MORVILxv Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 Witam, kupiłem płaski pędzelek od Italeri w rozmiarze 000, ale jest on trochę za duży (miałem wielki problem z pomalowaniem pasów bezpieczeństwa w samolocie), są mniejsze pędzelki od 000? najlepiej okrągłe. O co chodzi w ogóle z rozmiarami pędzelków? 10/0 będzie większy czy mniejszy od 5/0 albo od 000? wiem że im większa cyfra tym większy pędzelek ale chodzi tu o np 2/0 czy po prostu 2? (jestem nowy w modelarstwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Generalnie jest tak że wielkość idzie tak od najmniejszego: 10/0 5/0 3/0 ( lub 00 000 0000 ) itd aż do 0 i potem w górę 2 3 4 5 itd... Ale jest haczyk : różni producenci różnie interpretują rozmiary i tak: 3/0 italeri to nie to samo co 3/0 renesansu czy kozłowskiego. Cyfra łamane przez zero to po prostu uproszczenie by na trzonku miejsca starczyło. Edytowane 11 Stycznia 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 Od rozmiaru pędzla ważniejsze jest ułożenie włosia. Możesz mieć pędzelek w rozmiarze 3, ale jeśli włos układa się w szpic, to pomalujesz nim nawet bardzo małe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORVILxv Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2023 39 minutes ago, myszaty said: Generalnie jest tak że wielkość idzie tak od najmniejszego: 10/0 5/0 3/0 ( lub 00 000 0000 ) itd aż do 0 i potem w górę 2 3 4 5 itd... Ale jest haczyk : różni producenci różnie interpretują rozmiary i tak: 3/0 italeri to nie to samo co 3/0 renesansu czy kozłowskiego. Cyfra łamane przez zero to po prostu uproszczenie by na trzonku miejsca starczyło. czyli 3/0 to to tamo co 000? 5/0 to samo co 00000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 39 minut temu, MORVILxv napisał: czyli 3/0 to to tamo co 000? 5/0 to samo co 00000? Tak, niżej małe porównanie, zgadnij, który najgorszy do małych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORVILxv Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2023 7 minutes ago, giberes said: Tak, niżej małe porównanie, zgadnij, który najgorszy do małych elementów dzięki za porównanie, chyba Italeri 0, bo płaski, kupiłem 000 płaski bo okrągłe były najmniejsze tylko 00, a wtedy nie wiedziałem jeszcze co to znaczy, a obrazki na ofertach były takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Nie kupuje tego szajsu od Italeri. Najgorsze pedzle na równi z Humbrol/Heller/Airfix Edytowane 11 Stycznia 2023 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 Damianos słusznie prawi. Tylko W&N Series 7. J*bać biedę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 A ja kupiłem... raz, dzięki temu więcej nie kupię Mi żal, że Mag-pol się skończył, na moje potrzeby były wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bitewniak131 Napisano 4 Października 2023 Share Napisano 4 Października 2023 Cześć zamówiłem takie malutkie modele w skali 1:1250 https://minimodele.pl/modele-okretow-podwodnych/ ale chyba potrzebuję jakiegoś mini pędzelka. Jak się maluje takie maleństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 4 Października 2023 Share Napisano 4 Października 2023 59 minut temu, Bitewniak131 napisał: ale chyba potrzebuję jakiegoś mini pędzelka. Jak się maluje takie maleństwa? Biorąc pod uwagę kontrowersyjną (delikatnie rzecz ujmując) jakość tych modeli, w zupełności do ich malowania wystarczy ci farba w sprayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 (edytowane) 15 godzin temu, KFS-miniatures napisał: Biorąc pod uwagę kontrowersyjną (delikatnie rzecz ujmując) jakość tych modeli, w zupełności do ich malowania wystarczy ci farba w sprayu Co ty mówisz, wszak na stronie wyraźnie prawią : "Oczywiście, jeśli jesteś bardziej kolekcjonerem, możesz po prostu wystawić je na półce i podziwiać ich detale." Przecież sprayem "detale" zamalujesz. Choć może to i dobrze. Przynajmniej struktura będzie gładka. Edytowane 5 Października 2023 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi