robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Pozwoliłem sobie na jeden dzień przerwy od sklejania, tym razem na warsztat idzie "model za stówę" Tamiya 35156 U.S.M1A1 Abrams. Dla chcących zajrzeć do środka - in box: https://www.1999.co.jp/eng/image/10000226 Żeby trochę przedłużyć frajdę ze sklejania modelu, postanowiłem model odrobinę zmodyfikować i wykonać go w wersji M1A1 Heavy Armor. Z pierwszych ustaleń na roboczo do wymiany i do dodania idą: - gąsienice - przednie panele - boczne panele CIP Z agrotunningu jako wisienka na torcie maleńka blaszeczka Tamiya 35273 MIA/A2 Photo Etched Parts Set i oczywiście kalkomania z modelu Trumpetera (stara i grubaśna) malowanie z operacji JOINT ENDEAVOUR pojazdu z 1 Cav. Div. . Planuję zbudować pojazd nie bardzo utytłany i wyeksploatowany. Raczej lekki kurzyk i mały brud. Działamy!!!! 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Podglądam - Abrams zawsze na czasie! Antyslip będziesz odtwarzał? To chyba największy faul poza dużymi uproszczeniami detali z zestawu Tamiya. Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Tu masz chyba bohatera z kalek... Wieża załadowana jak cygański tabor... 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2022 Autor Napisano 7 Listopada 2022 14 minut temu, mandrivecs napisał: Podglądam - Abrams zawsze na czasie! Antyslip będziesz odtwarzał? To chyba największy faul poza dużymi uproszczeniami detali z zestawu Tamiya. Standard w tym zakresie -zostało mi po Merkavie-Ammo of Mig ANTI-SLIP PASTE - SAND COLOR. wg schematu: 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 W TVN24 -Fakty po faktach, a na Modelwork Szpachla po szpachli Cytuj
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Napisano 9 Listopada 2022 Z mroków modelarstwa powoli wyłania się Abrams: 2 Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) Robert, ty jesteś emerytowany tankista wojskowy ? Wyrzucili, z stalowego dziada, na rzecz robienia modeli ? Skąd, tyle czasy masz Panie, jak sklep Edytowane 9 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Napisano 9 Listopada 2022 Teraz, MayonesEXG7 napisał: Robert, ty jesteś emerytowany tankista ? Skąd, tyle czasy masz Panie, jak sklep Nie tankista, a logistyk, mnie pod pancerzem duszno..... Parę części przykleję po robocie, trochę maznę wieczorem. Luz i relax Cytuj
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Napisano 9 Listopada 2022 3 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Wyścig modelowy, nie dla mnie Bez przesady, że to wyścig, wszystko musi porządnie wyschnąć, a rodziny MR i innymi śmierdzielami nie potruję. sklejam kiedy mam ochotę. Czasem oprócz sklejania lufy, jak mówił Prezes dam w szyję. Dobra whisky nie jest zła........ 1 Cytuj
Lipstein Napisano 10 Listopada 2022 Napisano 10 Listopada 2022 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Czasem oprócz sklejania lufy, jak mówił Prezes dam w szyję Da się to też pogodzić... Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Rozlana ruda na myszach..... Tak to wyszło: geodezja, kartografia, komasacja, trójpolówka itp. Edytowane 10 Listopada 2022 przez robertmodelarz Cytuj
mandrivecs Napisano 10 Listopada 2022 Napisano 10 Listopada 2022 Tak obiektywnie to z tych zdjęć to na razie średnio... Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Napisano 10 Listopada 2022 1 minutę temu, bulik58 napisał: Z ciekawosci zapytam , czy te odpowietrzniki na Blow Panelach w wersji HA , juz byly? Bo z tego co zrozumialem z wypowiedzi ludzi ktorzy mieli do czynienia z ta wersja to takowych , bynajmniej w tym okresie czasu nie bylo. RFM w swoim modelu z tego co widzialem tez daje gladkie panele. Tego niestety nie wiem, doktoratu na Abramsach nie robiłem - to mój pierwszy model amerykana. Za to dziś zakupiłem Rogale Świętomarcińskie- oryginalne z Poznania (certyfikowane). prawdziwa bomba kaloryczna - nie podlega inflacji...... Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Napisano 10 Listopada 2022 6 minut temu, bulik58 napisał: Sadzac po trudzie jaki sobie zadales przy ich montazu wydawalo sie iz wiesz co robisz , no ale ... dzieki za odpowiedz. Wzorowałem się na tym, ale czarny gruby John rzekł Cytuj
robertmodelarz Napisano 13 Listopada 2022 Autor Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 10.11.2022 o 22:51, bulik58 napisał: Wiem ze to Abrams , ale czy jest to wersja HA ?. Podobnie z tymi autami ponizej , to Fiat i to Fiat. Niby te same , a jednak inne. Stad wzielo sie moje pytanie. Bulik ma rację - nie jednemu psu na imię Burek, ja jednak wolę POLONEZA, a najbardziej por. Borewicza. Czas walczyć dalej z Abramsem..... Otrzymałem w darze nieco zdekompletowany zestaw części, które są niezbędne do wykonania tej wersji czołgu: Edytowane 13 Listopada 2022 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 13 Listopada 2022 Autor Napisano 13 Listopada 2022 Na razie nie dysponuję zdjęciami ABRAMS-a od góry z działań w składzie kontyngentów: SFOR/IFOR/KFOR, które to potwierdzają: Po tych zdjęciach stawiałbym tezę, że pojazdy wersji HA po modernizacji - gdy wróciły z IRAKU -grzybki już miały: Cytuj
robertmodelarz Napisano 14 Listopada 2022 Autor Napisano 14 Listopada 2022 Powoli do przodu, Abrams prawie cały w kupie: Cytuj
mandrivecs Napisano 14 Listopada 2022 Napisano 14 Listopada 2022 Tamka składa się w miarę szybko. Wszystkiego razem ze 2 ramki + kadłub i wieża... Dobrze idzie, byle do przodu. Cytuj
robertmodelarz Napisano 15 Listopada 2022 Autor Napisano 15 Listopada 2022 W dniu 13.11.2022 o 12:38, bulik58 napisał: Wszystko zalezy od tego co kto lubi - jeden np. cukierki a drugi kozy z n.... , ale nie o to chodzi w tym temacie. Czy udalo ci sie cos dowiedziec w sprawie tych grzybkow, mnie ten temat interesuje z innego powodu . Ja mam model tej wersji ale z Dragona i nie chcialbym wpasc przez te muchomorki. Tym bardziej iz montowano roznego typu (2) pokrywy jak rownierz odpowietrznikow. Kolejne zdjęcia M1A1 Heavy Armor z Bośni i Hercegowiny. Co do pytania Bulika, czy miały grzybki na magazynach amunicyjnych na wieży: Na ostatnim zdjęciu - co prawda z IRAKU - wyraźnie widać , że w tej wersji już je montowali. Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Listopada 2022 Autor Napisano 17 Listopada 2022 Czarny podkład i jedziemy dalej... Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Listopada 2022 Autor Napisano 17 Listopada 2022 41 minut temu, halset napisał: Robert jak zwykle zabójcze tempo To zwykłe sklejactwo w wolnych chwilach. Niewielka ingerencja w to co jest w pudle. Prosty duży model, każdy element można w złapać w paluchy. To nie Miniart Cytuj
robertmodelarz Napisano 19 Listopada 2022 Autor Napisano 19 Listopada 2022 Sklejam bo jest zimno!!!! Kolory oklepane - standardowe Tamiya: XF-67 NATO GREEN XF-68 NATO BROWN Czarny to pozostawiony podkład Vallejo przełamany mgiełką XF-63 GERMAN GREY zamiast nieśmiertelnego XF-69NATO BLACK. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi