Skocz do zawartości

MiGiem go Panie zrobię, ... Trumpeter 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

MiGiem go Panie zrobię .... jak tylko zakończę "babraninę" z Albatrosem .  Na razie mam dosyć duzo  zabawy ze szmatolotem , ale czas nieubłaganie płynie i powoli widac światło w tunelu .

Pora na  wstepne przygotowania do nastepnego projektu . Zachciało mi się  coś innego , niz kompozycje z drewna , drutu i szmatek -mimo ich niebywałego romantycznego uroku . Jesienne wieczory , długie i deszczowe , pełne zapachu herbaty indyjskiej z imbirem  i fajkowej Conemary Black uzupełnię grzebaniną w plastykowych bebechach Kufajlandzkiego MiGa . Po  MiGu 21 bedzie to druga suszarka do kolekcji "Polskich Skrzydeł" .

20220927_160535.thumb.jpg.79e0ee17aeee757d3f5c3289e1759fe1.jpg20220927_160544.thumb.jpg.8ae8ad680d9131138229df78ef694d6e.jpg20220927_160629.thumb.jpg.287fa4cd477051dccb1495565f4e6900.jpg

BTW: zauważyłem że  MiG23 cieszy sie popularnościa na Forum . Dwa tematy juz są , a teraz bedzie i trzeci :-))))

Edytowane przez boberm1
  • Like 1
Napisano

Gdyby w tytule była jeszcze podana nazwa i skala zestawu to było by super .

• boberm1 changed the title to MiGiem go Panie zrobię, ... Trumpeter 1/48
Napisano
23 minuty temu, Xmen napisał:

Gdyby w tytule była jeszcze podana nazwa i skala zestawu to było by super .

Co prawda to prawda .   Mój błąd☺️

Napisano

Pięknie :piwo: 

Rozsiadam się wygodnie i bacznie będę obserwować warsztat. Przed paroma dniami dotarły do mnie zamówione bajery i gdy tylko skończę to, co obecnie zalega na biurku, zabieram się za swój egzemplarz. Gorąco kibicuję życząc powodzenia.

Napisano
40 minut temu, kapsel napisał:

Pięknie :piwo: 

Rozsiadam się wygodnie i bacznie będę obserwować warsztat. Przed paroma dniami dotarły do mnie zamówione bajery i gdy tylko skończę to, co obecnie zalega na biurku, zabieram się za swój egzemplarz. Gorąco kibicuję życząc powodzenia.

@kapsel - Kolego Drogi - tys zawodowiec modelarski , a ja - amatorski sklejacz plastyku. Ale bedę się starał .

Czy kolega ma juz jakis pomysł na kamuflaż . Moja skromna osoba chyba "walnie" sobie na migaczu szarość . Kolorowe plamki zostawie dla którejs z Su-k.

Napisano

Nie uważam się absolutnie za jakiegoś zawodowca, podobnie jak i Ty buduję modele po prostu. Z różnym skutkiem :D

Co do malowania to wybiorę chyba plamiasty. Na tak dużej powierzchni łatwiej będzie wymalować łaty- tak myślę przynajmniej 😆.  Pyrlandia będzie na 72 miniaturze. 

Napisano
26 minut temu, boberm1 napisał:

@kapsel  zawodowiec modelarski 

A to jest jakiś cech modelarski gdzie zyskuje się zawód modelarza? Dla kolegi się pytam?

Napisano

Znam jednego takiego który żyje z budowy modeli, więc to taki zawodowiec. Pisząc miałem na myśli kogoś znakomitego w tym co robi, bardzo doświadczonego modelarza. 

Napisano

Też znam jednego co robi modele zawodowo, ale rozmawiamy o hobbystycznym klejeniu plastikowych zabawek 😉

Napisano

@kapsel@Moses

Mój błąd . Nie to określenie.  Wasz warsztat modelarski jest dla mnie zaskakujący. Precyzja  obróbki detalu , sposób posługiwania sie aerografem , zasoby wiedzy  ......

Napisano
55 minut temu, boberm1 napisał:

@kapsel@Moses

Mój błąd . Nie to określenie.  Wasz warsztat modelarski jest dla mnie zaskakujący. Precyzja  obróbki detalu , sposób posługiwania sie aerografem , zasoby wiedzy  ......

Po prostu trzeba robić modele :super: jedne wyjdą lepiej inne gorzej niektóre przeżyją kontakt ze ścianą czy koszem, jednym się twoje wypociny będą podobać lub innym nie :rozga: ale tu chodzi raczej o zabawę nie zarobek :haha: a jak coś poczytasz czy zgłębisz temat to tylko na twój PLUS :piwo:

• Like 3
Napisano

Ano ..... co nie zmienia faktu , że podziwiam i szanuję Wasze dorobki.

A w kwestii zarobku   E..... każde "hobbystyczne"  zainteresowania mają  się tak do zarobku,  jak przedstawicielka negocjowanego afektu do hymenu.

Napisano

Niedawno była gdzieś dyskusja na temat modelarstwa zawodowego i amatorskiego. Póki kleisz bez nadziei na zysk, jesteś amatorem. Powodzenia z migiem.

• Like 2
Napisano
21 minut temu, zaruk napisał:

Niedawno była gdzieś dyskusja na temat modelarstwa zawodowego i amatorskiego. Póki kleisz bez nadziei na zysk, jesteś amatorem. Powodzenia z migiem.

O, dzięki znalazłem swoje miejsce w szeregu :haha:

Napisano

Spoko, ja też. Gdybym chciał z tego się utrzymywać, miałbym na waciki.

• Like 1
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

20221019_094856.thumb.jpg.017cda6397f5f178485283676d2cdcc3.jpgW ramach przerwy od szmatotow( albatros lezy w szufladzie musze ciut uspokoic nerwy:-)) - migiem złożyłem MiGa. Zero dodatkow , to co bylo w pudle . Sklada sie poprawnie generalnie szpachli jak na lekarstwo. Zostaly poprawki -  i prawdopodobnie dzis wieczorem - surfacer.20221019_094729.thumb.jpg.57fdc490af1167c7960d434d77e2174d.jpg20221019_094910.thumb.jpg.5fca02bb9dab22bea524cf4d3eb0d7f5.jpg

Edytowane przez boberm1
  • Like 1
Napisano

Przymierzałeś już szkiełka światełek na skrzydłach? Ja byłem zaskoczony, że musiałem szpachlę nakładać, bo tam szklana zostaje tylko "kropelka".

• Thanks 1
Napisano
13 minut temu, giberes napisał:

Przymierzałeś już szkiełka światełek na skrzydłach? Ja byłem zaskoczony, że musiałem szpachlę nakładać, bo tam szklana zostaje tylko "kropelka".

Oj . Nie - ale zaraz , czyli jutro :-)) rzucę okiem . Dzieki za podpowiedż.

Napisano (edytowane)

Kalki i sidolux na modelu...20221023_065628.thumb.jpg.33a1539466682b6f0297adc9a9b969f8.jpg20221023_065727.thumb.jpg.4b10eb6cde271b55c5288b2c512fdb7d.jpg20221023_065744.thumb.jpg.ad218682225a3fb960108b81750eb382.jpg

Teraz czas na " brudzing". Ale to po powrocie z Wlocławka.

BTW:kalki to mix  Trumpetera i Eduarda . Pozycjonowane na podstawie instrukcji i zdjęć z netu. Ich ilosc , po,ycjonowanie i kolorystyka mogą być "dyskusyjne" . Ale ja mam ciut frywolny stosunek do rzeczywistosci;-))

Edytowane przez boberm1
składnia
  • Like 1