Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jako że kiedyś widziałem tą taczankę to postanowiłem sobie zbudować w miarę wierny model dysponując materiałem zdjęciowym robionym kiepskiej jakości aparatem. Nie mnie jednak dysponując paroma odlewami które mi ułatwią życie postanowiłem zabrać się za robotę.  Bazą jest model bwp-1 z trumpetera.  Miałem troszkę zabawy aby poprzerabiać górną część kadłuba gdyż troszkę się różni od oryginału.  Najgorzej będzie z wieżą i reflektorem podczerwieni i dalmierzem dowódcy.

IMG_20211209_093407.jpg

BMP-1_AP_1.jpg

• Like 2
Napisano

Osłony są z modelu bwpa2 zvezdy. Kiedyś starzy modelarze mawiali co by nie wyrzucać wyprasek z częściami bo mogą się przydać. No i się przydają 😉

IMG_20230115_215732_1.jpg

IMG_20230115_215747_4.jpg

IMG_20230115_220017_2.jpg

• Like 1
Napisano

Fajnie, że niestandardowy temat, teraz pytania:

1. Co to za modyfikacja bewupa?

2. Skąd masz odlew wieży?

3. Możesz robić dokładne zdjęcia miejsc wymagających przeróbek modelu?

Napisano

1. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/BPzV.                                                        2. Sam odlałem 😉                                        3.Masz je porobione 😉 kolejne wkrótce . Jeszcze muszę blaszki sobie porobić i będzie pięknie 😁

Napisano (edytowane)
19 godzin temu, mandrivecs napisał:

Fajnie, że niestandardowy temat, teraz pytania:

1. Co to za modyfikacja bewupa?

2. Skąd masz odlew wieży?

3. Możesz robić dokładne zdjęcia miejsc wymagających przeróbek modelu?

http://opisybroni.pl/tag/rozpoznanie/?print=print

http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,5,20,781,wojska-ladowe,wozy-opancerzone,bojowy-woz-rozpoznawczy-svatawa-bwr-1sbpzvbpsv

Można przerobić -najlepiej z modelu Trumpetera BMP-1P:

https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-BMP-1P-IFV.html

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Czasu tyle co nic... Ale coś tam udało się dłubnąć na weekendzie. Chyba ze dwie godziny analizowałem zdjęcia oryginału jak ma być zrobiona notka u kamandira bwra. Efekt poniżej. Jest jeszcze sporo do dorobienia przy niej.

IMG_20230122_232720_7.jpg

IMG_20230122_232749_1.jpg

Napisano

Tytuł wątku OK ale zdjęcie to albo trzeba wiedzieć albo bardzo powiększyć a i tak na smartfonie niewiele widać a tak w ogóle to było takie zagajenie do pogawędki. :piwo:

Napisano

Malowanie bwra1 w najnowszy polski wzór kamuflażu typu ku#as(potocznie tak się zwą te plamki przez wojaków). Malowane będzie setem Hataki Orange line - Poland AFV.

• Haha 1
Napisano
2 godziny temu, Endrju napisał:

Tytuł wątku OK ale zdjęcie to albo trzeba wiedzieć albo bardzo powiększyć a i tak na smartfonie niewiele widać a tak w ogóle to było takie zagajenie do pogawędki. :piwo:

Co wiedzieć, kiedy syrenka i numer rej. jest widoczny?

Napisano

Syrenkę jakimś cudem dostrzegłem w smartfonie ale nr rejestracyjny to tak jak napisałem. Trzeba wiedzieć. Ja takiej wiedzy nie posiadam. :piwo:

Napisano

Koniec. Czas na zakup surfacera i malowanie 😁 Podczas rozmowy z kolegą dowiedziałem się że taczanki przyszły z mojej ex jw w Hrubieszowie gdzie zastąpiono je brdmami 😉 ot taka ciekawostka. Fotki z ryngrafem z tejże jednostki 😁 P.S słyszałem że gąski w trumpeterze ciężko się kleją...co wy kleić nie potraficie? Tamiya extra cement thin i jest ideolo. No ale jak się chce wymieniać na friule to droga wolna 🤣

IMG_20230125_194735_6.jpg

IMG_20230125_194708_3.jpg

• Like 1
Napisano

Bulik nie czaje komenta?  Co mają gumowe koła do gąsek? Chodzi mi o to że sporo osób płacze że tych gąsek nie da się skleić... Cóż widocznie albo jestem mega zdolny 🤣 albo są co niektórzy leniami. Co do masterclubów to ciężki temat bo to made in cccp(raszka).  A tak btw. kto kleił gąski rzekomo ruchome od Trumpetera do pt-76 ten wie co to męka sklejania 😉