Grzego Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Klej CA jest powszechnie używany jako wypełniacz ubytków - nie tylko w modelarstwie, ale tez np. w stolarstwie. Oglądając filmy na YT o stolarstwie zauważyłem, że klej CA jest używany bardzo często wraz z aktywatorem, a stolarze stosują go w pomieszczeniu zamkniętym, nie używając żadnych masek przeciw oparom. Mam aktywator firmy Senus, który ma na etykiecie ostrzeżenie o szkodliwości, konieczności stosowania w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz itp. Zresztą on bardzo śmierdzi, więc i tak praktycznie mogę go używać tylko na balkonie, co jest mocną uciążliwością. Czy możecie polecić jakiś "zdrowszy" aktywator (jeśli taki w ogóle istnieje, bo mi się nie udało znaleźć)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) Kosmetyczne aktywatory do klejów cyjanoakrylowych to często zwykły 70% IPA. Kleje cyjanoakrylowe wiążą pod wpływem wilgoci w powietrzu. Więc zwykła woda też "zaaktywuje" klej. Chociaż nie jestem pewien, czy tak gwałtowna aktywacja nie spowoduje osłabienia spoiny. Co przy szpachlowaniu nie będzie problemem. Edytowane 17 Października 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Psiknięcie atomizerem z wodą wystarczy do takiego zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Ja używam śliny modelarskiej , działa, da się szlifować ,nie kurczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 27 Października 2022 Ja widzialem jak gośc jako aktywatora, używa proszku do pieczenia. Czy działa nie wiem, nie probowalem. Moge podesłać filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 W dniu 27.10.2022 o 13:28, jawkers napisał: używa proszku do pieczenia. Dokładniej to chodzi o sodę oczyszczoną czyli wodorowęglan sodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi