HK1885 Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Ciekawi mnie pytanie (pewnie dość proste jak sądzę) - czym właściwie różni się Spitfire Vb "Mid" od "Late"? Jakie są podstawowe róznice? Quote
Wymysl Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Wydaje mi się, że nie można powiedzieć ogólnie, tylko trzeba szczególnie. Należałoby spojrzeć jakie samoloty Eduard nazwał sobie mid,a jakie late i zobaczyć jakie cechy wykazują. I wcale nie znaczy, że jakiś inny "późny" będzie wykazywał takie same. W grę wchodzą np. stery wysokości z różnym wyważeniem rogowym czy różne rury wydechowe. Quote
HK1885 Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 Czyli to bardziej marketingowe posunięcie Edwarda niż oficjalne określenie w dokumentach (?) i wszystko zależało od tego jakie części dotarły do Woolston / CBAF / Westlanda, czy wersja LF z innym silnikiem i wydechem czy standardowa no i ogólnie co tam na stoku w fabryce było do montażu. Więc tylko patrzeć, aż Edward wypuści Mk Vb "Early", z wczesnym wydechem, wiatrochronem i takie tam. Choć biorąc pod uwagę wypraski to nawet przebudowanego Mk Ib można sobie polepić. Quote
Sudus Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Też mnie ten temat zastanawiał i stwierdziłem że jest różnica w kadłubach w tamim małym czymś Pozdrawiam Piotr Quote
greatgonzo Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 (edited) Określenie wczesny/późny to raczej modelarska wersja zdarzeń. Szczególnie w przypadku Spitfire (szczególnie nie znaczy wyłącznie) i brytyjski, nieco 'chałupniczy' system budowy. Rozwój konstrukcji był stopniowy i taki podział będzie zawsze subiektywny. Szczególnie wobec możliwych zmian już po opuszczeniu MU. To nie znaczy, że producent zestawu podaje nieprawdę, a jedynie to, że warto sprawdzić co według niego oznacza ten mid itd. Innymi słowy zapoznać się z zawartością pudełka i porównać z danymi o samolocie, którego model ma powstać. Zatem pierwotne pytanie jest istotnie dość proste, jeśli dotyczy zestawów do budowy. Gdyby jednak dotyczyło samolotu, to jest w zasadzie nieodpowiadalne :). Edited January 5, 2023 by greatgonzo 1 Quote
HK1885 Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 17 minut temu, greatgonzo napisał: Określenie wczesny/późny to raczej modelarska wersja zdarzeń. Czyli tak jak myślałem. 16 minut temu, greatgonzo napisał: Gdyby jednak dotyczyło samolotu, to jest w zasadzie nieodpowiadalne :). Więc trzeba by grzebać w metryce samolotu, porównać to z czasem wprowadzenia modyfikacji, najlepiej ze zdjęciem no i trzeba jeszcze pamiętać o momencie (umownym) - w której chwili jaka modyfikacja była wprowadzana w konkretnej fabryce jako "standard". A i tak będzie to tylko domniemanie Quote
greatgonzo Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Czasem tak. Jednak modele powstają na ogół w oparciu o zdjęcia. Jeżeli dorzucimy jeszcze tzw wiedzę ogólną, to jest spora szansa na to, że będzie po prostu wiadomo. Przynajmniej dopóki model nie będzie tak szczegółowy, że wejdzie w jakieś zawiłe niuanse wyposażenia, czy konstrukcji. Wtedy bywa trudniej. 1 Quote
barszczo Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 (edited) Wszystko już zostało powiedziane. Jako ciekawostkę wrzucam zdjęcie Mk.Vb, będącego na wyposażeniu Dywizjonu 303 w 1944 roku. Dopiero 19 lipca nasi piloci ponownie przesiedli się na Mk.IX. Jeśli kiedyś będę budował wersję "późną", to będzie właśnie ten samolot. Dużo fajnych smaczków jest na nim: Edited April 25 by barszczo 1 Quote
hellvis Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 A jak mnie najdzie na taki oryginalny temat jak zumbachowy RF-D, to którego brać?? Quote
HK1885 Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 2 godziny temu, hellvis napisał: A jak mnie najdzie na taki oryginalny temat jak zumbachowy RF-D, to którego brać?? Jak na ikonicznego BM144 to trzeba brać "mid". Jak słusznie zwrócił moją uwagę @Sudus oba modele różnią się wypraskami kadłuba (82160 C / 82160 D) - w "mid" kadłub jest pod wczesny typ wiatrochronu (czyli BM144). Kniaź zrobił zdradę z ramkami, ale to dobrze. 1 1 Quote
greatgonzo Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 (edited) Kiedy Zumbach przejął BM 144 samolot miał wydechy fishtaile i nie miał Malcolma. Nie wiem co tam jest w pudełku, ale wg terminologii producenta powinien być chyba 'wczesny'. Fakt, że w wersji ikonicznej tego Malcolma już zamontowano. Edited January 5, 2023 by greatgonzo 1 Quote
Recommended Posts