Jump to content

ORP ORZEŁ 1:144

goosf
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie modelarzy. Mam problem z kalkami do modelu w skali 1:144 . Wykonuję model ORŁA III, niestety w zestawie nie ma kalek pozwalających zbudować KILO w polskich barwach.

Pytanie, czy ktoś ma namiary na źródła, gdzie mógłbym nabyć zestaw kalek do ORŁA, lub podać jakąś technikę ich wykonania. Chodzi mi najbardziej o kiosk, ale jeśli jest cały zestaw to też świetnie.

Pozdrawiam serdecznie

z25091483Q,ORP-Orzel-podczas-Swieta-Marynarki-Wojennej-w-Gdyn.jpg

2 godziny temu, goosf napisał:

Mam problem z kalkami do modelu w skali 1:144

Kalek do Orła w tej skali nie ma - są dwie opcje, albo robisz na zamówienie albo bawisz się wycinanie pod lupą pod maskowanie

rozumiem że sklejasz ten model :

22.jpg.9992d75034051979cfe54e8f9bb5631d.jpg

więc od razu zimny prysznic - żeby zrobić z tego modelu PORZĄDNEGO  Orła III  czyli wersję 877E to trzeba się mocno narobić...

Najważniejsze zmiany :

- lokalizacja i ilość otworów przelewowych (do wykonania na nowo) 

- zły kształt kadłuba na dole w części rufowej

- zły kształt wyniesienia pokładowego (boki powinny być pod skosem a są prostopadle w dół)

- za długi kiosk (i to sporo bo chyba z 0,5cm - w skali 1/350 to tak nie raziło)

z rzeczy mniej ważnych :

- przednie stery głębokości mają zły kształt (jeśli chcesz robić wysunięte)

- dziób ma zbyt ostry kształt (obudowa dziobowego sonaru w wersji 877E, 877EKM oraz późniejszej 636 nie jest taka szpiczasta)

- włazy w kadłubie nie w tych miejscach co powinny

- zła geometria steru kierunku pod rufą

- trochę inne peryskopy (jeśli chcesz robić wysunięte)

- wiem że jak kiedyś zgłębiałem temat to też coś było nie tak z długością kadłuba - ale już nie pamiętam czy za długi czy za krótki, całkiem możliwe że za długi o to wydłużenie kiosku i stąd ten błąd

to chyba wszystko  :szczerbol:

Edited by M.A.V.
  • Haha 1

Wypadałoby teraz podziękować, ale tak naprawdę, to właśnie "wysadziłeś" projekt😳.

No ale mimo wszystko dzięki za info.

• Haha 1

oj tam oj tam zaraz wysadziłem....    wszystko jest do naprawienia i skorygowania tylko zejdzie sporo czasu.

Poza tym wszystko zależy jak bardzo chcesz zrobić Orła poprawnie - ten model to taki standardowy "Trumpek" a więc geometria wyrobu bardzo na oko. Ale jak nie masz spiny i nie bardzo się przejmujesz odwzorowaniem rzeczywistości to zrób ten model "z pudła" i tez będziesz zadowolony :szczerbol:  

Edited by M.A.V.

32 minuty temu, M.A.V. napisał:

wszystko jest do naprawienia i skorygowania tylko zejdzie sporo czasu.

Wszystko jest do zignorowania, trzeba tylko mieć silną wolę! 

😆

• Haha 4

No tak , tylko nie wszystko można zignorować. Poza tym patrząc na model przewymiarowany wiesz , że taki jest i niesmak pozostaje🤔

Hmmm, kuszące, choć mam znikome jeśli żadne doświadczenie z żywicą. Model budowany jest na zamówienie i sam nie wiem już teraz jak mam podejść do tego projektu?😶