MayonesEXG7 Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 10 godzin temu, StarBourne napisał: Ładnie Ci wychodzi ten Sherman panie kolego. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) Rdzawe na lekko jarzmo, wieża. Ruszełm wózki dzisiaj. Tuż przed olejami. Czy matt varnish vallejo akryl- dobrze współgra z scpefikami typu dust,fresh mud i dark mud od AK ? Bez problemowo enamel brudy, przyjmie taki mat ? Edytowane 11 Marca 2023 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 8 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Czy matt varnish vallejo akryl- dobrze współgra z scpefikami typu dust,fresh mud i dark mud od AK ? Bez problemowo enamel brudy, przyjmie taki mat ? Daj mu wyschnąć z dzień, nic złego nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Jak kładlem kalki to 1.5 dnia dałem lakierowi. A z pigment fixerem, już na matowym, to pierw specyfik i odrazu dust pigmenty, czy trzeba odczekać jakiś czas, by brudy położyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Pierwsze daj pigmenty, potem zakraplaczem lub pioetą zapuśc pigment fixer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) 11 minut temu, robertmodelarz napisał: Pierwsze daj pigmenty, potem zakraplaczem lub pioetą zapuśc pigment fixer. Dzięki za info. Mi się te kolejności mylą, bo nigdy nie dawałem takich brudów. Pipetę mam z aero. Mam specyfik za zacieki z oslon- scalopsów które odprowadzają w osłonie nie wlane paliwo do korków i wychodzą na zewnątrz na wanne i boczne ścianki kadłuba- nazywa się grime od AK. Wydaje się, że ta chemia jeszcze jest przy pracy, na lakierze bezbarwnym ?. Na macie, nie zatrze się dobrze zapewne zaciory. Edytowane 12 Marca 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Z pędzla można fixer zakraplać punktowo na pigmenty , nie pozalewasz modelu, nie będzie problemu z błyszczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 1 godzinę temu, MayonesEXG7 napisał: Dzięki za info. Mi się te kolejności mylą, bo nigdy nie dawałem takich brudów. Pipetę mam z aero. Mam specyfik za zacieki z oslon- scalopsów które odprowadzają w osłonie nie wlane paliwo do korków i wychodzą na zewnątrz na wanne i boczne ścianki kadłuba- nazywa się grime od AK. Wydaje się, że ta chemia jeszcze jest przy pracy, na lakierze bezbarwnym ?. Na macie, nie zatrze się dobrze zapewne zaciory. Zacieki i ślady paliwa są robione na bazie soecyfików olejnych. Daj im porządnie wyschnąć -minimum 48 h. Potem dalsze zabiegi. Ślady wody (deszczu) to specyfik akrylowy. Można kłaść na wyschnięte oleje, na pewno się niepogryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Więc, wash olejny to już, jestem na etapie po. Oprócz wewnętrznych kół jezdnych i układu, bo w to nie ingerowałem, co nie widoczne. Trochę zróżnicowałem wannę jednym kolorem, aby zrobić kontrast w środku. Pomalowałem peryskopy panzer acces valejjo, przy lekkim rozjaśnianiem skin tonu , aby za ciemne nie wyszły. Z odmiany zacierek biedronki to plan żółty, biały, brązowy- zrobią również za obitki, bo nie nie ruszałem ta barwą głębszych młotkowań. Zostałt obitki na wydechu silnika i pod nim. Wymagający model, co do godzin roboczych, ale takie modelarstwo Edytowane 12 Marca 2023 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 2 godziny temu, Evildead napisał: Z pędzla można fixer zakraplać punktowo na pigmenty , nie pozalewasz modelu, nie będzie problemu z błyszczeniem Lepiej tak, po pipetą to z tym, może być różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Brudzenie wanny fajnie wyszło. Niektóre z tych jasnych obić możesz jeszcze uzupełnić w środkach ciemnobrązowa farbą - zyskają głębię. Tylko bardzo cieniutko i prawie tak że nic a efekt będzie widoczny. W razie czego korygowanie wykałaczką jeśli masz wciąż błyszczącą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Też myślałem na jasnych dać brązowy.Przy tak żmudnej pracy,nie da się wszystiego ogarnać. Na gąskach na macie, plan jest dać ak mud z jasniejszych odcieni brązu zabłocenia i potem light dust by z kontrastować ogniwa. Jeszcze później dorobić pakę. Jeszcze roboty zostało troche,co nie miara. Edytowane 12 Marca 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 W dniu 1.09.2022 o 20:03, MayonesEXG7 napisał: Pożyczę Tobie, mojego załoganta dla " Fury " ale zapłata w funtach .Może nie wygląda, jak Brad Pit ale co tam haah Figurka do poprawy- usuń ślady łączenia form, bardzo na rękach są widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) Ciag dalszy obic wystarczy-lekko brązowym w jaśniejsze zbitki. Ruszyłem też wózki jezdne.Czas już na oleje. Zapomniałbym:prawa zębatka na washa,właz tylko dwie rzeczy zrobić przed biedronką. Pomalowane na dupie-zapasowe gąski. Tak wiem,szwy na rękawach. Edytowane 19 Marca 2023 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Łoleje. Total brak czasu. Walka z wanną chwilowo. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Te smugi do poprawy - za grube i każda w innym kierunku - dziwnie mi to wygląda. Poszedłbym raczej w klasyczną biedronkę jasną ziemią i ciemną ziemią i jakąś zielenią żeby złamać kolor bazy. I rozcieraj konsekwentnie z góry na dół. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak lepiej jak wtedy. Wiedziałem,że po lini prostej ale przekombinowalem eksperymentowaniem. Ranty z krawędziamy nad gąskami-płaskownik z dziurami burty na brązowo dla podkreślenia dół ciemny a wyżej jaśniej. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Oleje zrobione,oprócz jednego napędowego zębatego na gąsce. To.mi zostało. Zmienię koncepcję diory. Szwabów z Panzerem 4 wyrzucilem na podstawke brukową.. Postawke robilem od podstaw ręcznie. Około rok temu. W między czasie odpadły małe dwie rzeczy, ale da radę to ogarnąć. Jak to w modelarstwie. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Na gąskach z syfieniem i coś ostroznie ubrudzić kolejną z maskowaniem papieru i innych. Bambletle na diore pomalowane po części ale zostało jeszcze troche. Walka z gąskami była z ulożeniem jej na rolkach podtrzymujących. Brud gąski to ak dark mud i potem light dust Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BROK Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Czołg fajny ale te spawy i strupy po niby przestrzelinach biją po oczach... Nokautują... Może warto je usunąć i zrobić nowe, bardziej naturalne. Model na pewno by zyskał. 17 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Na gąskach z syfieniem i coś ostroznie ubrudzić kolejną z maskowaniem papieru i innych. Bambletle na diore pomalowane po części ale zostało jeszcze troche. Walka z gąskami była z ulożeniem jej na rolkach podtrzymujących. Brud gąski to ak dark mud i potem light dust Wszystko OK- tylko te spawy i strupy po niby przestrzelinach biją po oczach. Sam model fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Nauk nie idzie w las!!!! Amerykan pełną gębą!!! Weatheringu juz chyba wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 A czrmu nie ma zmontowanej tej tylniej polki z tyłu. Przynajmiej ja jej nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Nauk nie idzie w las!!!! Amerykan pełną gębą!!! Weatheringu juz chyba wystarczy. No baa "za ameryhańskie dolały"$$Gąski brudze i i układ jezdny taki plan jeszcze ciut weatheru ale wszystko z tonowane musi być. @patrykd zaczepy miedziane trzeba z łączyć i pomalować. Nie ruszałem, bo godzine płukałem aero bo nie ruszane od 1.5 miecha ale odetkałem Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Dorabiam uchwyty na płaskowniki. Które ida na pace od wycioru w górę? dwa rodzaje @patrykd?Pewnie lutowaleś niż CA? Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Są 2 rodzaje tyvh płaskowniczków z tego co pamiętam. Zobacz w instrukcji RFM, który i gdzie idzie. Ja to lutowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi