Skocz do zawartości

Brazilian EMB312 Tucano, 1:48, HobbyBoss

MaCHpoint75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Przedstawiam Wam mój ostatnio ukończony model samolotu EMB312 w skali 1:48 w malowaniu Peruwiańskich Sił Powietrznych.

Samolocik niewielki, jednak zajęło mi trochę czasu by go zbudować - głównie tegoż czasu brak.

Dodatki użyte do budowy:

- dwa fotele: Pavla Models S 48019 MB.Mk.8LC;
- rury wydechowe: quickboost QB 48 820 EMB 312 Tucano Exhaust;
- lufy działek: quickboost QB 48 817 EMB 312 Tucano Gun Barrels;
- dodatkowe opócz zestawowych kalkomanie: airscale AS48 DAN Modern Cockpit Dataplate & Warning Decals.

Poza tym kilka samodzielnie dorobionych dodatków jak uchwyty owiewki, HUD, prowadnice klap.

Model malowany głównie farbami Mr. Hobby serii C oraz Tamiya serii XF.

Zapraszam do oglądania i komentowania.

tuc 1.JPG

tuc 2.JPG

tuc 3.JPG

tuc 3-1.jpg

tuc 4.JPG

tuc 5.jpg

tuc 5.1.JPG

tuc 6.jpg

tuc 7.jpg

tuc 8.jpg

tuc 9.jpg

tuc 94.jpg

tuc 91.jpg

tuc 92.jpg

tuc 93.jpg

Edytowane przez MaCHpoint75
  • Like 12

5 minut temu, MAREK74 napisał:

Bardzo ładnie wykonany model. Też mi się wydaje, że ten wash na spodzie ciut za ciemny. Chodniki mają fajną fakturę powierzchni. Takie były czy coś tam dodałeś od siebie, jeżeli mogę zapytać?

Dziękuję za pochwałę.

Z washem muszę się zgodzić - jak na niego teraz patrzę to faktycznie może za czarny i zbyt intensywny.

A chodniczki to taki patent, który mi się przypomniał niedawno. Kiedyś, dawno temu, w jakimś z programów typu Teleranek, Zrób To Sam, 5-10-15 czy Sobótka było o Szopkach Krakowskich i trochę o ich budowie. Tam przy dekorowaniu tychże budowli kolorową folią aluminiową (to też modelarstwo jakby nie patrzeć) robiono taki myk by zmienić i ujednolicić powierzchnię folii, a który to sposób tu zastosowałem: wziąłem zwykłą aluminiową folię kuchenną , położyłem na arkuszu papieru ściernego i "poklepałem" szczotką do czyszczenia butów. Wyciąłem paseczki i przykleiłem do modelu. 

• Like 3