goosf Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Witam serdecznie modelarzy. Mam problem z kalkami do modelu w skali 1:144 . Wykonuję model ORŁA III, niestety w zestawie nie ma kalek pozwalających zbudować KILO w polskich barwach. Pytanie, czy ktoś ma namiary na źródła, gdzie mógłbym nabyć zestaw kalek do ORŁA, lub podać jakąś technikę ich wykonania. Chodzi mi najbardziej o kiosk, ale jeśli jest cały zestaw to też świetnie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) 2 godziny temu, goosf napisał: Mam problem z kalkami do modelu w skali 1:144 Kalek do Orła w tej skali nie ma - są dwie opcje, albo robisz na zamówienie albo bawisz się wycinanie pod lupą pod maskowanie rozumiem że sklejasz ten model : więc od razu zimny prysznic - żeby zrobić z tego modelu PORZĄDNEGO Orła III czyli wersję 877E to trzeba się mocno narobić... Najważniejsze zmiany : - lokalizacja i ilość otworów przelewowych (do wykonania na nowo) - zły kształt kadłuba na dole w części rufowej - zły kształt wyniesienia pokładowego (boki powinny być pod skosem a są prostopadle w dół) - za długi kiosk (i to sporo bo chyba z 0,5cm - w skali 1/350 to tak nie raziło) z rzeczy mniej ważnych : - przednie stery głębokości mają zły kształt (jeśli chcesz robić wysunięte) - dziób ma zbyt ostry kształt (obudowa dziobowego sonaru w wersji 877E, 877EKM oraz późniejszej 636 nie jest taka szpiczasta) - włazy w kadłubie nie w tych miejscach co powinny - zła geometria steru kierunku pod rufą - trochę inne peryskopy (jeśli chcesz robić wysunięte) - wiem że jak kiedyś zgłębiałem temat to też coś było nie tak z długością kadłuba - ale już nie pamiętam czy za długi czy za krótki, całkiem możliwe że za długi o to wydłużenie kiosku i stąd ten błąd to chyba wszystko Edytowane 9 Września 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goosf Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 Wypadałoby teraz podziękować, ale tak naprawdę, to właśnie "wysadziłeś" projekt. No ale mimo wszystko dzięki za info. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) oj tam oj tam zaraz wysadziłem.... wszystko jest do naprawienia i skorygowania tylko zejdzie sporo czasu. Poza tym wszystko zależy jak bardzo chcesz zrobić Orła poprawnie - ten model to taki standardowy "Trumpek" a więc geometria wyrobu bardzo na oko. Ale jak nie masz spiny i nie bardzo się przejmujesz odwzorowaniem rzeczywistości to zrób ten model "z pudła" i tez będziesz zadowolony Edytowane 9 Września 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 32 minuty temu, M.A.V. napisał: wszystko jest do naprawienia i skorygowania tylko zejdzie sporo czasu. Wszystko jest do zignorowania, trzeba tylko mieć silną wolę! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goosf Napisano 10 Września 2022 Autor Share Napisano 10 Września 2022 No tak , tylko nie wszystko można zignorować. Poza tym patrząc na model przewymiarowany wiesz , że taki jest i niesmak pozostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 10 Września 2022 Share Napisano 10 Września 2022 Jak nikomu nie powiesz, to żona/dziewczyna/znajomi/rodzina może się nie zorientują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 10 Września 2022 Share Napisano 10 Września 2022 "on tam gdzieś jest", czyli ORP Orzeł III pod wodą, wtedy odpada problem z błędami plastikowej materii samego modelu, musisz tylko wybrać odpowiedni odcień i stan powierzchni wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goosf Napisano 10 Września 2022 Autor Share Napisano 10 Września 2022 Hmmm, kuszące, choć mam znikome jeśli żadne doświadczenie z żywicą. Model budowany jest na zamówienie i sam nie wiem już teraz jak mam podejść do tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Września 2022 Share Napisano 10 Września 2022 Na luzaku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) zrób ćwiczebnie dla siebie tyle ile uważasz, że możesz spróbować Edytowane 13 Września 2022 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi