maszynista93 Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Witam Kolejne pytanko z serii Titanica Chodzi mi o to jak można zrobić górę lodową na makietę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lipca 2008 Super Moderator Share Napisano 26 Lipca 2008 Spróbuj pokombinować z solą. Widziałem kiedyś dioramę gdzie popękany lód, wykonany był z soli, może i górę też Ci się uda zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 26 Lipca 2008 Autor Share Napisano 26 Lipca 2008 to doby pomysł - spróbuję ale nie mam dość dużej bryły soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Zestaw Małego Chemika i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 A może spróbuj zrobić górę z jakiejś masy (np modeliny) i oklej ją solą (używając podobnej technologii jak przy flockowaniu). Przyszło mi jeszcze go głowy wykonanie góry z białego gipsu. To tylko takie moje wizje rozwiązania problemu - od razu mówię, że nigdy nie praktykowałem tych sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 myślałem o tym jednak gips nie jest chyba zbyt wiernym odzwierciedleniem lodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 może najpierw napisz jakiej wielkości (jaka skala?) ma być ta góra lodowa :] góry lodowe z reguły mają kolor śniegu :] są białe i nie uświadczysz tam przejrzystości lodu jak np. na tafli na jeziorze, a pod spodem widać śmigające sobie ryby.. wytnij ze styropianu kształt jaki chcesz uzyskać i oklej go pogniecioną folię aluminiową (dla uzyskania spękanej faktury itp.) i pomaluj.. ewentualnie przyprósz sodą żeby imitowała śnieg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 skala to 1:400 zbieram pomysły i je przetestuję, a najlepszy zostanie zastosowany na makietce dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Tak sobie myślę, że mógłbyś pokombinować ze STILL WATER'em. Nie jestem doświadczonym modelarzem, lecz myślę, że po dodaniu jakiegoś białego pigmentu po zastygnięciu mogłoby to imitować lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Słaby pomysł.A może by tak wziął wyciął kształt z styropianu,oblepić gipsem,dać sodę i wu'ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blezor Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Gore to moze by zrobic ze steropianu i przysypac czyms modelarskim bialym, albo soda, a dookola statku porobic plywajace kry z wosku i kawalki lodu na statku tez z wosku, najlepszy sposob na lod. Wylewasz bialutki przezroczysty wosk najlepiej na jakis papier, pozniej go poprostu lamiesz i kawalki lodu gotowe, a moze by tak tego Titanica pod katem od dolu spilowac to by wygladal ze juz troche pod wode poszedl:) Pozdrowienia i czekam na jakies fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Mój kolega zrobił kiedyś zimową dioramę i jako śnieg zastosował mąkę wyszło fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Proponuje spróbować z wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi