barti94 Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Witajcie Rozpoczynam nowy projekt. Będzie to Tiger I Early Production od firmy Trumpeter w skali 1:72. Pierwsze wrażenie Model został kupiony już jakiś czas temu ale nie mogłem się za niego zabrać. Dopiero dziś usiadłem i rozpakowałem wszystkie elementy. Jeśli chodzi o wypraski wydają się być ok. Zadziwiła mnie tylko duża ilość gumowych elementów takich jak np. liny. Malowanie Planuję zrobić Tigera z numerem 131.Bazowym kolorem będzie RAL 8000 od Vallejo (Green Brown). Natomiast kolor kamuflażu to RAL 7008 Graugrun. Wątpliwości i pytania Od samego początku ten model budzi u mnie dużo wątpliwości oraz pytań. 1.Kwestia malowania i zapasowych ogniw po dwóch stronach wieży czołgu. Jak możecie sami zobaczyć po dwóch stronach wieży występują odlane zapasowe gąsienice (element 14 i element 15). Czy jest to właściwe? Burzy to trochę moją koncepcje gdyż właśnie tam chciałem umieścić numer 131. Czy coś można z tym zrobić? Czy raczej pogodzić się i przystąpić do pracy nad modelem jak do "luźnej interpretacji"? 2. Który z podkładów wybrać? Posiadam dwa. Pierwszy od Vallejo kolor Grey oraz drugi od Tamiya Oxide Red. Który podkład byłby lepszy? 3. Czy jest coś na co szczególnie powinienem uważać ? 4. Jak najlepiej wykonać obicia/chipping? Wiem, że obić będzie dość mało ale planuje je zrobić gąbką. Do tego użyję farby Chipping od Ammo. Będzie to dobry wybór? Wydaje mi się że tworzenie warstwy farby pod warstwą bazową, stosowanie płynów i ścieranie będzie kiepskim pomysłem z uwagi na możliwość "zalania" niektórych detali 5.Czy warto użyć filtra? Posiadam dwa filtry. Jeden od AK Light Brown for Desert Yellow AK065 dedykowany dla pojazdów DAK, a drugi Sand od Ammo ? Co do filtra od AK mam mieszane uczucia wydaje się dość ciężki i kurzący, co trochę z jeden strony będzie pożądanym efektem a z drugiej strony nie chce zrobić tak zakurzonego i zabrudzonego aby mocno ucierpiały na tym detale. Który z nich warto wybrać? Dziękuję i bardzo proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Z zapasowymi ogniwami to już jest problem, jeżeli chodzi o wykonanie maszyny 131. Proponuję inną wersje: Tiger I Early Production "Wittman" S04. Kalki masz do kupienia tu: Techmod 72808 Pz.Kpfw.VI Tiger Ausf.E (Early Production Model) https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.VI-Tiger-Ausf.E-Early-Production-Model-605837.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) 23 minuty temu, robertmodelarz napisał: Z zapasowymi ogniwami to już jest problem, jeżeli chodzi o wykonanie maszyny 131. Proponuję inną wersje: Tiger I Early Production "Wittman" S04. Kalki masz do kupienia tu: Techmod 72808 Pz.Kpfw.VI Tiger Ausf.E (Early Production Model) https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.VI-Tiger-Ausf.E-Early-Production-Model-605837.html Co do gąsienic to pierwsza sprawa która rzuciła mi się w oczy. Generalnie chciałbym go zrobić w malowaniu na froncie w Tunezji. Wczytałem się jeszcze raz w instrukcję do tego mojego modelu i zadziwiła mnie jedna rzecz. Znalazłem taką propozycję malowania i kalkomanii: Ewentualnie gdyby nie robić z kalkomanią 131 i w całości pomalować RAL 8000 miałoby to jakiś sens? Edytowane 10 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 36 minut temu, barti94 napisał: Co do gąsienic to pierwsza sprawa która rzuciła mi się w oczy. Generalnie chciałbym go zrobić w malowaniu na froncie w Tunezji. Wczytałem się jeszcze raz w instrukcję do tego mojego modelu i zadziwiła mnie jedna rzecz. Znalazłem taką propozycję malowania i kalkomanii: Ewentualnie gdyby nie robić z kalkomanią 131 i w całości pomalować RAL 8000 miałoby to jakiś sens? Jako radosną twórczość oczywiście, że tak. Zgodnie z realnym wyglądem to nie. tygrys był dwukolorowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 9 minut temu, robertmodelarz napisał: Jako radosną twórczość oczywiście, że tak. Zgodnie z realnym wyglądem to nie. tygrys był dwukolorowy: Czyżby Trumpeter zachęcał do "radosnej twórczości"? Myślę, że dobrym pomysłem będzie zrobienie wersji "kompromisowej" tzn dwukolorowy z kamuflażem ale bez numeru 131 sugerujący konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Temat wraca jak bumerang W tej chwili na warsztacie jest Tygrys "131" w skali 1:35. Tam w temacie zostało już wszystko napisane: Popatrz, poczytaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 Będę kombinować I chyba potraktuje go jako wyzwanie przed odwzorowaniem 131. Postaram się jakoś oswoić tego Tygrysa. Dzisiaj udało mi się skończyć sprawę kół. Przygotowałem też do dalszych prac gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Godzinę temu, barti94 napisał: Będę kombinować I chyba potraktuje go jako wyzwanie przed odwzorowaniem 131. Postaram się jakoś oswoić tego Tygrysa. Dzisiaj udało mi się skończyć sprawę kół. Przygotowałem też do dalszych prac gąsienice. Zenada, więc ponawiam stare ptanie: Czy na rynku istnieje zajebkisty model Tydrysa w 72? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 Ten Trumpeter od początku ma masę różnych problemów ale nie rezygnuję i walczę dalej. Mam pytanie co do podkładów: Vallejo kolor Grey czy może Tamiya Oxide Red. Który bardziej tutaj pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Zaje fajnego zestawu z Tigerem w 72jce nie ma. Czy Dragon czy Revell też mają swoje bolączki ale są owiele bardziej przyjazne modelarzowi, pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkbewe Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 11 godzin temu, barti94 napisał: Mam pytanie co do podkładów: Vallejo kolor Grey czy może Tamiya Oxide Red. Który bardziej tutaj pasuje? Już Ci o tym pisałem ale napisze jeszcze raz. Szary podkład jest uniwersalny i przy tej skali łatwiej go pokryjesz farbą docelową, kolor docelowy będzie ciut jaśniejszy i łatwiej z taką bryłą coś później zrobić. Logicznie przy oxide red będzie odwrotnie, podkład jest ciemny więc i kolor którym go później pokryjesz będzie ciut ciemniejszy i trudniej tez Ci będzie go nałożyć tak żeby podkład nie przebijał (jeśli malujesz pędzlem). Modelarstwo to też eksperymenty. Na pewno został Ci po StuGu zbędny dach - zrób sobie eksperyment i pomaluj go dwoma podkładami obok siebie, nałóż farbę i zobacz który lepiej ci podejdzie. Może przy ciemnym podkładzie łatwiej będzie Ci wyłapać niedociągnięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 Potestuje i z ciekawości zrobię parę eksperymentów Dzisiaj kolejny dzień prac. Tym razem skupiłem się na pancerzu oraz tyle. Było kilka ubytków, które udało się zniwelować za pomocą szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Pokombinowałem trochę nad tym Tigerem i wydaje się że jest sklejony. Co ewentualnie można by było poprawić ? Edytowane 13 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Maluj, jedziesz dalej.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 w kwestii finalizacji procesu sklejania popracowałem też nad gąsienicami aby opadały na koła. Wydaje się, że teraz jest już wszystko gotowe do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 A nie lepiej koła byłoby pomalować przed sklejeniem? Bo wtedy ciezko z malowaniem by nie wyjechać przynajmniej u mnie tak robiłem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 Łatwo nie było ale udało się położyć podstawowe kolory oraz kamuflaż Które z elementów nadają się do poprawki? Elementy stalowe będą przyciemnione.Jeśli chodzi o plany co dalej to myślę o położeniu błyszczącego lakieru od Tamki i nałożeniu kalek, potem filtr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2022 I kolejna mała aktualizacja. Nałożyłem kalki, lakier oraz filtr na model. Teraz wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 (edytowane) Po wash-u zajmij się trochę zawieszeniem: Pochlap go np. takimi specyfikami Edytowane 25 Grudnia 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Ten model trumpka to jest kaszana. Podobnie jak jagdpanzera czy brummbara (z tymi mialem styczność, oczywiscie nie zamierzam kupować). Dziwie sie ze ktos to kupuje kiedy jest swietna zvezda czy genialny afv w 48. Te uproszczenia irytują kazdego kto chce zrobic model na jakims poziomie. Zycze powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) No niestety ten model napsuł mi trochę krwi ale staram się zaznajomić z tematem i ćwiczyć ćwiczyć i ćwiczyć, żeby zabrać się za poważniejszy projekt w skali 1:35. Popracowałem trochę nad przodem wanny. Dałem efekt damp earth, rainmarks effect i splash mud od vallejo. Dodałem też pigmenty na gąsiennice i kilka efektów kurzenia. Przyciemniłem hamulec wylotowy. Edytowane 26 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 28 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Zająłem się dalej Tigerem Wrzucam kilka zdjęć. Zrobione są efekty rdzy, położony kurz i przyciemnione olinowanie i elementy stalowe. Co warto poprawić/dodać? Edytowane 28 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2022 Mały update. Popracowałem trochę nad pigmentami i dodałem trochę piachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2022 Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi