Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Evildead napisał:

Teraz moduluj zaprawkę😁

Takie cuś to się psiknie na zielono od razu zabezpieczając taśmą z dziurkami 😛.,dużo nie będzie . Żadnej zaprawki, ani tynku :)

Edytowane przez MayonesEXG7
Napisano (edytowane)

Pierwotnie mogę wrócić do odcieni, przed tymi packami. Aby zachować, te ciemniejsze doły i góry jaśniejsze na krawędziach, przy spawach zaraz.

W moim odczuciu barwa zielona pojazdu, jest trudniejsza w kolorystyce niż dunkelgelby- ale na tym polega modulacja , ale że spieprzyłem prishejda to teraz odtwarzaj :). Widzę, że zaprawka dziur, odcień mi wyszedł za ciemny.

Wydaje mi się, że mógł bym xf1 na maks skręconej iglicy przypruszyć delikatnie cieniowanie, jak przez malowaniem bazą i delikatnie modulować greenem a potem z żółta dla rozjaśnień delikatnie. 

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Walka dalej. Poprawiona wieża z tymi jakby napawami-to było logo ale zamazałem.Było psik psik na bokach.Reszty jak przód i tył.i to.co wcześniej,tak.zostawię. Nie.ma co kombinować.W między czasie zgubiłem tylną paczkę...dzięki @patrykd za pomoc w częściach. Powoli się składa

20230201_184925.jpg 

20230201_191408.jpg

20230201_192924.jpg

20230201_192839.jpg

20230201_192829.jpg

• Like 3
Napisano (edytowane)

Pytanko, bo zacznę się bawić  brudami. A jeszcze położyć trzeba lakier.kalki.

Moim zdaniem White spirit z olejami dla artystów jest ok, ale nie mam porównania do pigmentów nature effect od AK czy Pigment Fixer - czy one są korzystne dla obu lakierów  gloss i matt, jak na zdjęciu poniżej ? 

Czy brudy są na WS czy mocniejszej chemii? Fixera również ?

Mam od AK dark mud, fresh mud, grime  i Pigment fixer- testuje na szrotach, jak to działa.  Czekam na light dust. efekt.- przyda się.

Mam clear tamki, ale sprawdzone są te Valejki, więc pozostanę przy nich.

Vallejo " Auxiliaries " Chemia modelarska , rozpuszczalniki - Twoje Hobby

MC 192 Vallejo 70520 Mattlack Matte Varnish 17ml ABC MODEL HOBBY

Napisano

Tak się teraz zastanawiam czy te przebicia pancerza w tych miejscach co masz nie spowodowałyby wybuchu tego czołgu. Tak na moje oko jedno z nich pokrywa się z magazynem amunicyjnym. 

Napisano (edytowane)

Wszystkie M4A3 miały zasobniki na amunicję do działa nie w bocznych sponsonach a pod podłogą wieży w pojemnikach otoczonych mieszanką wody i płynu niezamarzającego. Były to te tzw. "mokre" zbiorniki paliwa.

Edytowane przez Endrju
  • Thanks 1
Napisano
10 minut temu, Endrju napisał:

Wszystkie M4A3 miały zasobniki na amunicję do działa nie w bocznych sponsonach a pod podłogą wieży w pojemnikach otoczonych mieszanką wody i płynu niezamarzającego. Były to te tzw. "mokre" zbiorniki paliwa.

Tak naprawdę nie wszystkie. Wczesne wersję M4A3 miały standardowe,  suche komory amunicyjnej tak jak w innych wczesnych wersjach.

• Thanks 1
Napisano

No tak. Uciekły mi trzy słowa. Powinno być.

Wszystkie M4A3 z dużymi włazami miały zasobniki na amunicję do działa nie w bocznych sponsonach a pod podłogą wieży w pojemnikach otoczonych mieszanką wody i płynu niezamarzającego. Wczesne M4A3 z małymi włazami produkowane przez Forda miały zasobniki amunicyjne w sponsonach.

Napisano (edytowane)

Kalka DEC.7TH na lewym i prawym boku kadłuba się świeci.

Płyn to glikol etylowy chyba był. 

Edytowane przez Lipstein
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Walczę dalej z washem brązowym od AK-dlatego, bo zgubiłem wcześniejszego prishejda. Od tego shermiego,przestał mnie pin wash bawić. Jeszcze zostało ciapania. Kraty walic można od silnika na czarno tamka panelem line?Tak myślę

A tu zaraz obicia- i tu się skupić potem trzeba.

20230218_200901.jpg 

20230218_200915.jpg

• Like 3
Napisano
1 godzinę temu, MayonesEXG7 napisał:

Kraty walic można od silnika na czarno tamka panelem line?

Można walić, ale posmaruj te kraty wcześniej white spiritem - powinno pięknie siąść.

A tak wogóle to fajnie Ci idzie z tym modelem - rozwój jest! :) Tylko nie akcentuj tych spawów bo delikatnie mówiąc one Ci akurat nie wyszły najlepiej. Dobrze byłoby je ukryć/zgasić jakimś pigmentem.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, TAW napisał:

Można walić, ale posmaruj te kraty wcześniej white spiritem - powinno pięknie siąść.

A tak wogóle to fajnie Ci idzie z tym modelem - rozwój jest! :) Tylko nie akcentuj tych spawów bo delikatnie mówiąc one Ci akurat nie wyszły najlepiej. Dobrze byłoby je ukryć/zgasić jakimś pigmentem.

Zapytałem. bo mało ostatnio, ze mnie tu praktykant.

Dzięki za miłe słowa, fakt spawy...tak patrzałem jak brown wejdzie w nie, ale niektóre miejsca, są fakt grube. Pigmenty mam na koniec- moim zdaniem olejem można ztłumić weldsy. To trzeba patrzeć, jak to dalej się z kontrastuje.

Brak czasu na mazianie.

Napisano (edytowane)

Nieźle jest , widać duży postęp, jedynie te spawy na przyszłość do poprawy bo teraz się wybijają jednak niestety, ale malowanki i ogólnie to nie ma lipy już :), fajnie trzonki narzędzi wyglądają

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Przygasze weldsy,jak jeszcze pojazd na lakierze jest,można WS i rozrobic olej z tubki w odcieniu pojazdu lub na koniec dustem z lekkim gruzem również wykonać na kadłubie, bo to pojazd z miasta będzie. Dzięki,wole wolniej ale dokładniej porobić. Trzonki narzędziowe, to baza jaką do malowania figsów używam. Skin tone i dark flesh i przebitki słojów drewna dla kotrastu orange brown minimalnie na mokro z pęndzla.

• Like 2
Napisano
3 godziny temu, MayonesEXG7 napisał:

Dzięki,wole wolniej ale dokładniej porobić.

No właśnie od jakiegoś czasu bardzo to widać po efektach :super:

Napisano (edytowane)

Jeszcze troche washa zostało na obu połowkach i delikatnie obitki robię,ale asekuracyjnie.

20230304_192317.jpg 

20230304_192355.jpg 

16779545811377419014235723722062.jpg

• Like 3
Napisano (edytowane)

Ciąg dalszy obitek wstępnych. Bez ingerencji pyndzla na układzie jezdnym i kołach.

20230311_111208.jpg

20230311_111220.jpg

20230311_111227.jpg

20230311_111244.jpg

20230311_111332.jpg

20230311_111342.jpg

• Like 2