martinello Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Cześć - mam pytanie o nietypowe malowanie hurricane'ów prezentowane przez producentów kalkomanii. 1. Sea Hurricane P3114 - jak malowany jest spód i boki kadłuba ? sky czy biały ? 2. Sea Hurricane 7 o K - biały czy sky ? 3. Hurricane V7419 - bardzo nietypowy kamuflaż, dół i łaty do zielonego w tym samym kolorze - sky czy middle stone ? 4. Hurricane TROP - nietypowy kamuflaż Middle Stone z Zielonym - prawdopodobne ? Jeśli ktoś ma jakieś informacje o malowaniu powyższych samolotów - proszę o zabranie głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Tak z ciekawości - chcesz weryfikować czy producent kalek się nie pomylił z doborem kolorów malowań samolotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Nie, potwierdzić że są autentyczne. Jako bardzo ciekawe mogą być dla mnie inspiracją do budowy modeli. A z doświadczenia wiem, że instrukcje malowania z zestawów kalkomanii nie zawsze są wiarygodne, a poza tym zawsze istnieje interpretacja istniejących zdjęć. Patrz choćby pokryszkinowa airacobra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 @blackriver - tak jak w modelach często są błędy które można poprawić, tak samo mogą się też trafić w zestawach kalkomanii - przecież robią je ludzie tacy sami jak my, prawda? @martinello- ad. malowania 3, nie jestem ekspertem, ale był taki schemat malowania myśliwców nocnych: Nie pamiętam nazwy tego koloru (szarego), ale wiem, że zastosowałem Humbrol 165. Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Powodzenia z twoimi Hurricane! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) @pmroczko oczywiście, że masz rację 1. 2. malowanie Extra Dark Sea Grey / Dark Slate / White edit zdjątko podobnego z instrukcji Fly 3. V7419/NW 33 squadron RAF pilot S/Ldr Marmaduke Thomas St John Pattle, Larissa, Grecja, kwiecien 1941 (pilot pochodził z Południowej Afryki) malowanie Dark Earth / Dark Green / Sky 4. bardzo podobne malowanie z instrukcji z Airfix'a - poza profilami nie widziałem zdjęć. Chociaż te maziaje uważam za fajniejsze Edytowane 28 Października 2022 przez blackriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 51 minut temu, blackriver napisał: poza profilami nie widziałem zdjęć Są, są, nawet całkiem sporo. parę przykładów: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Dzięki Panowie za wsparcie. Ad.1 mam wątpliwości czy dół był sky czy biały. Ad.2 przyjmuje biały. Ad.3 super byłoby gdyby tak jak napisał pmroczko samolot był dwukolorowy. Spód i jeden kolor kamuflażu jasny (np. sky) a drugi zielony. Widać, że ster kierunku jest nieprzemalowany lub pochodzi z innego samolotu. Ad. 4 moje pytanie dotyczyło tego konkretnego rysunku na którym ciemniejszy kolor to zielony zamiast typowego dla malowan pustynnych dark earth... A nie malowania pustynnego ( z "nazwiskami") jako takiego. Edytowane 28 Października 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Arma Hobby w swoim zestawie 70026 proponuje dwa malowania z nosami we wzorki: https://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/6/1/42096_55.jpg C : Srebrny https://www.mojehobby.pl/zdjecia/3/6/1/42096_56.jpg C : Srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Nie chodzi o nosy we wzorki, ale o odwrócone kolory kamuflażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Znaczy że zielony zamiast brązowego? Raczej mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Uzupełnię "problem" z 4 malowaniem Producent DK Decals zaproponował taki zestaw -> https://www.mojehobby.pl/products/Hurricane-Mk.I-Pt.I.html Zwróćcie uwagę na sylwetki nr 4 (mój typ) i np 14. 4 wygląda na kamuflaż Mid Stone / Dark Green zaś 14 i 7 - standardowe Mid Stone i Dark Earth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) 5 minut temu, barszczo napisał: Znaczy że zielony zamiast brązowego? Raczej mało prawdopodobne. I dlatego bardzo interesujące - jeśli prawdziwe Ale jak słyszałem opracowania DKdecals nie słyną z rzetelności... Dodam, że kalki do Ad.1 już mam dzięki pomocy kolegi z forum . Model też już czeka na zrobienie. Więc temat "sky czy biały" w tym modelu jest najpilniejszy. Edytowane 28 Października 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Po serialu to Mk I, dół to raczej sky, a nie biały edit w "Royal Navy Aces of World War ll" Ospreya str 52 na kolorowym profilu W9220 też jest Sky. ad 4. profil kolorowy znowu z Ospreya https://ww2aircraft.net/forum/threads/hurricane-is-camo-scheme-over-greece-crete.51006/ - rozkmina od czarnobiałego zdjęcia, podane są też seriale innych samolotów z tego zdjęcia. i jeszcze jeden i masz nietypowe białe malowanie (oba z książki FlightCraft Hawker Hurricane and Sea Hurricane), czyli białe były Edytowane 28 Października 2022 przez blackriver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Dzięki wielkie Ad 1 - sprawa załatwiona. czekam na przesyłkę a nowym modelem Army i do roboty. Ad 2 - też załatwione. Model revella Sea Hurricane Mk.IIC mam Dodam, że napisałem do autorów pozycji nr 3 i 4 - zobaczymy co napiszą, choć w przypadku 4 pewnie powołają się na malujkę z Ospreya. 2 godziny temu, barszczo napisał: Znaczy że zielony zamiast brązowego? Raczej mało prawdopodobne. jak widać wyżej - możliwe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Jak dla mnie Hurricane V7795 nosi klasyczne malowanie TLS uzupełnione o jasne elementy przodu i krawędzi natarcia z plamami wzorowane na maszynach włoskich. Plamy tam naniesione prawie na pewno nie są jednokolorowe. Czyli masz zielony ale z DE, a nie MS. Zdjęcie jest trochę prześwietlone i DE wygląda dość jasno. Sporo Garbusków walczących później już na pustyni nadal nosiło klasyczny kamuflaż TLS. Tu masz przykład: Ale powtarzam, to jest moja interpretacja i ja bym go osobiście tak zrobił. Ty zrobisz tak jak będziesz chciał. Wszelkie wątpliwości rozwiałoby kolorowe zdjęcie z epoki, ale na to raczej nie ma co liczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 Dzięki za wypowiedzi w temacie. Pozostaje nierozpoznana maszyna nr 4. Producent kalek zaczepiony przeze mnie nie odpowiedział... Może ktoś ma ten zestaw i jest tam jakaś instrukcja lub powołanie się na źródła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi