don Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Witajcie. Przedmiotem zabawy będzie wszystkim znany i przez wszystkich lubiany poniższy zestaw Dragona. A budować będziemy przez wszystkich znany i przez wszystkich lubiany poniższy pojazd. Pozostajemy więc w tematyce zimowej. Na podstawie przez wszystkich znanych i przez wszystkich lubianych jedno sekundowych filmików rozpocząłem sklejanie. Model będzie prosto z pudła, ponieważ uznałem wreszcie, że życia nie starczy na zabawę w "pełny wypas". Zbyt dużo jeszcze chcę zrobić. Model prawie złożony pod malowanie, ażeby nie zanudzać. W tym miejscu zatrzymuje mnie niejasna instrukcja i brak wiedzy fachowej. Które elementy powinienem zastosować? Q11 czy Q12? Q11 spotkałem w wersji initial, ale nie wiem co w tym przypadku. Odnoszę wrażenie, że gaśnica według instrukcji jest odwrotnie. Czy wylot z gaśnicy do wnętrza był montowany dowolnie? Nie sądzę, ale nie wiem. Tiger nie ma z przodu łopaty. Czy pozostałości jej mocowania muszę usunąć? Czy może fabrycznie była, tylko jakoś sobie zniknęła? Element K3. Wg instrukcji nie wiadomo gdzie go wkleić, żeby było ok. Nie mam żadnej mądrej fotki. Właz ładowniczego. Instrukcja mówi: zrób se jak chcesz: Który właz jest właściwy? I na koniec wisienka. Temat całkiem świeży na forum czyli zawiasik. Instrukcja mówi V12 czyli zeskosowany z dołu po bokach, a pojazd nie ma pierścienia ochronnego dołu wieży. Czyli który będzie prawidłowy? P.S. Nie wiem co począć z podporą lufy, bo dojrzeć nie mogę. Z góry dzięki za pomoc. Im szybciej przybędzie tym szybciej będziemy szczytować. Edytowane 23 Listopada 2022 przez don Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Rób podstawkę pod zacnego panzera 4, a nie kolejny kici kici. Jaki wysyp szwabów Halt!!! Papieren si bite Edytowane 23 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Che Che Muszę odpocząć od czwórki. Tygrys ma być szybkim projektem. Też będzie podstawka i figurka. Pewnie wtedy zrobię obie podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Juz masz ją raczej zrobiona?Powinny L4 na modele dawac,gdzie liczy sie w zakladzie pracyCzasami,trzeba odpoczac-pancerka wymagajaca. Edytowane 23 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 4 godziny temu, don napisał: Które elementy powinienem zastosować? Q11 czy Q12? Q11 - Q11 wraz z MA1 - stosujesz wtedy gdy nie montujesz zewnętrznego koła na przykład z gąskami transportowymi, lub pojedynczo przez zalogę poszczególnych pojazdów. - Q12 - z kołami jezdnymi 4 godziny temu, don napisał: że gaśnica według instrukcji jest odwrotnie. Czy wylot z gaśnicy do wnętrza był montowany dowolnie? Umiejscowienie gaśnicy bywało różne. Najczęściej wylot skierowany był w kierunku wieży. Mogło to być różnie w różnych pojazdach. 4 godziny temu, don napisał: Tiger nie ma z przodu łopaty. Czy pozostałości jej mocowania muszę usunąć? Czy może fabrycznie była, tylko jakoś sobie zniknęła? Fabrycznie mocowania były montowane tylko w krótkim okresie czasu w 1943 roku. Później poszczególne jednostki je montowały lub nie w warsztatach polowych. 4 godziny temu, don napisał: Element K3. Jest to tuba do zapasowej anteny mocowana na boku kadłuba. Narysowana na pudełku modelu. 4 godziny temu, don napisał: Który właz jest właściwy? - w zestawie są dwa używane jednocześnie w tym samym czasie. - Tłoczony - nr.3 - Spawany - nr.2 Można to zweryfikować tylko z fotek oryginalnego pojazdu - jeśli takowa istnieje. 4 godziny temu, don napisał: Czyli który będzie prawidłowy? Właściwym w Twoim modelu będzie ten V12. Po zastosowania pierścienia lekko go obcięli (nr.26), później przeszli na taki całkiem ścięty (nr.28). 51 minut temu, don napisał: Tygrys ma być szybkim projektem. Niestety to widać na modelu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 33 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Juz masz ją raczej zrobiona?Powinny L4 na modele dawac,gdzie liczy sie w zakladzie pracyCzasami,trzeba odpoczac-pancerka wymagajaca. Od pół roku jestem na L4 i wkrótce mi się kończy. Dlatego próbuję jeszcze na szybko coś podziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Dziękuję Krzysztofie. Zasiadam więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Zapomniałem zapytać o tę część Którą stroną wkleić Y19 w Y20? Jest gotowa część w zestawie, ale różni się. I co z tą nieszczęsną podporą lufy na tylnej płycie. Na filmiku nie mogę tam niczego dojrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Dysponuję tylko takimi materiałami, na których się opieram. Jeśli ktoś miałby coś więcej to proszę o dodanie. Zanim zacznę malowanie będzie można coś jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 I jeszcze to Pożyczone z sieci dla celów dydaktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 Trochę czasu zajęło mi przygotowanie zapasowych gąsek i przewertowanie po raz kolejny pierdyliarda zdjęć, żeby je zrobić jak na zdjęciu. Chodzi o tę, która trzyma się tylko na dolnym mocowaniu. Nawierciłem. Wstawiłem drut. Wystające sklepałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Czuli zimowy jak P4 ? Jak tak to spoko, w sumie zima jest. Aury pogodowej nabierasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2022 Podkłady i żółć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 Pierwsza warstwa białej. Tym razem użyłem farby od AK i jestem miło zaskoczony. Efekt prawie idealny, tzn. taki jaki oczekiwałem. Farba nie zmywa się płatami tak jak to miało miejsce przy użyciu Vallejo czy Pactry. Nie wiem co tym razem źle zrobiłem, ale wyszło fajnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Kredką od AK pobieliłem miejsca złuszczonej farby. Na zdjęciach trochę słabo to widać. Wydechy pomalowane i wklejone. Gąski gotowe pod śnieg. Zęby gąsienic i wewnętrzne koła powinienem chyba przelecieć metalizerem, ale nie widzę tego na rzadnym zdjęciu. Koła gotowe pod brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Z tym białym będziesz coś jeszcze np olejami robił?, bo jak na razie wygląda trochę za żółty, choć może wina zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Teraz pora na winter streaking grime. Jak dla mnie daje on świetny efekt, choć nie wiem jak wyjdzie na zimmericie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Winter s. g. nałożony. Dwa pierwsze zdjęcia z jeszcze nie zrobioną wieżą, tak żeby pokazać różnicę. Reszta zdjęć w innym świetle, biel jak zwykle świeci Edytowane 18 Grudnia 2022 przez don 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 Podwozie pociaprałem mazidłem od AK. Bardziej żeby je potestować, bo kolor trochę zbyt jednolity, ale wyszło nieźle. Na płytę silnika też dałem, co by trochę urozmaicić "kolorystycznie" przed kredkami. Dołożyłem trochę białego, bo na zdjęciach widać że zimowy kamuflaż był odświeżony. Teraz pójdzie troszkę czipingu i kredki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Trochę spojler, ja bym walił w Galerii takie foty już. Osłony wydechów przepalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 10 godzin temu, Seb napisał: Trochę spojler, ja bym walił w Galerii takie foty już. Osłony wydechów przepalasz? Osłony zostają w bieli. Trzymam się zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 1 godzinę temu, don napisał: Osłony zostają w bieli. Trzymam się zdjęcia. No tak, nie skojarzyłem, ale czołg pewnie musiał być świeżo po nałożeniu zimowego kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 Poczipowane, pokredkowane. Na kredkowanie wieży brakło już dziś czasu. Następną razą. Próbowałem przymierzyć koła na sucho i chyba nie obejdzie się bez problemów. Jakoś podejrzanie ciasno. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 Fajna diora ,ale z letnimi kubraczkami,to tak nie wygląda fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi