Superbe Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 1 hour ago, Endrju said: Nie trzeba znać języka żeby go używać w wyszukiwarce Kurczę nawet na starość człek się dowiaduje nowych rzeczy. Bardzo dziękuję! 1 hour ago, myszaty said: Miałem na myśli googla... Próbowałem wyszukać ,,lizreje" ,,lizrejki" - w końcu dotarłem, ale jakie chaszcze lingwistyczne dostałem... Rozumiem, myślę, że to wyszukiwanie będzie lżejsze i prostsze po tym, co wyżej kolega napisał. Kwestia wprawy i jeśli życia starczy, to może uda mi się jakoś odnaleźź to czego pęde potrzebować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 P.S. Teraz jest inny świat!!! Wpisałem w tłumacza "Bukszpryt Pamir widok z góry"i tłumaczenie wrzuciłem w googla...Wyskoczyła m.inn. fotka od "lesia" Dla mnie bomba!,Niby proste, a staremy prykowi do głowy nie przyszło... ENDRJU...wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 11 godzin temu, Superbe napisał: ENDRJU...wielkie dzięki Cieszę się że mogłem pomóc. To jeszcze dodam że jeśli wpiszesz dwa słowa w wyszukiwarkę a potem drugi raz wpiszesz te same słowa tylko w odwrotnej (czasami bezsensownej kolejności) to nie zawsze wyszukiwarka znajdzie Ci to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 No to super zabawa! Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) 15 godzin temu, Endrju napisał: Więc w takich sytuacjach również wrzucam frazę w translator, wybieram jakiś język cyryliczny np ukraiński , translator tłumaczy frazę i wklejam do wyszukiwarki. Sam sprawdź czy to działa. to nawet działa w opcji z Chinskim przećwiczyłem na tym moim ping pongu a teraz tajemnica rękawica jak trafiasz np na chińską stronę i dasz prawym na tresci strony to sie pojawia min do wyboru "przetłumacz" (bardzo często, zależy to docelowo od konstrukcji strony) i czary mary mamy po polsku - trochę łamane tłumaczenie ale ... jest ... wazne musisz chyba korzystać z przegladarki Chrome Edytowane 16 Marca 2023 przez laskonogi uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Jasne, dziękować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Dobra chopy, gadu gadu, asiatka zrobiona! Dzięki wszystkim za pomoc i wyjaśnienia. W sumie to wystarczyłaby w instrukcji jedna, jedyna uwaga, by nie było tego całego zamieszania. Ot choćby typu: "Najpierw zamontuj liny bukszprytu, a następnie od dołu siatkę" . Wszystko jasne i zrozumiałe.. Ale to Heller i jak trafi na takiego "miszcza" jak ja, robi się koszmar W każdym razie mam to zrobione i zauważcie, że bez dodatkowego "falochronu" Aż odetchnąłem z wielką ulgą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Jak będziesz jeszcze w przyszłości taką siatkę robić to zwróć uwagę, że ona ma oczka kwadratowe. Najlepiej taka siatkę robić z kawałka firanki lub siatki do moskitier. One są zdecydowanie cieńsze. Ta Twoja wygląda tak trochę za "pancernie" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 No to tak...Żagle masztu rufowego zrobione... Przymierzam się do etapu wyblinki/drabinki, jak ja je nazywam. Pewną trudność widzę w tym, jak zebrać górne końce want wablinkowych, by jakoś to było po ludzku rozłożone... Chodzi mi po głowie takie "cuś"... Zrobić tego typu półpierścionek Na około przykleić końce want I wtedy mocować u dołu, a następnie robić wyblinki jednak sporo z tym zabawy, praco i czasochłonne Więc moje pytanie i prośba jednocześnie: Może ktoś z Was ma inny, prostszy sposób? Byłoby fajnie, gdybyście się tym podzielili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Fajny pomysł z tym półpierscieniem - czasem trzeba powalczyć- a co mówią święte strony instrukcji? Albo fotki orginału? U Ciebie jest to spore i będzie widać ersatz.... Żagle masz z płótna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 W oryginale i warsztatach niewiele więcej da się zobaczyć. W jednym zrobiona cała siatka wg ramek, a w drugim jest tyle linek, że trudno sie dopatrzyć czegowolwiek. Dletrgo szukam jakiegoś "pomysła" .Nie chcę skleić byłe "gamoły"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 P.S. Żagle oczywiście z płótna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Żagle bardzo ładne - robią wrażenie. Nie mam za bardzo pomysłu na te wanty - na bank bym je dał pod samym podestem - i tam zrobił jakieś mocowania z hipsu. Może pokleił do kolumny masztu liny na CA i potem na to jakiś hips by wzmocnić? Bo normalnie to chyba tam powinny być bloczki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 29 minutes ago, myszaty said: Bo normalnie to chyba tam powinny być bloczki?? Hmmm...formalnie to chyba nie. Maja przecież służyć w głównej mierze by można sie było dostac na górę i w sumie to widziałbym to tak, jak np było w Soleil Royal Przed pomostem coś w rodzaju belki spinajacej(taka sama będzie u dołu) i zakończenia want w dwóch miejscach: na krawędziach pomostu i wkupione w jednym miejscu pod samym pomostem. Tu na takie coś nie widzę miejsca... Pod wklejonym przeze mnie półpierścieniem musi być bloczek od którego będą liny do końcówek rei sąsiedniego masztu. Robi się zbyt ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Jedyna fotka jaką znalazłem, która coś pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Ja u siebie zrobiłem coś takiego - w sumie podbnie do twojego pierścienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) Zrób dziury w marsie (tym podeście) blisko masztu po obu stronach. Wanta z dołu przez dziurę wokół masztu i tą samą dziurą na dół do drugiego mocowania. I tak na przemian prawa strona i lewą i znowu prawa i lewa. Jak wanty są nie parzyste to ostatnia para na obie strony. I tak na marginesie wanty trzymają maszt drabinka to ich uboczna rola Edytowane 18 Marca 2023 przez unicaunica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 unicaunica...Dzięki ogromne! To tak samo jednak, jak pokazuje Petersson. Ja sądziłem, że skoro okręt współczesny to i w tym temacie może być jakoś inaczej. Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 No więc zgodnie z mądrymi księgami... Teraz wiązanie wyblinek (może przy okazji haczyków na ryby?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 Pójdzie Ci raz dwa - masz sporo miejsca - choć sporo tego będzie. 6 godzin temu, Superbe napisał: Teraz wiązanie wyblinek (może przy okazji haczyków na ryby?) Mnie się nie chce...wolę kupić gotowce. Trza wogóle iść kartę opłacić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 i to jest największy problem z żaglowcem ta niezliczona liczba linek :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 Nieeee! To jest cała przyjemność właśnie. Owszem, bardzo czasochłonne, marudne ale to dla tej pajęczyny i żagli robię żaglowce. Może to jakiś masochizm ale jak widzę, że z każdą nitką coś się zmienia, nabiera realizmu, to aż się chce kleić następną. Dla mnie więc to przednia zabawa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 No to się zaczęło od frycowego, kolejnego frycowego... Zaczęła wychodzic wieża Eifela. Dawno nie robiłem i zapomniałem, że nie poinno się robić wyblinek po kolei, ale tak to jest jak pamięć jest zawodna Wróciłem do normalnego sposobu i jest mam nadzięje do przyjęcia. Owszemwanty również są minimalnie ściagniete do środka ale t o moja oczywista nieuwaga Myślę, że teraz da się na to patrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Marca 2023 Autor Share Napisano 22 Marca 2023 Wygląda na to, że rufa uzyskała pełne olinowanie. Chyba, że gdzieś,coś ominąłem Tak więc pajęczyna rufowa raczej zrobiona...Jeśli jednak coś ominąłem, a ktoś to wyłapie... walić śmiało (tylko nie za mocno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi