Skocz do zawartości

Nietypowe malowania Hurricane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć - mam pytanie o nietypowe malowanie hurricane'ów prezentowane przez producentów kalkomanii.
1. Sea Hurricane P3114 - jak malowany jest spód i boki kadłuba ? sky czy biały ?

1378681385_37548_zrzut-ekranu-2021-02-16-o-14-53-05kopia.png.8593aa2980758829dd007b85f7d7dc26.png

2. Sea Hurricane 7 o K - biały czy sky ?

37548_zrzut-ekranu-2021-02-16-o-14-53-05.png.174e04f8021b4908cbb90c92b2751fcd.png

3. Hurricane V7419 - bardzo nietypowy kamuflaż, dół i łaty do zielonego w tym samym kolorze - sky czy middle stone ?

45614_rn.jpg.2a894ff3704b259d37de04c538b6b46c.jpg

4. Hurricane TROP - nietypowy kamuflaż Middle Stone z Zielonym - prawdopodobne ?

hurricane.jpg.2e11bd885acacf27c6210bd7ca2d839d.jpg

Jeśli ktoś ma jakieś informacje o malowaniu powyższych samolotów - proszę o zabranie głosu.

Napisano

Tak z ciekawości - chcesz weryfikować czy producent kalek się nie pomylił z doborem kolorów malowań samolotów?

Napisano

Nie, potwierdzić że są autentyczne. Jako bardzo ciekawe mogą być dla mnie inspiracją do budowy modeli.

A z doświadczenia wiem, że instrukcje malowania z zestawów kalkomanii nie zawsze są wiarygodne, a poza tym zawsze istnieje interpretacja istniejących zdjęć. Patrz choćby pokryszkinowa airacobra...

Napisano

@blackriver - tak jak w modelach często są błędy które można poprawić, tak samo mogą się też trafić w zestawach kalkomanii - przecież robią je ludzie tacy sami jak my, prawda?

@martinello- ad. malowania 3, nie jestem ekspertem, ale był taki schemat malowania myśliwców nocnych:

beau02.jpg

Nie pamiętam nazwy tego koloru (szarego), ale wiem, że zastosowałem Humbrol 165. Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Powodzenia z twoimi Hurricane!

Paweł

Napisano (edytowane)

@pmroczko oczywiście, że masz rację :)

1. 2. malowanie Extra Dark Sea Grey / Dark Slate / White

edit

zdjątko podobnego z instrukcji Fly

https://exito.sklep.pl/userdata/public/gfx/bd81d880cb02668454ad61f370bdc598.jpg

3. V7419/NW 33 squadron RAF pilot S/Ldr Marmaduke Thomas St John Pattle, Larissa, Grecja, kwiecien 1941 (pilot pochodził z Południowej Afryki)

image.png.9e6c51cf2441463addc05fab75b4ee14.png

malowanie Dark Earth / Dark Green / Sky

4. bardzo podobne malowanie z instrukcji z Airfix'a - poza profilami nie widziałem zdjęć. Chociaż te maziaje uważam za fajniejsze 😉

https://m.media-amazon.com/images/I/71rn5g5zrcL._AC_SL1500_.jpg

Edytowane przez blackriver
Napisano (edytowane)
W dniu 28.10.2022 o 15:26, blackriver napisał:

poza profilami nie widziałem zdjęć

Są, są, nawet całkiem sporo. parę przykładów:

Edytowane przez barszczo
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Dzięki Panowie za wsparcie.

Ad.1 mam wątpliwości czy dół był sky czy biały. 

Ad.2 przyjmuje biały.

Ad.3 super byłoby gdyby tak jak napisał pmroczko samolot był dwukolorowy. Spód i jeden kolor kamuflażu jasny (np. sky) a drugi zielony. Widać, że ster kierunku jest nieprzemalowany lub pochodzi z innego samolotu.

Ad. 4 moje pytanie dotyczyło tego konkretnego rysunku na którym ciemniejszy kolor to zielony zamiast typowego dla malowan pustynnych dark earth...

A nie malowania pustynnego ( z "nazwiskami") jako takiego.

Edytowane przez martinello
Napisano

Arma Hobby w swoim zestawie 70026 proponuje dwa malowania z nosami we wzorki:

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/6/1/42096_55.jpg

image.png.750a149e21025f0cdd48a94eaa25a9c6.png C : Srebrny

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/3/6/1/42096_56.jpg

image.png.8992a9f80f98035b6321bbe860dfa080.png C : Srebrny

Napisano (edytowane)
5 minut temu, barszczo napisał:

Znaczy że zielony zamiast brązowego? Raczej mało prawdopodobne.

I dlatego bardzo interesujące - jeśli prawdziwe :)

Ale jak słyszałem opracowania DKdecals nie słyną z rzetelności...

Dodam, że kalki do Ad.1 już mam dzięki pomocy kolegi z forum :piwo:. Model też już czeka na zrobienie. Więc temat "sky czy biały" w tym modelu jest najpilniejszy.

Edytowane przez martinello
Napisano (edytowane)

Po serialu to Mk I, dół to raczej sky, a nie biały 😉

Screen%20Shot%202016-09-08%20at%2016.28.49_zpsxpndluez.png

edit

w "Royal Navy Aces of World War ll" Ospreya str 52 na kolorowym profilu W9220 też jest Sky.

ad 4.

Vale W.-Hurricane I trop, 80 Sqn, Crète, avril-mai 1941.JPG

profil kolorowy znowu z Ospreya

image.thumb.png.b561723148a0e2a7fdb5dea1ba46f5ee.png

https://ww2aircraft.net/forum/threads/hurricane-is-camo-scheme-over-greece-crete.51006/ - rozkmina od czarnobiałego zdjęcia, podane są też seriale innych samolotów z tego zdjęcia.

i jeszcze jeden

image.png.e84ec137bc70ccbcc52b43909dd915f5.png

i masz nietypowe białe malowanie (oba z książki FlightCraft Hawker Hurricane and Sea Hurricane), czyli białe były 😉

image.png.ee9a953d00e0a292259f2feb02c8d401.png

Edytowane przez blackriver
  • Like 1
Napisano

Dzięki wielkie :yahoo:

Ad 1 - sprawa załatwiona. czekam na przesyłkę  a nowym modelem Army i do roboty.

Ad 2 - też załatwione. Model revella Sea Hurricane Mk.IIC mam

Dodam, że napisałem do autorów pozycji nr 3 i 4 - zobaczymy co napiszą, choć w przypadku 4 pewnie powołają się na malujkę z Ospreya.

2 godziny temu, barszczo napisał:

Znaczy że zielony zamiast brązowego? Raczej mało prawdopodobne.

jak widać wyżej - możliwe :)

Napisano (edytowane)

Jak dla mnie Hurricane  V7795 nosi klasyczne malowanie TLS uzupełnione o jasne elementy przodu i krawędzi natarcia z plamami wzorowane na maszynach włoskich. Plamy tam naniesione prawie na pewno nie są jednokolorowe. Czyli masz zielony ale z DE, a nie MS.  Zdjęcie jest trochę prześwietlone i DE wygląda dość jasno. Sporo Garbusków walczących później już na pustyni nadal nosiło klasyczny kamuflaż TLS. Tu masz przykład:

Ale powtarzam, to jest moja interpretacja i ja bym go osobiście tak zrobił. Ty zrobisz tak jak będziesz chciał. Wszelkie wątpliwości rozwiałoby kolorowe zdjęcie z epoki, ale na to raczej nie ma co liczyć wink4.

Edytowane przez barszczo
  • 2 weeks later...
Napisano

Dzięki za wypowiedzi w temacie.

Pozostaje nierozpoznana maszyna nr 4. Producent kalek zaczepiony przeze mnie nie odpowiedział...

Może ktoś ma ten zestaw i jest tam jakaś instrukcja lub powołanie się na źródła ?