robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Pozwoliłem sobie na jeden dzień przerwy od sklejania, tym razem na warsztat idzie "model za stówę" Tamiya 35156 U.S.M1A1 Abrams. Dla chcących zajrzeć do środka - in box: https://www.1999.co.jp/eng/image/10000226 Żeby trochę przedłużyć frajdę ze sklejania modelu, postanowiłem model odrobinę zmodyfikować i wykonać go w wersji M1A1 Heavy Armor. Z pierwszych ustaleń na roboczo do wymiany i do dodania idą: - gąsienice - przednie panele - boczne panele CIP Z agrotunningu jako wisienka na torcie maleńka blaszeczka Tamiya 35273 MIA/A2 Photo Etched Parts Set i oczywiście kalkomania z modelu Trumpetera (stara i grubaśna) malowanie z operacji JOINT ENDEAVOUR pojazdu z 1 Cav. Div. . Planuję zbudować pojazd nie bardzo utytłany i wyeksploatowany. Raczej lekki kurzyk i mały brud. Działamy!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Podglądam - Abrams zawsze na czasie! Antyslip będziesz odtwarzał? To chyba największy faul poza dużymi uproszczeniami detali z zestawu Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Tu masz chyba bohatera z kalek... Wieża załadowana jak cygański tabor... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2022 Autor Share Napisano 7 Listopada 2022 14 minut temu, mandrivecs napisał: Podglądam - Abrams zawsze na czasie! Antyslip będziesz odtwarzał? To chyba największy faul poza dużymi uproszczeniami detali z zestawu Tamiya. Standard w tym zakresie -zostało mi po Merkavie-Ammo of Mig ANTI-SLIP PASTE - SAND COLOR. wg schematu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 W TVN24 -Fakty po faktach, a na Modelwork Szpachla po szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 Z mroków modelarstwa powoli wyłania się Abrams: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) Robert, ty jesteś emerytowany tankista wojskowy ? Wyrzucili, z stalowego dziada, na rzecz robienia modeli ? Skąd, tyle czasy masz Panie, jak sklep Edytowane 9 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 Teraz, MayonesEXG7 napisał: Robert, ty jesteś emerytowany tankista ? Skąd, tyle czasy masz Panie, jak sklep Nie tankista, a logistyk, mnie pod pancerzem duszno..... Parę części przykleję po robocie, trochę maznę wieczorem. Luz i relax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Wyścig modelowy, nie dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 3 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Wyścig modelowy, nie dla mnie Bez przesady, że to wyścig, wszystko musi porządnie wyschnąć, a rodziny MR i innymi śmierdzielami nie potruję. sklejam kiedy mam ochotę. Czasem oprócz sklejania lufy, jak mówił Prezes dam w szyję. Dobra whisky nie jest zła........ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Czasem oprócz sklejania lufy, jak mówił Prezes dam w szyję Da się to też pogodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Rozlana ruda na myszach..... Tak to wyszło: geodezja, kartografia, komasacja, trójpolówka itp. Edytowane 10 Listopada 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Tak obiektywnie to z tych zdjęć to na razie średnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 1 minutę temu, bulik58 napisał: Z ciekawosci zapytam , czy te odpowietrzniki na Blow Panelach w wersji HA , juz byly? Bo z tego co zrozumialem z wypowiedzi ludzi ktorzy mieli do czynienia z ta wersja to takowych , bynajmniej w tym okresie czasu nie bylo. RFM w swoim modelu z tego co widzialem tez daje gladkie panele. Tego niestety nie wiem, doktoratu na Abramsach nie robiłem - to mój pierwszy model amerykana. Za to dziś zakupiłem Rogale Świętomarcińskie- oryginalne z Poznania (certyfikowane). prawdziwa bomba kaloryczna - nie podlega inflacji...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 6 minut temu, bulik58 napisał: Sadzac po trudzie jaki sobie zadales przy ich montazu wydawalo sie iz wiesz co robisz , no ale ... dzieki za odpowiedz. Wzorowałem się na tym, ale czarny gruby John rzekł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 10.11.2022 o 22:51, bulik58 napisał: Wiem ze to Abrams , ale czy jest to wersja HA ?. Podobnie z tymi autami ponizej , to Fiat i to Fiat. Niby te same , a jednak inne. Stad wzielo sie moje pytanie. Bulik ma rację - nie jednemu psu na imię Burek, ja jednak wolę POLONEZA, a najbardziej por. Borewicza. Czas walczyć dalej z Abramsem..... Otrzymałem w darze nieco zdekompletowany zestaw części, które są niezbędne do wykonania tej wersji czołgu: Edytowane 13 Listopada 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Na razie nie dysponuję zdjęciami ABRAMS-a od góry z działań w składzie kontyngentów: SFOR/IFOR/KFOR, które to potwierdzają: Po tych zdjęciach stawiałbym tezę, że pojazdy wersji HA po modernizacji - gdy wróciły z IRAKU -grzybki już miały: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Powoli do przodu, Abrams prawie cały w kupie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Tamka składa się w miarę szybko. Wszystkiego razem ze 2 ramki + kadłub i wieża... Dobrze idzie, byle do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 W dniu 13.11.2022 o 12:38, bulik58 napisał: Wszystko zalezy od tego co kto lubi - jeden np. cukierki a drugi kozy z n.... , ale nie o to chodzi w tym temacie. Czy udalo ci sie cos dowiedziec w sprawie tych grzybkow, mnie ten temat interesuje z innego powodu . Ja mam model tej wersji ale z Dragona i nie chcialbym wpasc przez te muchomorki. Tym bardziej iz montowano roznego typu (2) pokrywy jak rownierz odpowietrznikow. Kolejne zdjęcia M1A1 Heavy Armor z Bośni i Hercegowiny. Co do pytania Bulika, czy miały grzybki na magazynach amunicyjnych na wieży: Na ostatnim zdjęciu - co prawda z IRAKU - wyraźnie widać , że w tej wersji już je montowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Listopada 2022 Autor Share Napisano 17 Listopada 2022 Czarny podkład i jedziemy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Robert jak zwykle zabójcze tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Listopada 2022 Autor Share Napisano 17 Listopada 2022 41 minut temu, halset napisał: Robert jak zwykle zabójcze tempo To zwykłe sklejactwo w wolnych chwilach. Niewielka ingerencja w to co jest w pudle. Prosty duży model, każdy element można w złapać w paluchy. To nie Miniart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Sklejam bo jest zimno!!!! Kolory oklepane - standardowe Tamiya: XF-67 NATO GREEN XF-68 NATO BROWN Czarny to pozostawiony podkład Vallejo przełamany mgiełką XF-63 GERMAN GREY zamiast nieśmiertelnego XF-69NATO BLACK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi