosłem tą 9 na tył i pasuje. Znalazłem też kilka zdjęć numeru 2619, także dla mnie wystarczająco zgodnie z rzeczywistością ;D Do zrobienia zostały naciągi, które part dodaje w postaci blaszek, ale takie płaskie mi nie pasują, chyba zrobię je z ramki rozciągniętej, albo jak się nie uda to z nitki od pończoch. Oprócz tego muszę pomalować opony, zrobić wash, dodać okopcenia z rury, dodać druty antenowe na górze, a także dorobić chce czerwone światła na górze i dole, a zamierzam dorobić je z przezroczystej ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Jeszcze mnie teraz naszło na zrobienie bieżnika. Pierwszy raz mi to w miarę wyszło (na jednym z kół;D). Mocuję do szlifiereczki ramkę, szlifuję ją tak żeby koło w nią weszło. Potem mocuję koło za pomocą małej ilości CA najlepiej jakiegoś gęstszego żeby można było wprowadzić takie poprawki, żeby kółko za bardzo nie biło. Włączam szlifierkę i przykładam piłkę w poprzek do kółka, staram się to robić jednym ząbkiem (mam lepszą kontrolę nad tym co się dzieje). Proszę mam bieżnik, nie jest idealny, ale w miarę mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Plus za odwagę we wdrażaniu nowych technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 , ale takie płaskie mi nie pasują, Akurat w Antku są taśmy między skrzydłami, a nie linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 13 minut temu, zaruk napisał: Plus za odwagę we wdrażaniu nowych technologii. Hahaha dzięki, ale tak całkiem chyba nie jest nowa, tzn kiedyś widziałem chyba jak jakiś japoński modelarz tak robił i mi się o tym przypomniało. Teraz, Wojtek59 napisał: Akurat w Antku są taśmy między skrzydłami, a nie linki. O cholibka, faktycznie, nie przyjrzałem się wcześniej. Dziękuję bardzo za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 No właśnie sprawdziłem, i wychodzi mi, że jednak są linki. Chyba zdwojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) @Wojtek59 Patrzę teraz na zdjęcia z forumowego tematu o An-2 i tam są takie zdjęcia. Wygląda jak tasiemka faktycznie. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/7527aa7c2e9f01cf https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/24fe026f855fa263 Edytowane 31 Lipca 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Z tego zdjęcia ciężko mi powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi