Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kolejne pytanko z serii Titanica

Chodzi mi o to jak można zrobić górę lodową na makietę.

• Super Moderator
Napisano

Spróbuj pokombinować z solą. Widziałem kiedyś dioramę gdzie popękany lód, wykonany był z soli, może i górę też Ci się uda zrobić.

Napisano

A może spróbuj zrobić górę z jakiejś masy (np modeliny) i oklej ją solą (używając podobnej technologii jak przy flockowaniu).

Przyszło mi jeszcze go głowy wykonanie góry z białego gipsu.

To tylko takie moje wizje rozwiązania problemu - od razu mówię, że nigdy nie praktykowałem tych sposobów.

Napisano

może najpierw napisz jakiej wielkości (jaka skala?) ma być ta góra lodowa :]

góry lodowe z reguły mają kolor śniegu :] są białe i nie uświadczysz tam przejrzystości lodu jak np. na tafli na jeziorze, a pod spodem widać śmigające sobie ryby..

wytnij ze styropianu kształt jaki chcesz uzyskać i oklej go pogniecioną folię aluminiową (dla uzyskania spękanej faktury itp.) i pomaluj.. ewentualnie przyprósz sodą żeby imitowała śnieg..

Napisano

skala to 1:400

zbieram pomysły i je przetestuję, a najlepszy zostanie zastosowany na makietce

dzięki za pomoc

Napisano

Tak sobie myślę, że mógłbyś pokombinować ze STILL WATER'em. Nie jestem doświadczonym modelarzem, lecz myślę, że po dodaniu jakiegoś białego pigmentu po zastygnięciu mogłoby to imitować lód.

Napisano

Słaby pomysł.A może by tak wziął wyciął kształt z styropianu,oblepić gipsem,dać sodę i wu'ala

Napisano

Gore to moze by zrobic ze steropianu i przysypac czyms modelarskim bialym, albo soda, a dookola statku porobic plywajace kry z wosku i kawalki lodu na statku tez z wosku, najlepszy sposob na lod. Wylewasz bialutki przezroczysty wosk najlepiej na jakis papier, pozniej go poprostu lamiesz i kawalki lodu gotowe, a moze by tak tego Titanica pod katem od dolu spilowac to by wygladal ze juz troche pod wode poszedl:) Pozdrowienia i czekam na jakies fotki.