KaMiV13 Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 17 minut temu, meser262 napisał: Na stałe nie. Jednak na fotkach pojazd z No.S20 takowych nie ma. 13./PzRgt.Grossdeutschland, wszystkie te pojazdy (9 szt.) zostały zmontowane w styczniu 1943 roku. Zostały wysłane z Neuhammer, Niemcy - 03 lutego 1943 roku - Fgst.250082 ; Fgst.250087 ; Fgst.250090 ; Fgst.250098 ; Fgst.250099 ; Fgst.250100 ; Fgst.250104 05 lutego 1943 roku - Fgst.250106 ; Fgst.250108 17 lutego 1943 roku przybywają pierwsze elementy "GD" do Połtawy, Rosja. Tygrysy "GD" po przybyciu do Rosji nie zostały nawet pobielone z braku czasu na te czynności. Od razu ruszyły do walki. Dlatego myślę że filtry na tych 9 ciu pojazdach nie były zamontowane fabrycznie*. W/w filtry pojawiają się na Tygrysach "GD" w późniejszym czasie. Zostały dosłane lub po prostu były** i zostały zamontowane w warsztatach polowych. Wśród tych 9 ciu Tygrysów właśnie No.S20 jest dość ciekawy. Skoro nie mieli czasu na pobielenie pojazdów i zamocowanie filtrów to dlaczego na Tygrysie S20 ma poluzowane dwa tylne*** wyrzutniki granatów dymnych. Doskonale to widać na fotkach. Może to też efekt pośpiechu. Ostatnim pojazdem zmontowanym w styczniu był Fgst.250111, dodatkowo w ostatnim tygodniu stycznia 1943 roku zmontowano tylko 5 Tygrysów I. Więc ten wysłany 17-02-1943 roku to pojazd z tego ostatniego tygodnia stycznia 1943 roku. * - podobnie w 4./SS PzRgt.3 Totenkopf której Tygrysy wysłano 15 stycznia 1943 roku, choć te są pobielone. ** - przyjechały razem z Tygrysami jednak "luzem". *** - boczne mocowania do kadłuba są odkręcone - popatrz na fotki Tu widać te odkręcone mocowania. "Rury" powinny "patrzeć do tyłu w bok i do góry. Widok od przodu Tygrysa S20. Popatrz na wyrzutnik granatów z tyłu. Niestety fotka nie doświetlona. Jeśli chodzi o malowanie tych 9-ciu Tygrysów I. Malowanie fabryczne to kolor bazowy RAL 8000. Drugi kolor RAL 7008 nie został położony fabrycznie. Osłona jarzma ma wycięty schodek w dolnym rogu. Można to zobaczyć na Tygrysie No.131. Wprowadzono tę modyfikację wraz z montażem wyrzutników granatów na dachu kadłuba. Co ciekawe nie wszystkie pojazdy miały ten detal, ale to inna historia. Pozdrawiam Krzysztof Ogromne podziękowania za te informacje, zabieram się za prace a efekty pokaże już jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) Jarzmo już ze strukturą czeka na lufę z aber.Zasobnik wymagał poprawek wiec daje zaktualizowane zdjęcia do tego wleciały blaszki nad zbiornikami paliwa.Reszta pracy dzisiaj poszła na czyszczenie narzędzi oraz innych drobnych elementów, z dalszymi postępami czekam na lufę i farby które pozwolą mi zamknąć wannę oraz wież. Edytowane 1 Listopada 2022 przez KaMiV13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 5 godzin temu, KaMiV13 napisał: Wpadłeś sam na ten patent z doklejeniem tych elementów? Te elementy oryginalnie miały tylko zastosowanie w Tiger (P) i w modelach Tygrysów są zbędne. Ale ja podobnie jak ty wklejam je żeby wieża nie wypadała z kadłuba po zamontowaniu metalowej lufy Akurat wkleiłeś siatki nad zbiornikami paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 4 minuty temu, Seb napisał: Wpadłeś sam na ten patent z doklejeniem tych elementów? Te elementy oryginalnie miały tylko zastosowanie w Tiger (P) i w modelach Tygrysów są zbędne. Ale ja podobnie jak ty wklejam je żeby wieża nie wypadała z kadłuba po zamontowaniu metalowej lufy Akurat wkleiłeś siatki nad zbiornikami paliwa Tak, teraz wieża siedzi sobie fajnie na swoim miejscu dociągnięta i przy obracaniu nie wypada w dodatku będzie się trzymać stropu po zamontowaniu metalowej lufy. A na patent wpadłem jak zobaczyłem wycięcia w stropie wanny które było tylko wyciąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 Potrzebuje waszej pomocy a mianowicie jakie blaszki dokupić do tego tygrysa, wacham sie pomiędzy part a aber jesli chodzi o błotniki przód, tył i bok ale jeśli chodzi o klamry na cały osprzęt i resztę drobnych elementów pe to nie mogę znaleść zestawu (idealnego) do tego modelu. Proszę was o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Ja zawsze opierałem się na Aberze i nigdy nie żałowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 24 minuty temu, madeira napisał: Ja zawsze opierałem się na Aberze i nigdy nie żałowałem Macie jakiś patent na robienie zawiasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Godzinę temu, madeira napisał: Ja zawsze opierałem się na Aberze i nigdy nie żałowałem Sorry, ale akurat blachy Abera 1:35 do Tygrysów są najgorsze jakie kiedykolwiek miałem. Tylko nie pisz "kwestia gustu" 1 godzinę temu, KaMiV13 napisał: Potrzebuje waszej pomocy a mianowicie jakie blaszki dokupić do tego tygrysa, wacham sie pomiędzy part a aber jesli chodzi o błotniki przód, tył i bok ale jeśli chodzi o klamry na cały osprzęt i resztę drobnych elementów pe to nie mogę znaleść zestawu (idealnego) do tego modelu. Proszę was o pomoc! Daj sobie spokój z takimi blachami, po co błotniki chcesz robić z blaszek? Obok prowadzi warsztat Tygrysa niedoświadczony z blachami współmodelarz, popatrz czy dasz radę. Osłony boczne jak najbardziej możesz z blaszek zrobić. Polecam Parta, bo sporo tańszy od Abera i jest ok. Jeżeli chodzi o osprzęt, zapinki itp to blachy powoli odchodzą do lamusa, druk 3D to jest to! Opisałem świetny zestaw takich bajerków od Elefant Corporation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) 16 minut temu, Seb napisał: Sorry, ale akurat blachy Abera 1:35 do Tygrysów są najgorsze jakie kiedykolwiek miałem. Tylko nie pisz "kwestia gustu" Daj sobie spokój z takimi blachami, po co błotniki chcesz robić z blaszek? Obok prowadzi warsztat Tygrysa niedoświadczony z blachami współmodelarz, popatrz czy dasz radę. Osłony boczne jak najbardziej możesz z blaszek zrobić. Polecam Parta, bo sporo tańszy od Abera i jest ok. Jeżeli chodzi o osprzęt, zapinki itp to blachy powoli odchodzą do lamusa, druk 3D to jest to! Opisałem świetny zestaw takich bajerków od Elefant Corporation. Jeszcze muszę się dobrze zastanowić nad klamrami a co do błotników i osłon to kupie z part, dzięki za podpowiedź z drukiem 3d wiem ze coś podobnego wypuszcza również TREX o ile mnie pamięć nie myli. Edytowane 2 Listopada 2022 przez KaMiV13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 16 godzin temu, Seb napisał: Sorry, ale akurat blachy Abera 1:35 do Tygrysów są najgorsze jakie kiedykolwiek miałem. Tylko nie pisz "kwestia gustu" Daj sobie spokój z takimi blachami, po co błotniki chcesz robić z blaszek? Obok prowadzi warsztat Tygrysa niedoświadczony z blachami współmodelarz, popatrz czy dasz radę. Osłony boczne jak najbardziej możesz z blaszek zrobić. Polecam Parta, bo sporo tańszy od Abera i jest ok. Jeżeli chodzi o osprzęt, zapinki itp to blachy powoli odchodzą do lamusa, druk 3D to jest to! Opisałem świetny zestaw takich bajerków od Elefant Corporation. Nie napiszę, że kwestia gustu, bo o tym się podobno nie dyskutuje. Pisząc o Aberze i Tygrysach miałem na myśli skale 1:16 Natomiast faktycznie jak patrzę teraz jakiej jakości wychodzą drukowane detale, to kopara opada i chyba słusznie prawisz, że niedługo blachy odejdą do lamusa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Taki patent na ruchome koła napędowe oraz napinające, wiertło fi 0,6 mm drut 0 ,6 mm i działa wybitnie. Jeśli chodzi o koło napędowe to zmontowane tylko do przymiarki i będzie sklejane dopiero po pomalowaniu a co do koła napędowego udało się zamknąć i jest całkowicie ruchome. Jutro przyjdą już blach z part więc zacznie się praca z błotnikami, lufa już zamontowana tak jak wszystkie blaszki z zestawu wszystko ładnie przylega i pasuje jeśli chodzi o kratki z wentylatorami. Edytowane 3 Listopada 2022 przez KaMiV13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 Czy ktoś wie do czego służył ten element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) 18 minut temu, KaMiV13 napisał: Czy ktoś wie do czego służył ten element? To pokrywa na wlot powietrza zakładana przy brodzeniu. Wlot znajduje się na klapie silnika pod tymi rurami. Btw, zdjęcia wstawiaj kiedy kursor będzie pod tekstem Edytowane 3 Listopada 2022 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 7 minut temu, Seb napisał: To pokrywa na wlot powietrza zakładana przy brodzeniu. Wlot znajduje się na klapie silnika pod tymi rurami. Btw, zdjęcia wstawiaj kiedy kursor będzie pod tekstem Dzięki za tą cenną informacje, nie ma problemu poprawię to!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 13 godzin temu, KaMiV13 napisał: Czy ktoś wie do czego służył ten element? 13 godzin temu, Seb napisał: To pokrywa na wlot powietrza zakładana przy brodzeniu. Fotka dla pełnej jasności. Fotka tylko do celów dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Witam wszystkich ponownie, trochę się opóźniło dodanie postępów z przyczyn osobistych ale już postaram się wrzucać w miarę regularnie. Trochę walczyłem z błotnikami do tygrysa ale udało się już je zmontować tak jak uchwyty na linę do wciągania gąski. Lina założona tylko do przymiarki brakuje żywicznych końcówek które niestety się połamały podczas transportu i jestem zmuszony zamówić nowe Resztki po kleju zostaną usunięte jutro, dziś już za późno na dalsze postępy Edytowane 8 Listopada 2022 przez KaMiV13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Może warto te błotniki lekko pogiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Coś tu jest nie tak. Mocowania liny (do gąsek) są za wysoko. W modelu są na górnej krawędzi, a rzeczywiście każda z nich była dożo niżej. Może problemem jest też wielkość mocowań na modelu. Wygląda to jakoś nie tak jak powinno - moim zdaniem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 W dniu 31.10.2022 o 12:32, KaMiV13 napisał: Model robie z instrukcji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 1 godzinę temu, meser262 napisał: Coś tu jest nie tak. Mocowania liny (do gąsek) są za wysoko. W modelu są na górnej krawędzi, a rzeczywiście każda z nich była dożo niżej. Może problemem jest też wielkość mocowań na modelu. Wygląda to jakoś nie tak jak powinno - moim zdaniem. Pozdrawiam Krzysztof Postaram sie to poprawić, dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 5 godzin temu, patrykd napisał: Może warto te błotniki lekko pogiąć? Możliwe ze to zrobie ale tez nie chce przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) Efekt dzisiejszego druciarstwa, uchwyty do lin oraz wyciora, uchwyt na gaśnicę i metalowe MG które również zostało zamontowane w jarzmie. Wszystko jest tylko spasowane na sucho bo brakło czasu na usunięcie oryginalnych mocowań oraz otworów na oryginalne elementy, liczę ze się spodoba co prawda dużo tego nie ma ale zajęło mi go dobrych kilka godzin (co do mocowania liny na boku to uchwyty zostaną przyklejone w odpowiednich miejscach jutro). Uchwyty na linę na tylnej części trochę wymęczone ale wyglądają dobrze według mnie. Przednia płyta jeszcze czeka na strukturę oraz uchwyty oboj gniazda MG, oryginalne zostały usunięte. Edytowane 9 Listopada 2022 przez KaMiV13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 20 godzin temu, KaMiV13 napisał: Postaram sie to poprawić, ... . To może przy okazji za jedną pracą - Takie małe detale - po obu stronach - Może jeszcze podłączenie wyrzutników granatów - z przodu po obu stronach; po środku tylko z lewej strony. Z tyłu przewód nie miał dodatkowego przejścia przez pancerz. Zbliżenie na ten przedni - lewy Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaMiV13 Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 58 minut temu, meser262 napisał: To może przy okazji za jedną pracą - Takie małe detale - po obu stronach - Może jeszcze podłączenie wyrzutników granatów - z przodu po obu stronach; po środku tylko z lewej strony. Z tyłu przewód nie miał dodatkowego przejścia przez pancerz. Zbliżenie na ten przedni - lewy Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za porcje zdjęć ze szczegółami które są tak ważne i na pewno kabelki się pojawią, tak samo jak te małe uchwyty. Mam pytanie co do tylnych wyrzutni a mianowicie jak tam był poprowadzony kabel do wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 50 minut temu, KaMiV13 napisał: Mam pytanie co do tylnych wyrzutni a mianowicie jak tam był poprowadzony kabel do wyrzutni? Pod pancerzem - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi