klima1 Napisano 22 Listopada 2024 Share Napisano 22 Listopada 2024 W dniu 19.11.2024 o 22:32, bulik58 napisał: pojazdy raz opisane jako pochodzące z 9 Brygady a raz jako z Cent.Szkol.Wojsk Lądowych w Poznaniu Fakt, wczoraj widziałem w Biedrusku tył wieży czegoś, co wyglądało na K2. Samochodem jechałem, nie miałem czasu się przyglądać. Ostatnio były tam tylko Abramsy i Twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2024 Share Napisano 29 Listopada 2024 Dojechało kolejnych 6 czołgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Grudnia 2024 Share Napisano 7 Grudnia 2024 Fajnie się prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 (edytowane) Dziś niezły pakiecik: 7 szt. K2 16 szt. K9 6 szt. Homar-K Swoją drogą, kogo tam teraz (i za ile!) pozatrudniali, by robić tak idiotyczne wpisy... Edytowane 17 Grudnia 2024 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca W Lutym 2025 r. 15 Giżycka Brygada na poligonie w Orzyszu przydział nn. nowa/stara dostaw wymiana/naprawa silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Jeszcze niedawno nie dopuszczali do maszyn a prośba o otwarcie przedziału silnikowego groziła śmiercią lub kalectwem a tu proszę, silnik w dwóch ujęciach. Może niedługo zaczną do środka wpuszczać i silnik pokazywać po otwarciu pokrywy. Gratuluję udanego polowania. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja (edytowane) z rejestracjami Edytowane 7 Maja przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 6.Maja K-2 trafiły do 15 Brygady Zmechanizowanej im. Zawiszy Czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja 9th "Braniewska" Armoured Cavalry Brigade (with K2 tanks), exercise „Slovak Shield 25”, Slovakia, May 2025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 25 Maja Autor Share Napisano 25 Maja Dzień dobry, Na ćwiczenia Slovak Shield 2025 Polska wysłała pluton wydzielony z 1. batalionu czołgów 9. Braniewskiej Brygady Kawalerii Pancernej, który jest przezbrajany w K2GF od 7 listopada 2024, gdzie zastępują PT-91 Twardy. Można o tym przeczytać m. in. tu: Polskie czołgi K2 po raz pierwszy za granicą – MILMAG oraz w innych miejscach. Czołgi z 9 BBK posiadają oznaczenia jednostki z lewej strony, co widać na zdjęciu. Wysłano 4 czołgi i może komuś uda się zdobyć ich wizerunki z rejestracjami. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja (edytowane) W dniu 25.05.2025 o 13:37, sas55 napisał: To są te 4 pojazdy ,oznaczenia są widoczne lecz rejestracji nie mają 9th "Braniewska" Armoured Cavalry Brigade (with K2 tanks), exercise „Slovak Shield 25”, Slovakia, May 2025 Edytowane wczoraj o 14:05 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 27 Maja Autor Share Napisano 27 Maja W dniu 26.05.2025 o 17:16, bulik58 napisał: To są te 4 pojazdy ,oznaczenia są widoczne lecz rejestracji nie mają 9th "Braniewska" Armoured Cavalry Brigade (with K2 tanks), exercise „Slovak Shield 25”, Slovakia, May 2025 Chciałem Ci odpowiedzieć na priv ale niestety wyskakuje komunikat, że nie możesz otrzymywać wiadomości. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 10:28 Share Napisano Niedziela o 10:28 (edytowane) Edytowane Niedziela o 12:21 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Środa o 08:26 Autor Share Napisano Środa o 08:26 W dniu 26.05.2025 o 17:16, bulik58 napisał: To są te 4 pojazdy ,oznaczenia są widoczne lecz rejestracji nie mają 9th "Braniewska" Armoured Cavalry Brigade (with K2 tanks), exercise „Slovak Shield 25”, Slovakia, May 2025 Dzień dobry, Nie mam teraz czasu na poszukiwania. Wiem też, że nie mogę raczej liczyć na innych myśliwych, ale liczyłem na kolegę zamieszczającego setki zdjęć w różnych wątkach i nie mogę uwierzyć, że oprócz tego jednego zdjęcia nie udało się znaleźć innych ciekawostek z tych międzynarodowych ćwiczeń. Chciałem się podzielić pewnymi refleksjami, ale jak napisałem wyżej kontakt z kolegą jest na priv niemożliwy. Może jednak ktoś inny znalazł jakieś ciekawe fotki z oznaczeniami z tych ćwiczeń... Ten jak i inne wątki zaczęte przeze mnie są poświęcone głównie polowaniom na obiekty posiadające oznaczenia, co dla modelarzy jest bardzo ważne, choć i fotki ,,eksploatacyjne'' nie są bez znaczenia. W powyższej sprawie chodziło mi jednak o zidentyfikowanie pojazdów z jednostki, która niedawno otrzymała te pojazdy i jako pierwsza zaprezentowała na ćwiczeniach za granicą. Stąd tak ważne wydawało mi się ich pełne zidentyfikowanie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 10:15 Share Napisano wczoraj o 10:15 (edytowane) W dniu 11.06.2025 o 10:26, sas55 napisał: Dzień dobry, Nie mam teraz czasu na poszukiwania. Wiem też, że nie mogę raczej liczyć na innych myśliwych, ale liczyłem na kolegę zamieszczającego setki zdjęć w różnych wątkach i nie mogę uwierzyć, że oprócz tego jednego zdjęcia nie udało się znaleźć innych ciekawostek z tych międzynarodowych ćwiczeń. Chciałem się podzielić pewnymi refleksjami, ale jak napisałem wyżej kontakt z kolegą jest na priv niemożliwy. Wielce szanowny Kolego sądzisz iż jesteś jedną osobą która narzeka na brak czasu? Znaleźć inne materiały to nie zawsze jest problemem, problem zaczyna się wtedy gdy za chęć pomocy otrzymuje się opier... ol . Jeśli mi coś nie smakuje nie opier...m kelnera za to że mi to danie podał albo zmieniam lokal. , A Polish K2 tank at the Slovak Shield 25 exercise in Slovakia. May 2025. Zestawy do transportu to na 90 parę procent MB Zetros-y 6x6 3348B + naczepy Dobrowolski NCWZ 21 Edytowane wczoraj o 14:05 przez bulik58 Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano wczoraj o 17:36 Autor Share Napisano wczoraj o 17:36 7 godzin temu, bulik58 napisał: Wielce szanowny Kolego sądzisz iż jesteś jedną osobą która narzeka na brak czasu? Dzień dobry, Tak wiem, że z brakiem czasu tak jest, ale nie podejrzewałem, że wrzucając setki zdjęć w różne wątki także go nie masz i liczyłem, że właśnie Tobie uda się coś znaleźć... A co do przykładu ,,gastronomicznego'' To jestem w tym dziale właścicielem kilku restauracji - jednej amerykańskiej i chyba trzech koreańskich. Nie zatrudniam kelnerów, ale jeśli ktoś zechce się chwilowo zatrudnić to gdzieś na wstępie określiłem co w moich restauracjach preferuję, ale nikogo nie op....am broń Boże tylko zwracam uwagę na profil główny tych restauracji a do innych chodzę bardzo rzadko, chyba że widzę oczekiwania pomocy i mogę takowej udzielić Ale wracając do tematu. Bardzo fajne są te nowe fotki i o dziwo na dwóch widać rejestracje. Na tych zamieszczonych nie da się ich odczytać, ale na oryginałach pewnie tak. Dlatego mam prośbę. Jeśli możesz odczytać te numery to podaj je. Będziemy mieli kolejne rejestracje z tej jednostki, bo jedną już mamy z Twojego postu powyżej pojazdu stojącego przed halą widowiskową (to było danie typowo koreańskie zgodne z profilem restauracji i wielce pomocne w rozwoju tego wątku). Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu (edytowane) ,.,, Nie zatrudniam kelnerów, ale jeśli ktoś zechce się chwilowo zatrudnić to gdzieś na wstępie określiłem co w moich restauracjach preferuję, ale nikogo nie op....am broń Boże tylko zwracam uwagę na profil główny tych restauracji ... ,, ,, Wiem też, że nie mogę raczej liczyć na innych myśliwych, .... ,, Dlatego trzeba zmienić styl i sposób zarządzania gdyż klienta jest łatwo utracić ,zwłaszcza gdy w okól jest pełno jadłodajni o bardziej urozmaiconym menu.. W innym przypadku właściciel pozostaje z pustą salą bez klienta i pomocy . P.S. ,, ale nie podejrzewałem, że wrzucając setki zdjęć w różne wątki,, dla tych co chcą z nich skorzystać To na tyle w temacie Słowackiej Tarczy , więcej pomóc nie mogę Russia Won’t Like This: Poland’s K2 Tanks Are Now in Slovakia! 20 Bartoszycka Brygada Pancerna 9 Brygada Pancerna Braniewo Zaleta czy wada ? Przedni pancerz K-2 to 650-850 mm, boczny tylko 50 mm Rzeczywisty pancerz boczny wieży K2 ma grubość zaledwie 5 cm - ułamek grubości zachodnich czołgów podstawowych. Jest to zgodne z twierdzeniami Samyang Comtech (pancerz boczny zatrzymuje tylko pociski AP i MPDS kal. 30 mm). Nie jest chroniony przed granatnikami RPG ani nawet amunicją APFSDS kal. 25 mm. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że to cecha, a nie błąd. Jeśli poprosisz jakikolwiek kraj na świecie o zbudowanie czołgu podstawowego o pełnej masie bojowej 56 ton, wynik nie będzie się niczym różnić. Istnieje powód, dla którego koreańska armia nałożyła takie ograniczenia wagowe na swoje czołgi podstawowe, biorąc pod uwagę stan infrastruktury w Korei Północnej, gdzie czołg ten będzie musiał działać w przypadku wojny z Koreą Północną. Ma to głównie związek ze stanem mostów w Korei Północnej. Większość krajów buduje swój sprzęt wojskowy tak, aby najpierw pasował do ich własnych, unikalnych okoliczności. To cecha, a nie błąd. Teraz w przypadku Polski oczywiście ich środowisko operacyjne bardzo różni się od geograficznego terenu Półwyspu Koreańskiego i nie muszą się martwić o infrastrukturę Korei Północnej, dlatego specyfikacje dla K2PL będą inne. Problem polega na tym, że polska armia nie może podjąć decyzji, jakie specyfikacje chce mieć dla K2PL. Początkowo ustalono limit wagowy dla K2PL na 60 ton, a następnie wahano się, czy utrzymać, czy zwiększyć limit wagowy. Niektórzy twierdzą, że Hyundai Rotem nie może spełnić wszystkich wymagań polskiej armii, jednocześnie utrzymując limit 60 ton, czego można się spodziewać, patrząc na wagę nowoczesnych czołgów podstawowych z najwyższym poziomem ochrony pancerza. Leopard 2A7 waży 65~67 ton w zależności od konfiguracji, a M1A2 sepv3 waży blisko 70 ton. Teoretycznie pancerz można było pogrubić, dodając dodatkowe płyty wewnątrz skrzyń ładunkowych - zrobiono to w późniejszych partiach samolotów Leclerc (wykorzystując drogi tytan). Południowokoreański Hyundai Rotem zaprezentował udoskonalonego MBT K2 Black Panther na targach MSPO 2023 w Polsce. Ten zmodyfikowany K2 ma dodatkowe opancerzenie boczne, APS, RWS i kompaktowe urządzenie do zakłócania dronów. Ten kompaktowy zakłócacz może zapewnić ochronę pojazdów przed samobójczymi, moździerzowymi dronami lub amunicją krążącą bez większych modyfikacji i miejsca. Moim zdaniem kompaktowy zakłócacz jest bardzo przydatnym i rozsądnym urządzeniem do każdego rodzaju pojazdów niż dodawanie pancerza i RWS. parę luźnych zdjęć , może komuś pomogą Edytowane 11 godzin temu przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu Dzień dobry, Podsumowując, z 9BKP mamy jedną rejestrację 0735T czyli pojazd sfotografowany przed halą widowiskową. Zdjęcie z jednego z postów powyżej. Polowanie trwa. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi