DamianPoltorak Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Długu weekend to i posiedzieć można było dłużej, oto efekt wczorajszego i dzisiejszego posiedzenia. Na to przyjdzie jeszcze jedna, może dwie transparentne warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Druga warstwa stanowczo się przyda. A co do RLM 76 możesz zrobić to jak na instrukcji IBG. Ster kierunku + lotki w błękitnym RLM 76, kadłub w późnym RLM 76. Możesz też pomalować tak osłonę silnika (wczesny RLM 76), a potem dać transparentny późny - osłona silnika będzie się wtedy odcinała od reszty, a ciemnoszarym zaznaczyć wzmocnienie mocowania steru kierunku i dać na to późny 76. Coś jak tutaj. AK RC robi trzy wersje tego koloru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Godzinę temu, HK1885 napisał: AK RC robi trzy wersje tego koloru. MRP też ma trzy rodzaje RLM76. Osobiście kiedyś z braku laku, jako późnego odcienia użyłem brytyjskiego spreparowanego Sky, zresztą też na Dorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 W dniu 7.10.2022 o 12:55, RogerM napisał: Światła pozycyjne zrobiłbym z rozciągniętego plastiku, najlepiej w kolorach jakie potrzebujemy (czerwony lewe, zielony prawe). Jeśli nie mamy to: rozciągnij kawałek przezroczystej ramki i albo zeszlifuj końcówki na okrągło albo przystaw zapalniczkę i zrobi się taki grzybek (wtedy masz od razu ograniczenie przy wsuwaniu w skrzydło). Pierwsza wersja - grubość światła, druga - grubość mniejsza bo grzybek będzie imitował światło. Później w przypadku pierwszej wersji polerowanie i malowanie, a drugiej tylko malowanie, najlepiej farba transparentną, jak nie masz to pomieszaj kolor z bezbarwnym błyszczącym. Prosta i przyjemna robótka. Z tą odsuwaną częścią osłony kabiny coś jest nie tak, Eduard daje dwie wersje - szerszą do zamkniętej opcji i węższą do otwartej. Tu ewidentnie widać tę węższą. A'propos kolorowych świateł na skrzydłach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 A co światła z Me 262 mają wspólnego z wątkiem Fw 190? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 8 godzin temu, HK1885 napisał: AK RC robi trzy wersje tego koloru. Czy farbę z serii RC rozcieńczę Mr Color Thinnerem, czy muszę kupować coś dedykowanego? Nie chciał bym za bardzo wprowadzać nowego rodzaju farb do warsztatu. Z tego co patrzę ten RLM76 "Late version" mają jeszcze w serii 3GA, według opisu nadaje się bezpośrednio do aerograf, bez rozcieńczenia. Warto w to pójść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 4 godziny temu, RogerM napisał: A co światła z Me 262 mają wspólnego z wątkiem Fw 190? Kolor klosza. Bezbarwny, korowa jest tylko osłona żarówki, lub sama żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 52 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Czy farbę z serii RC rozcieńczę Mr Color Thinnerem, czy muszę kupować coś dedykowanego? Nie chciał bym za bardzo wprowadzać nowego rodzaju farb do warsztatu. Z tego co patrzę ten RLM76 "Late version" mają jeszcze w serii 3GA, według opisu nadaje się bezpośrednio do aerograf, bez rozcieńczenia. Warto w to pójść? AK RC na spokojnie rozcieńczysz Mr Color Thinnerem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 54 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Czy farbę z serii RC rozcieńczę Mr Color Thinnerem, czy muszę kupować coś dedykowanego? Ja rozcieńczałem to tamijowskim Lacquer Thinnerem z pomarańczową zakrętką (podobno daje najlepsze efekty). Ale na rozcieńczalniku Gunze też pójdą. 57 minut temu, DamianPoltorak napisał: Z tego co patrzę ten RLM76 "Late version" mają jeszcze w serii 3GA, według opisu nadaje się bezpośrednio do aerograf, bez rozcieńczenia. Warto w to pójść? Akryli 3GA nie próbowałem więc nie wiem. Tamiya / Gunze H / Gunze C / AK RC w zupełności mi wystarczą i wszystkie dają się bełtać na tym tamijowskim rozcieńczalniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 3 godziny temu, empit napisał: Kolor klosza. Bezbarwny, korowa jest tylko osłona żarówki, lub sama żarówka. Dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z modelem, który jest tematem tego wątku czyli Fw 190 D-9. Zdjęcie, które wstawiłeś przedstawia końcówkę skrzydła Me 262. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Dzisiaj w końcu dotarł do mnie brakujący kolor RLM76 Late. Efekty poniżej, pytanie czy przygasić ? Edytowane 18 Listopada 2022 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Według mnie wystarczy. Jak wejdziesz z lakierami i olejami to efekt się stonuje. Teraz czas na górę kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 19.11.2022 o 06:13, HK1885 napisał: Teraz czas na górę kadłuba Nie tak szybko po zdjęciu maskowania, w okolicach wnęk z taśmą zeszła farba, więc czeka mnie jeszcze kilka podmalówek i poprawek na dole. Lotki pryśnięte RLM 76 w tej wcześniejszej wersji. Edytowane 20 Listopada 2022 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Możesz jeszcze te wzierniki pomalować wczesnym RLM 76. Zaczyna się robić coraz fajniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 2 godziny temu, HK1885 napisał: Możesz jeszcze te wzierniki pomalować wczesnym RLM 76. Dopytam, tylko czy dokładnie ta maszyna tak miała? Czy to po prostu częstą praktyka przy Fokach? I z czego to wynikało? Zaślepki przychodziły z fabryki w gotowym malowaniu i takie montowano, czy chodzi o wyróżnienie ich na tle aluminiowego płata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 43 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Dopytam, tylko czy dokładnie ta maszyna tak miała? Czy to po prostu częstą praktyka przy Fokach? Raczej praktyka w niemieckim przemyśle lotniczym - germański bajzel stał się wręcz przysłowiowy w drugiej połowie 1944 roku. 45 minut temu, DamianPoltorak napisał: Zaślepki przychodziły z fabryki w gotowym malowaniu i takie montowano Poddostawcy dostarczali nie tylko zaślepki, ale cały zespół silnikowy czy część ogonową. Już w kamuflażu, teoretycznie obowiązującym. W montowni samoloty teoretycznie przemalowywano, ale coraz częściej montowano do kupy to co przyszło i wysyłano do jednostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 13 minut temu, HK1885 napisał: W montowni samoloty teoretycznie przemalowywano, ale coraz częściej montowano do kupy to co przyszło i wysyłano do jednostek. I właśnie te najbardziej kraciaste jednostki najbardziej mi się podobają, im większy miszmasz w kolorystyce tym ciekawej. I tak też zrobię, zaślepki dzisiaj dostaną kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Równolegle do malunków walczę dalej z klapami na na osłonie silnika. Druga próba idzie do piachu, nie dopilnowałem szyku przez co rozkład tych klap mi uciekł mi całkowicie i u samej góry przesunięcie jest rzędu pół klapy. Po za tym nadlewki kleju powychodziły po psiknięciu. Przede mną trzecia próba Zarzucilłem pomysł samych popychaczy zostaną tylko uproszczone blaszki, na więcej brak mi umiejętności. Edytowane 20 Listopada 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) Idąc za ciosem rozpocząłem pracę na górze. Na początek lekki preshading, plus lotki na kolor. I trochę drobnicy, śmigło i klapy podwozia. Pytanie do was o kolor wnęk podwozia, Eduard w instrukcji podaje RLM02, natomiast w instrukcji od IBG, którą kolega HTK1885 wrzucił wyżej wnęka jest w kolorze aluminium? Która wersja jest bliższa prawdy? Edytowane 21 Listopada 2022 przez DamianPoltorak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Skończyłem główne malunki, przy jaśniejszym dniu postaram się popatrzeć na to jeszcze raz, czy coś nie wymaga czasem poprawek i dalej lakier. Niezadowolony jestem z koloru RLM81 Brown Violet w wydaniu Mr Hobby, bo tak naprawdę nie różni się prawie niczym od RLM83 Dark Green, (przejście między kolorami na okoptowaniu silnika), a na schemacie malowania różnica jest dość spora między tymi kolorami. Muszę pomyśleć czy nie położyć jakiegoś rozcieńczonego filtra na ten kolor, żeby go bardziej wyróżnić. I drugi temat to poprawki na skrzydłach na kolorze zielonym, chyba za mocno przykrył cały preshading. Edytowane 27 Listopada 2022 przez DamianPoltorak 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Dzisiaj małe posiedzenie z kołpakiem śmigła, malowane od maski swojej roboty. Nie wiem czy nie przegiąłem trochę z drapaniami, ale jak człowiek zacznie ciężko przerwać. Edytowane 29 Listopada 2022 przez DamianPoltorak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Listopada 2022 Share Napisano 30 Listopada 2022 Te zadrapania to od much w kaskach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) 12 godzin temu, enten napisał: Te zadrapania to od much w kaskach? Szerszenie!! A na poważnie, rozważam poprawę tego bo i mi nie przypadło do gustu. Edytowane 1 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 8 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Szerszenie!! A na poważnie, rozważam poprawę tego bo i mi nie przypadło do gustu. Dobrze kombinujesz bo przy tak obitym kołpaku wypadało by poznęcać się też nieco nad łopatami. A one były drewniane z kawałkiem mosiądzu, więc trochę gimnastyki by było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Nom zupelnie jak by wronę przejechał i to taką z aparatem nazębnym : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi