Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, halset napisał:

Tak się w sumie rzadko udzielam, ale fajnie się ogląda te Twoje warsztaty :) Ile już tego wszystkiego masz?

Dzieki. Tam na górze na foto jakby portfolio, to co gotowe i w budowie. Więcej nie mam prócz tego co na zdjęciach i modeli w magazynku. Teraz jeszcze ta „11” doszła. Robię jeszcze wcześniejszą jedenastkę i Pz. II na zlecenie ale ich tam nie ma bo w sumie jakoś mam takie podejście aby tych modeli „nie moich” nie pokazywać. 

I „11”. Zdecydowałem zacząć bo ten BefPz jest niepewny. Nie wiem czy tą antenę sobie zrobię lub skądś załatwię. Jak nie to będzie zwykły jakiś panzer z malowania z instrukcji. I tak będę musiał czekać a z „11” napewno bliżej do podkładu. 

7F1DF335-EF83-4554-9614-235A1B45ED4C.jpeg

3 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

Swoją drogą. Strasznie mi się jeszcze podoba ten pojazd, jego malowanie. Ale kolejna czwórka to chyba był by już masochizm.

IMG_8789.jpeg

IMG_0255.jpeg

Zrobię ten pojazd. Już ogarniam model. 

• Like 1

W dniu 25.09.2024 o 17:30, Konrad-Ciba napisał:

Zrobię ten pojazd. Już ogarniam model. 

Model już ogarnięty. Będzie to Border BT005. Ktoś z Was może posiada takie kalkomanie na wysokość 7mm lub 8mm? Białe wypełnienie z czarną obwódką? 

To pociąg pancerny. Bardzo fajny model. Problem tylko z gablotą w moim przypadku ale powoli coś się wydłubie myślę. Narazie nie mam głowy do niego. Samo malowanie też będzie problematyczne na moich małym grajdołku. 

Tymczasem fota warsztatowa i kolejna z częściami. Idzie to jak krew z nosa ale idzie. Powiem szczerze, że czasami robię już na siłę byle by tylko przerobić parę elementów. To mozolne i frustrujące bo robisz a tak naprawdę takich znaczących efektów nie widać poza stosem elementów. Oczywiście potem jak zacznę kleić to 4 modele wyrosną jak grzyby po deszczu ale póki co trzeba się zawrzeć i działać. We wtorek jeszcze będą dwie kolejne czwórki które muszę robić. Dla odskoku przykleiłem parę elementów do “11” i dziś sobie popijam wódeczkę. Wynalazłem w moim magazynku jarzmo z PA które się walało od pewnego czasu i postanowiłem je dodać na ten czołg. Dziś mam wolne - odpocznę. Nie zostało już dużo. Myślę że do wtorku się w z tym uwinę i dołożę kolejną partię części. 

359FC715-E489-4650-832D-D5D9EFCBA820.jpeg

940E40DA-676B-4C96-9971-C137596701CC.jpeg

Cześć!
Pora na jakieś zdjęcia z postępu nad projektem Pz. IV. 

Beob “201” - Border.
Zacząłem już naklejać pierwsze płaty zimmeritu. Zostało trochę części jeszcze. Koła mam już w trakcie suszenia po umyciu. Niedługo zawieszenie będzie gotowe. 

svyHm50.jpeg

FtwLaE3.jpeg

BefPz “I” - RFM. 

Tutaj nic specjalnego. Parę części więcej. Antenę ramową mi tworzy Filip z F&A. 

QFQaWrp.jpeg
70YKM7y.jpeg

Last “11” - RFM. Nawierciłem pierwsze otwory po uchwytach. Jeszcze parę po tej stronie i cały drugi bok. Ten “ogonek” to zatkany jeden otwór. Nie był w lini więc go poprawię. 

i4e5IWC.jpeg
DhgBKh8.jpeg

Mid “531” - Border. 
Zestaw startowy. 

GHnDBPF.jpeg

Last “515” - RFM. 
Zestaw startowy. 

6xhLSLh.jpeg

“635” - Dragon. 
Zestaw startowy. 

DP2A1mu.jpeg

W międzyczasie “Ha-Go” z Dragona. 

rbpThuf.jpeg

I ostatni model do magazynku, więcej już nie kupuję. :D

EHPQeHW.jpeg

• Haha 2

51 minut temu, Greif napisał:

a gdzie postep z 6rad?

Oj narazie go nie będę robić. Muszę sobie trochę te czwórki odrobić bo dwie poszły. W sumie to jedna poszła a druga wystawiona bo były małe turbulencje. Jak ogarnę trochę ten temat to może coś go ruszę. Narazie to co teraz dałem jest na warsztacie. 

W dniu 18.09.2024 o 07:43, Evildead napisał:

Szalony z tymi projektami 😄

Dat modeling soldaten zu schwer panza projekten :)

Daj znać, jak ten M18 się składa, ale wydaję się-że to najlepszy kit pojazdu tego typu do klejenia Tamki.

Godzinę temu, MayonesEXG7 napisał:

Dat modeling soldaten zu schwer panza projekten :)

Daj znać, jak ten M18 się składa, ale wydaję się-że to najlepszy kit pojazdu tego typu do klejenia Tamki.

Pewnie jak to u Tamki, czego by się spodziewać ale coś napiszę jak to ruszę.  Planuje dodać set z Voyagera. 

45 minut temu, Evildead napisał:

Się nie zdziwię jak część z tych zaczętych  będzie nie dokończona 😅, bo zawsze to  jakieś nowe wpadną, a do zaczętych ciężko się wraca.

Powoli mi się miejsce na półkach ogranicza. Plan jest taki żeby to wyplenić ile się da modelami gotowymi do malowania lub w podkładzie. Póki nie kupię nowej gabloty.  Potem sobie będę malować i kończyć to na co mam ochotę. Napewno będę chciał skończyć Beoba i może “11”. Co do reszty się zobaczy. Nie mam z tym parcia. Niektóre modele zaczęte już stoją po 1,5 roku. Dla mnie najważniejszą kwestią to robić bo to mi przynosi najlepsze samopoczucie. Same etapy malowania lub właśnie wykończenia lubię mieć naprawdę dobrze przemyślane tak żeby z modelu być na 100% zadowolonym. Wracając do tego miejsca, te czwórki zamykają sumę modeli które mogę zacząć i gdzieś postawić. Może jeszcze ze dwa gdzieś wcisnę i prawdopodobnie będzie to 6633 i jakaś Panthera. Na spokojnie. Jeden rok może być pod totalnym tytułem budowy a w drugim roku mogę i skończyć parę zestawów. Ważne żeby robić to co pasuje, nic na siłę bo wtedy są najlepsze efekty. 

• Like 1