MrBat Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, jestem w trakcie renowacji starego modelu Tamiyi. Idąc za radami instrukcji zrobiłem kamuflaż w postaci brązowych plam na tle piaskowym. I tak patrze, że to chyba jakieś "sajensfikszyn" mi wyszło. Czy coś takiego miało w ogóle rację bytu? Bo z podobnym kolorystycznie kamuflażem się spotykałem, tyle że tam jest brązowa "sieć" a nie plamy. Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 podobne malowanie jest sugerowane w Marderze II od Tamiyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Ale ja tu nie widzę brązu tylko jakąś czerwień, może to wina zdjęć. O ile pamiętam do modelu była dołączona kolorowa kartka z przykładami, mozna porównać kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 To dopiero kamuflaż. Kolory zdążą się jeszcze pozmieniać. Chodzi mi tylko, czy taki kamuflaż istniał. A do modelu nic kolorowego nie dawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Szczerze Jarku, to ten kamuflaż jest nie bardzo... Proponowałbym, zmianę barwy na zwykły Panzergrau i na to zimowe, wytarte białe kamo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 to ten kamuflaż jest nie bardzo... W sensie historycznym czy estetycznym? Proponowałbym, zmianę barwy na zwykły Panzergrau i na to zimowe, wytarte białe kamo. Ja się na razie do białego kamuflażu nie tykam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Hmm widziałem zdjęcia Panzer II z wiosny 1943 właśnie w brązowe plamy. A także z frontu włoskiego z 1943-44r. Jednakże częściej malowano różnego rodzaju wężyki itp ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Przemos19 a nie był to przypadkiem Pzkpfw II z jakiejś baterii Hummeli z działań we Włoszech w 1943r.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Kolega Przemos19 utwierdził mnie w tym kamuflażu, więc prace idą dalej. Sidolux -> Kalkomania -> Sidolux -> Vallejo Satin -> wash PS Ostatnio Reggy zwrócił mi uwagę, że moje zdjęcia są przejaskrawione. Zdało mi się to dziwne, gdyż u mnie wyglądały perfekt. Potem siostra mi zwróciła uwagę, że zdjęcia, które oglądała u mnie na komputerze są dziwnie ciemne. Doszedłem do wniosku, że mam źle skalibrowany monitor. Od rana próbuję coś z tym zrobić, ale jakoś tak średnio mi idzie... Więc, jeśli powyższe zdjęcie jest za ciemne, za jasne, za kolorowe, za czarno-białe czy za cokolwiek innego to walcie śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 bardzo dobrze to wygląda, jestem pod wrażeniem washa którego zrobiłeś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Moim zdaniem troche za mocny ten wash. Dobrze jest zrobic najpierw delikatnego washa, a potem w miare potrzeb uzupelniac - to tu to tam ciemniejszymi i mocniejszymi akcentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Trudno się z przedmówcą nie zgodzić... Imho nie tędy droga - taki mocny wash może i jest efektowny, ale strasznie przesadzony. Taki "wczesny Verlinden", za grosz subtelności ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Widzę Jarku, że "mocny" wash to Twoja wizytówka, (zarówno Panzer IV, jak i Ba10). Nie zrozum mnie źle, to Twoja sprawa, czy Ci się taki podoba, czy nie, ale zbyt realistycznie, to on nie wygląda... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Chłopie, rób tak żeby TOBIE! sie podobało, przecież on będzie zdobił twoja półkę a nie np. Jonaka, chociaz trudno się z nim nie zgodzić, że taki wash nie wygląda realistycznie. Może złamanie czerni jakimś brązem da lepszy efekt? używasz monitora LCD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 MrBat wygląda jak by za chwilę miał wyjść z ekranu jak na filmie 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Może i nie jest realistyczny, ale mnie się podoba takie mocne cieniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam, dzięki za komentarze. Co do washa... Mocny mi się podoba. I nie łudzę się, że to prowadzi do realizmu. Tyle, że to podobanie się jest pewnie wynikiem skromnego doświadczenia, które powoduje, iż zwykły, jakikolwiek wash zrobiony przeze mnie mi się podoba. Ale skoro tylu zacnych ( ) modelarzy zwróciło mi na to uwagę to przy następnym modelu postaram się o trochę więcej subtelności. W końcu droga do perfekcji jest długa i kręta, i nie raz trzeba zawracać i próbować nowych ścieżek A co do dwójeczki. Jest to stary model, więc traktuję go dosyć swobodnie. I już dokończę go po swojemu, żeby był w miarę spójny. Ale uwagi biorę do serca. Od wczoraj: Flat MM -> Suchy pędzel -> brązowy filtr używasz monitora LCD? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 MrBat Ty robisz filtr na końcu? Bo niektórzy mi każą go robić na samym początki, po nałożeniu kolorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Filtr robię w tym momencie, bo wtedy wash i drybrush lepiej się zgrywają kolorystycznie z kamuflażem. No i czasami lakier matowy nieco rozjaśnia powierzchnię. A filtr akurat ładnie to niweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 W końcu mogłem trochę posiedzieć. Góra dostała trochę pasteli w postaci cieni i brudu. Pomalowałem w końcu podwozie. Bandaże będą jeszcze przetarte, żeby były bardziej gumowe. Tutaj zacząłem zabawę w biedronkę. Ale wyszły mi rainsy. A tak notabene wyglądał na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ale skoro tylu zacnych ( Smile ) modelarzy zwróciło mi na to uwagę to przy następnym modelu postaram się o trochę więcej subtelności. Wyjdzie, ze modele robisz dla nich, nie dla siebie(?) Nie wiem, czy aby czasem mocniejsze złapanie żyletki(przyp. tonący-brzytwy) nie przyniesie właściwszych skutków. Obrałeś styl( ja tak zwę) cukierkowy, no i super. Zasadniczo każdy model zdaje się być doświadczalnym ;) Ale wyszły mi rainsy. No i super,nieco mocniej ścierac, później sido,później robal poprawka...na końcu wszytko samo wylizie...i..." będzie tak, że wieże lizać" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 Obrałeś styl( ja tak zwę) cukierkowy, no i super. Styl. To za duże słowo. Nie robię swoich modeli w tym "stylu", bo tak chcę, lecz dlatego, że tak mi one wychodzą. I myślę, że jakbym zrobił świetny, realistyczny model, to bym nie był z niego mniej zadowolony, niż z tych obecnych cukierków... Zasadniczo każdy model zdaje się być doświadczalnym ;) Oj prawda, prawda. Już od dłuższego czasu nie miałem modelu, którym bym skleił i pomalował na swój obecny maks, korzystając z opanowanych technik. Bo to zawsze coś się chce dodać nowego, coś się nie uda i model nie wygląda zadowalająco. Z jednej strony człowiek się rozwija, ale z drugiej też i irytuje - i to dosyć często w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Już od dłuższego czasu nie miałem modelu, którym bym skleił i pomalował na swój obecny maks, korzystając z opanowanych technik. Bo to zawsze coś się chce dodać nowego, coś się nie uda i model nie wygląda zadowalająco Wiesz, chyba taki właśnie jest każdy model. Przynajmniej u mnie. Jeszcze nie mam modelu, którego wziąłbym w rękę i powiedział-"Podobasz mi się" To właśnie dokładnie tak miało wyglądać!" Ja nigdy nie byłem zadowolony w pełni po skończeniu jekiegoś modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 wyszlo troche jak wystawki z almi-dekor ale przynajmniej swiadomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 21 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, stwierdziłem, że duża ilość nigdy-nie-dokończonych-modeli fatalnie wpływa na moje modelarskie morale. Tak więc dla odpoczynku od samolotów, które ostatnio dokańczam, sięgnąłem po tego brzydala. Patrząc z perspektywy roku przerwy sporo bym zrobił inaczej - zrezygnowałbym z filtrów, zrobiłbym biedronkę (która już mi prawie wychodzi), zrobiłbym pin-wash zamiast tego super-mocnego-robionego-nierozcieńczoną-farbą, no i inaczej bym namalował wszelkie obicia. Ale nie chcąc już tego poprawiać, postanowiłem pobawić się na nim pigmentami. Więc od rana sięgnąłem po light dust CMK i takie coś zrobiłem. Wszelkie rady, opinie co do pigmentów przyjmę z ucałowaniem rączki. Póki co planuję jeszcze pobawić się innymi kolorami pigmentów i suchych pasteli. Ale to jutro, żeby spojrzeć na dzisiejszą pracę z perspektywy czasu. PS Na tylnych płytach próbowałem technikę przedstawioną przez ewpigę, którą opisywał w czasie konkursu Pancer Master. Polega na strzepywaniu z pędzla bardzo rzadkiej farby nieco jaśniejszej od bazowej i jej wariacji. Muszę przyznać, że super sprawa, i trzeba będzie ją dopracować Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi