Skocz do zawartości

FW 190D-9 Papagei Staffel "1"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do speców od drugowojennej Luftwaffe 😀

Jak malować skrzydła wspomnianej w tytule "1" ? Edek w instrukcji swojej Foki w 1/48 proponuje RLM74/75, a wszędzie indziej z tego co widzę jest RLM82/83. 

W internetach na modelach dominuje ta druga opcja więc...?  

Napisano (edytowane)

No to jak widzę to Edek sam nie może się zdecydować, bo ja miałem na myśli to najnowsze wydanie Weekend i tu jest zupełnie inaczej niż w starszym wydaniu Dual z JV44

FW190D 1.jpg

Edytowane przez arhtus
Napisano
10 minut temu, arhtus napisał:

No to jak widzę to Edek sam nie może się zdecydować, bo ja miałem na myśli to najnowsze wydanie Weekend, i jest zupełnie inaczej niż w starszym wydaniu Dual z JV44.

No to maluj z "nowego" weekenda i będziesz miał z głowy. :cool:

W temacie malowań Luftwaffe z końca wojny w sumie nic pewnego nie ma.

Napisano (edytowane)

Tutaj masz stronę z wydawnictwa Doras of the Galland Circus dotyczącą malowania czerwonej jedynki. Mam nadzieję że rozwiąże twoje wątpliwości, samo wydawnictwo bardzo polecam:

A odnośnie czerwonego spodu, choć o tym mowy oczywiście nie było i nie jest to też kolorowanka wink4:

Edytowane przez barszczo
  • Like 1
Napisano

Moje 3 grosze. Jeśli Eduard w najnowszym schemacie malowania proponuje 74/75 to może wyszły na jaw jakieś nowe fakty??? Zrób tak jak radzi HK1885, będzie ciekawie.

Napisano (edytowane)

Dzięki

Znalazłem dodatkowo kolorowankę do kalek właśnie od Eagle Editions no i chyba to najbardziej wiarygodne źródło. Nie wiem skąd Eduard wytrzasnął ten nowy schemat. 

PS

Te zielone odcienie bardziej mi się podobają niż szarości

Edytowane przez arhtus
  • Like 1
Napisano
W dniu 13.11.2022 o 17:30, arhtus napisał:

Dzięki

Znalazłem dodatkowo kolorowankę do kalek właśnie od Eagle Editions no i chyba to najbardziej wiarygodne źródło. Nie wiem skąd Eduard wytrzasnął ten nowy schemat. 

PS

Te zielone odcienie bardziej mi się podobają niż szarości

Warto jeszcze poszukać książeczki z Eagle Editions o Dorach z Jv44, to najsolidniejsze opracowanie papug.

Co do czarnego spodu sami Niemcy mówili po wojnie że musieliby być szaleńcami żeby swoje maszyny malować w czarno białe pasy.... jak alianckie pasy inwazyjne,

dla obrony plot byłyby to świetne cele.

Pozdr

ww