Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym się nauczyć sklejać modele u waszego boku ponieważ wiem, że jesteście specjalistami. Jestem otwarty na ostrą krytykę oraz naukę. Z góry dziękuje za pomoc. Naprawdę, w wasze ręce oddaje mój modelarski los. Zakupiłem model oraz podstawowy zestaw abera. Może i robię to od 2 lat i umiem sklejać blachy to mój poziom sklejania modeli jest niski. IMG_20230202_182224_428.jpgIMG_20230202_182243_356.jpg

• 1 month later...
Napisano

No.........jeszcze dużooo do poprawy. W miejsca gdzie szpachla nie dotrze a jak dotrze to z takim efektem, że model będzie gorzej wyglądał niż moja facjata:szczerbol: dałem roztopione "nitki" z ramki po elementach. ⚠️Klamry wyszły strasznie ale myślę, że jeszcze kilka modeli i klamry będą opanowane. ⚠️ Co do zdjęć historycznych, to jest ten sam sturmtiger? Tzn. ten sam co AFV models dał na wzór malowania/sklejenia? Wybaczcie za reanimację zdechłego tematu ale 7klasa i no...🤦 Czas jakby to powiedzieć....jest jak........a z resztą:szczerbol: Po prostu go nie ma.

IMG_20230312_120410_294.jpg

IMG_20230312_120326_358.jpg

IMG_20230312_120134_154.jpg

IMG_20230221_201810_931.jpg

IMG_20230221_195457_708.jpg

IMG_20230221_194924_606.jpg

IMG_20230221_185805_147.jpg

Oberembt_1945.jpg

Sturmtiger_1001_battery_1945.jpg

kc7nzbkfgj601.jpg

Napisano

Masz debonder do kleju CA? Ja kiedy pierwszy raz doklejałem blaszki do modelu miałem chyba zły dzień, bo co rusz źle przyklejone, odwrotnie, za nisko, urwało się i poleciało w ...... Ślady po złym klejeniu usuwałem papierem ściernym i w końcu ktoś życzliwy z tego forum zapytał: a masz debonder? To kup ..... I świat stał się lepszy.

Napisano

!Mam:woot:!

A Jest coś źle przyklejone? Jeśli to tak to niech zaznaczy Pan. Na tym etapie nie chciałbym mieć jeszcze wtop. Czy chodzi tylko o ślady kleju.

10 minut temu, Lipstein napisał:

Ja kiedy pierwszy raz doklejałem blaszki do modelu miałem chyba zły dzień

U mnie to już któryś zestaw blach i żywicy.  Widzę sam, że z modelu na model coraz lepiej. Kiedyś wpadłem w zakładkę dodatki i kupiłem do swoich modeli wszystko co się da. Muszę je trzymać w osobnym pudle bo tyle tego🤦

Napisano (edytowane)

Coś tu chyba jest nie halo np, choć lepiej ze zrywaniem poczekaj , w instrukcji do modelu jest tak jak u ciebie, z kolei w panzer tracts no 8  na rysunku jest inaczej , poczekaj na jakiegoś speca może wyjaśni :), w sumie mogło to i być obrotowe

IMG_20230312_120410_294.thumb.jpg.e91050859f272aef1fc5b87ceb6bd813.jpg

Edytowane przez Evildead
Napisano
1 minutę temu, patrykd napisał:

Debonder i do akcji. Czyszczenie kleju to podstawa.

Znasz jakiś w miarę dobry porównywalny z ps-f ? bo już dno widać :), a tego juz nie ma..

Napisano
6 minut temu, Evildead napisał:

Znasz jakiś w miarę dobry porównywalny z ps-f ? bo już dno widać :), a tego juz nie ma..

Niestety sam testuję. Ten z Wamodu nie polecam. Usuwa niby OK. Ale osłabia połączenie i robi się guma z kleju.  Tęsknię za czedskim, ale to se ne wrati 😞

Napisano (edytowane)
3 minuty temu, patrykd napisał:

Niestety sam testuję. Ten z Wamodu nie polecam. Usuwa niby OK. Ale osłabia połączenie i robi się guma z kleju.  Tęsknię za czedskim, ale to se ne wrati 😞

No nic trzeba testować inne, wamodoski mam też, ale fakt nie ma podjazdu, dzięki

Edytowane przez Evildead
Napisano

Ja mam wadooma i nie  jest źle.

Napisano

Zdjęcia które wam pokazałem były z lutego, dopiero wczoraj przekonałem się by pokazać ulepa. Teraz te bardziej aktualne. 

IMG_20230326_110154_154.jpg

IMG_20230326_110217_261.jpg

IMG_20230326_110014_386.jpg

IMG_20230326_110006_581.jpg

Napisano (edytowane)

Jeśli się wyrobie to będzie można go obejrzeć w Koszalinie na żywo:szczerbol: 

Piesek na poprawę humoru. 

Mała aktualizacja słowna, układ jezdny sklejony. Same koła sklejone ale nie przeklejone do wanny. W następną niedzielę blachy powinny być skończone a ślady po kleju zniwelowane. 

sub-buzz-21065-1532453766-2.webp

Screenshot_20230326-173125~2.png

Edytowane przez p2288
Napisano

Na wydechu zrobię rdzę z 6 odcieni. Zakupiłem ciekawy zestaw od AK Interactive z samych farb. Sprawuje się idealnie! Próbowałem już rdzy z tego zestawu i wyszła techniką gąbki bardzo dobrze. Bym wrzucił zdj ale jakość jest zła. Jak zrobię w tym modelu ten efekt to przejdę się do kolegi fotografa i poproszę o zdjęcie w 4k czy co wy tam macie. Oczywiście dodam jeszcze na koniec czarny pigment. 

Pozdrawiam 😄

Napisano

Czerwone gitary na słuchawkach i zaczynamy drobnice. 

picture_1680099001307.png

• Like 1
  • 3 weeks later...
Napisano

Zgodnie z tradycją.....malowanie nieudane. Jedno trzeba im przyznać, mają piękne kolorki. Co do kół to trzeba jeszcze pierścienie pomalować. Dziś jeszcze malowanie narzędzi i efekt rdzy na wydechach. 🙂 🙂 🙂 Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Napisano
21 minut temu, p2288 napisał:

Zgodnie z tradycją.....malowanie nieudane. 

Zdecydowanie.

21 minut temu, p2288 napisał:

Co do kół to trzeba jeszcze pierścienie pomalować. 

Na jaki kolor?

Napisano (edytowane)

Może psiknij jeszcze dobrze rozcieńczonym żółtym na niskim ciśnieniu tam gdzie odkurz brązowego masz, nie zaszkodzi :)

Edytowane przez Evildead