HK1885 Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Ciekawi mnie pytanie (pewnie dość proste jak sądzę) - czym właściwie różni się Spitfire Vb "Mid" od "Late"? Jakie są podstawowe róznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Wydaje mi się, że nie można powiedzieć ogólnie, tylko trzeba szczególnie. Należałoby spojrzeć jakie samoloty Eduard nazwał sobie mid,a jakie late i zobaczyć jakie cechy wykazują. I wcale nie znaczy, że jakiś inny "późny" będzie wykazywał takie same. W grę wchodzą np. stery wysokości z różnym wyważeniem rogowym czy różne rury wydechowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Na szybko - wiatrochronem i wydechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Czyli to bardziej marketingowe posunięcie Edwarda niż oficjalne określenie w dokumentach (?) i wszystko zależało od tego jakie części dotarły do Woolston / CBAF / Westlanda, czy wersja LF z innym silnikiem i wydechem czy standardowa no i ogólnie co tam na stoku w fabryce było do montażu. Więc tylko patrzeć, aż Edward wypuści Mk Vb "Early", z wczesnym wydechem, wiatrochronem i takie tam. Choć biorąc pod uwagę wypraski to nawet przebudowanego Mk Ib można sobie polepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Też mnie ten temat zastanawiał i stwierdziłem że jest różnica w kadłubach w tamim małym czymś Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Określenie wczesny/późny to raczej modelarska wersja zdarzeń. Szczególnie w przypadku Spitfire (szczególnie nie znaczy wyłącznie) i brytyjski, nieco 'chałupniczy' system budowy. Rozwój konstrukcji był stopniowy i taki podział będzie zawsze subiektywny. Szczególnie wobec możliwych zmian już po opuszczeniu MU. To nie znaczy, że producent zestawu podaje nieprawdę, a jedynie to, że warto sprawdzić co według niego oznacza ten mid itd. Innymi słowy zapoznać się z zawartością pudełka i porównać z danymi o samolocie, którego model ma powstać. Zatem pierwotne pytanie jest istotnie dość proste, jeśli dotyczy zestawów do budowy. Gdyby jednak dotyczyło samolotu, to jest w zasadzie nieodpowiadalne :). Edytowane 5 Stycznia 2023 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 17 minut temu, greatgonzo napisał: Określenie wczesny/późny to raczej modelarska wersja zdarzeń. Czyli tak jak myślałem. 16 minut temu, greatgonzo napisał: Gdyby jednak dotyczyło samolotu, to jest w zasadzie nieodpowiadalne :). Więc trzeba by grzebać w metryce samolotu, porównać to z czasem wprowadzenia modyfikacji, najlepiej ze zdjęciem no i trzeba jeszcze pamiętać o momencie (umownym) - w której chwili jaka modyfikacja była wprowadzana w konkretnej fabryce jako "standard". A i tak będzie to tylko domniemanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Czasem tak. Jednak modele powstają na ogół w oparciu o zdjęcia. Jeżeli dorzucimy jeszcze tzw wiedzę ogólną, to jest spora szansa na to, że będzie po prostu wiadomo. Przynajmniej dopóki model nie będzie tak szczegółowy, że wejdzie w jakieś zawiłe niuanse wyposażenia, czy konstrukcji. Wtedy bywa trudniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Wszystko już zostało powiedziane. Jako ciekawostkę wrzucam zdjęcie Mk.Vb, będącego na wyposażeniu Dywizjonu 303 w 1944 roku. Dopiero 19 lipca nasi piloci ponownie przesiedli się na Mk.IX. Jeśli kiedyś będę budował wersję "późną", to będzie właśnie ten samolot. Dużo fajnych smaczków jest na nim: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 A jak mnie najdzie na taki oryginalny temat jak zumbachowy RF-D, to którego brać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 2 godziny temu, hellvis napisał: A jak mnie najdzie na taki oryginalny temat jak zumbachowy RF-D, to którego brać?? Jak na ikonicznego BM144 to trzeba brać "mid". Jak słusznie zwrócił moją uwagę @Sudus oba modele różnią się wypraskami kadłuba (82160 C / 82160 D) - w "mid" kadłub jest pod wczesny typ wiatrochronu (czyli BM144). Kniaź zrobił zdradę z ramkami, ale to dobrze. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Kiedy Zumbach przejął BM 144 samolot miał wydechy fishtaile i nie miał Malcolma. Nie wiem co tam jest w pudełku, ale wg terminologii producenta powinien być chyba 'wczesny'. Fakt, że w wersji ikonicznej tego Malcolma już zamontowano. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi