PitersonL Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Ruszam z nowym projektem. Na tapecie Opel Olympia w wersji z 1936/37 r. Znalazłem zdjęcia przedwojenne z mojej miejscowości. Ten sam pojazd zaparkowany w dwuch punktach miasta. O dziwo były to zdjęcia pocztówkowe. PYTANIA: - CZY KTOŚ DYSPONUJE ZDJĘCIEM OPLA OLYMPII W SŁUŻBIE w Ludowym Wojsku Polskim - czy znacie link do zdjęć wnętrza. Zastanawiam się nad kolorystyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Był jeden, do którego kalki robiło Toro Model w arkuszu z pojazdami zdobycznymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Dziękuję serdecznie. Tak, niestety widzę, że wbrew temu co sugeruje TORO w instrukcji, ten model opla olympii ze zdjęcia to wersja późniejsza (z zaokrąglonym grillem i maską otwieraną do góry. Swoją drogą oglądam zdjęcia odrestaurowanych opli olympia. Będę musiał się zastanowić co ze światłami z tyłu i tylnym zderzakiem. bo opcji co nie miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 swoją drogą to były czasy dla motoryzacji... a dziś plastik, nie mówiąc o silnikach.... jak mawia mój kuzyn teraz auta to "masa ryżowa i plastelina". A tutaj na fotce Panowie w trójeczkę na przednim zderzaku... tylko miny mają nie tęgie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 no i jeszcze wersja rajdowa inżyniera Tadeusza Marka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Jaki masz zestaw wyjściowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Tak wygląda Bronco na tablicach rejecyjnych z Poznania okresu okupacji 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Czy Bronco to inny model niż ten z fotki sztabu 4 brygady pancernej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 28 minut temu, mandrivecs napisał: Czy Bronco to inny model niż ten z fotki sztabu 4 brygady pancernej? Tak na fotce jest albo Opel Olimpia De lux może też być Opel Kadett oba są czterodrzwiowe. Bronco robi model dwudrzwiowy Model 1936/37 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 12 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: Tak na fotce jest albo Opel Olimpia De lux może też być Opel Kadett oba są czterodrzwiowe. Bronco robi model dwudrzwiowy Model 1936/37 . Ok. To z którego zestawu można zbudować ten ze zdjęcia - sztabowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Bronco widać, że z Niemiec ściągany, licznik przekręcony, po niezłym dzwonie, łyse opony, ale jest potencjał w tym pomyśle!!!. Niezły warsztat się szykuje!!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Godzinę temu, mandrivecs napisał: Ok. To z którego zestawu można zbudować ten ze zdjęcia - sztabowy? Z małych Opli chyba nie ma żadnego w 4 drzwiach ewentualnie jakaś żywica może Edytowane 7 Września 2022 przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 48 minut temu, robertmodelarz napisał: Bronco widać, że z Niemiec ściągany, licznik przekręcony, po niezłym dzwonie, łyse opony, ale jest potencjał w tym pomyśle!!!. Niezły warsztat się szykuje!!!! Spokojnie spokojnie już Verkspolizei zajmuje się sprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Tego sztabowego Opla LWP można zrobić na bazie Moskwicza. https://icm.com.ua/technique/moskvitch-401-420-saloon/ Natomiast ja zamówiłem model od Bronka Jakieś blaszki hiszpańskiego producenta (chyba niezbyt okazały zestaw) - zależy mi na zrobieniu solidnej atrapy grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Panowie... Malutki starterek dla smaczku.. Czyli wyniki riserczu i pytanie za 100 punktów. Kto prowadził ten blog z którego pochodzi zdjęcie winietki cabrio? Za chilerę nie mogę odnaleźć tego w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 pomysł się klaruje. Będzie to pojazd z cyklu "unknown unit" - czyli to co lubię, freestyle. Chciałbym odtworzyć tą skrzynkę i kanisterek z paliwem/olejem oraz lejek. lampki konwojowej z tyłu i notki z przodu nie będzie - nie podobają mi się. Reflektorów też nie będę przesłaniał - zostaną szkła, bo w tym modelu Broncia wyglądają naprawdę dobrze (przynajmniej z tego co widziałem w in-boxach). Model planuję w kolorze field gray (ale zrobię sobie z domieszką niebieskiego). i już korci mnie, żeby nawalić pigmentu w bieżnik (coś jak w prezentowanym już działku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 i pytania do Panów: 1. co to za jednostka z rogaczem na błotniku - podoba mi się bardzo 2. co to za proporczyk (taktyczny, czy co?) - używany tylko w wehrmachcie czy w luftwaffe też? - chciałbym taki dodać, a ten jest fajny bo nie ma na nim wrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Bronco widać, że z Niemiec ściągany, licznik przekręcony, po niezłym dzwonie, łyse opony, ale jest potencjał w tym pomyśle!!!. Niezły warsztat się szykuje!!!! i tu się z Tobą zgadzam w 102% zapraszam zresztą do wspólnego projektu, może któryś z Kolegów też zajmie się oplem w tej lub innej wersji. Zachęcam też do nadsyłania fotek frontowych opli, może jeszcze jakiś gadżet na którymś z wozów będzie wart odtworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 9 minut temu, PitersonL napisał: co to za jednostka z rogaczem na błotniku - podoba mi się bardzo Takie oznaczenie miała 46 dywizja piechoty. Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 6 minut temu, Gregory napisał: Takie oznaczenie miała 46 dywizja piechoty. Pozdrawiam Grzesiek Dzięki. Zaraz prześledzę szlak bojowy tego unitu. Cześć Gregory! Żagań - sympatyczne miasteczko. Bywam przynajmniej 2 razy w roku. Czołgi pod jednostką, pałac księżnej Doroty, Misiek Wojtuś i Stalag Luft - piękne miejsce rekonstrukcji i żywej historii. A w dawnej restauracji piastowskiej miałem dawno temu weselicho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 @bulik58gdzie Ty takie perełki znajdujesz? Szukam zdjęć Panzer IV Ausf. D-E z 11 Dywizji Pancernej do odwzorowania na swoim Panzer IV E, ale kiepsko. Przepraszam Autora wątku za wpis nie na temat. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 bulik58 dziękuję. Od razu jak w albumie się zrobiło i kolejny pomysł z fotek - linka na przedni bumper. Gregory, miło mi że generuje się dyskusja. Wklej proszę tutaj jakąś fotkę Twojego Panzer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 1 godzinę temu, PitersonL napisał: Wklej proszę tutaj jakąś fotkę Twojego Panzer. Jestem w trakcie budowy, na tyle na ile mi pozwalają obowiązki służbowe i domowe :), ale wkleję link do warsztatu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 jestem pod wrażeniem Twojej pracy. a propos dyskusji, która toczyła się na Twoim wątku - a dotyczącej wierności replik w stosunku do oryginałów. Nie to żebym był upierdliwy, ale... czego tu wymagać od producentów modeli? po pierwsze - model musi się masowo sprzedać, więc musi być w miarę uniwersalny (oni tu liczą na aftermarket i gamę dodatków/konwersji) po drugie - w muzeach i kolekcjach są dziś składaki, więc jak ktoś to ogląda i skaluje to mamy efekty jakie mamy po trzecie - z całym szacunkiem, ale oprócz garstki "Wariatów" niewiele osób wie z czym mamy do czynienia. i to nikomu nie przeszkadza. i to nie dotyczy tylko skali 1:35... pomnik przed jednostką w Żaganiu..... T-34 a obok pseudo sherman .... czyli jackson z 90mm armatą.... i pomalowany na "zielono" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi