Praetorian Napisano 21 Lipca 2006 Share Napisano 21 Lipca 2006 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich. Jest to mój pierwszy model więc proszę się nie śmiać A tak poważnie to proszę o kilka porad dotyczących tego modelu. Na początek: Zacznę od zdjęcia złożonego (prawie w 100%) podwozia. Niestety dopiero w tym momencie wpadłem na to żeby porobić mojemu maluchowi trochę zdjęć. Tutaj (słabo) widoczny silnik. Malowałem tylko niektóre elementy ze względu na brak farb. Ale zawsze coś się da wymyślić (przecież mama używa lakierów do paznokci:) Po zrobieniu podwozia zabrałem się za kabinę dzienną. W kabinie zrobiłem dywanik. Fotele obiłem futerkiem. Wszystko własnej roboty rzecz jasna:) Na fotelach literki "W" biorące się od marki samochodu. Więcej zdjęć już niedługo. Jeszcze raz powtarzam swoją ogromną prośbę!!! Proszę, aby mi ktoś wytłumaczył jak zamontować bliźniaki na tyle tak, aby koła się kręciły, lecz nie spadały. ---<<>>--- Edytowane 30 Lipca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Lipca 2006 Share Napisano 21 Lipca 2006 Najpierw nakładasz wewnętrzną felgę bliźniaka na oś mostu, następnie przyklejasz do osi (nie do felgi) takie małe kółeczko zabezpieczające aby ona nie spadała ( jest to podane w instrukcji). Dopiero gdy klej wyschnie na tym kółeczku to przyklejasz zewnętrzną felgę do wewnętrznej. Doradzam również przeszlifować papierem ściernym końcówkę mostu (oś) papierem ściernym, zmniejszy to tarcie koła na osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 21 Lipca 2006 Autor Share Napisano 21 Lipca 2006 DZIĘKI WIELKIE!!! No! Nareszcie będę mógł spokojnie zasnąć. Kółeczko już schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 Aj, jakie to były piękne czasy jak sie kleiło pierwszy model Widzę, że wszystko ładnie idzie, jaka szkoda tylko, że te fotki są tak słabej jakości. I zachęcam jednak następnym razem do malowania wszystkich elementów. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalszy etap prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Lipca 2006 Autor Share Napisano 22 Lipca 2006 Elo. Dodaje zdjęcia z efektów moich nocnych zmagań javascript:emoticon(':?') Confused Kupiłem baterie, wpakowałem do cyfrówy no i to są efekty javascript:emoticon(':)') Smile Ps. Toranado! Koła się kręcą i trzymają. Jeszcze raz serdeczne dzięki. Jak widać karoseria pomalowana. Są to 3 warstwy lakieru Metallic Dream Blue, oraz (poczytałem o tym na forum) kalkomanie wspomagane podkładem z podróby Sidoluxu:) Efekt jak dla mnie bomba. Proszę powiedzcie co o nim myślicie. Nad tym także siedziałem długą część nocy. Ponieważ producent wymyślił mocowanie maski oferujące krótką żywotność- ja zrobiłem swoje z metalowego druta oraz wewnętrznej części wentyla od dętki rowerowej. Trochę musiałem się pomęczyć z odpowiednim wygięciem zaczepów połączonych z maską, bo odstawała na 1 cm. Jak Wam się podoba sceneria javascript:emoticon(':D') Very Happy Obrysówki oraz kierunkowzkazy będą pomalowane w najbliższym czasie więc o to się nie martwcie. Zrobiłem sobie także kilka zminiaturyzowanych Trailerów, Mapę Polski, oraz plakat który będzie wisiał na tylnej ścianie kabiny sypialnej. No! To by było na tyle. Myślę, że zdjęcia są całkiem niezłe. Pozdrawiam. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 No niestety nieraz trzeba coś zrobić po swojemu aby dobrze działało. Ładny model, szkoda tylko że silnika odpowiednio nie pomalowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Lipca 2006 Autor Share Napisano 22 Lipca 2006 Da się zrobić Do MTM-a zdąże na pewno. Do tego ciągnika będzie jeszcze naczepa, z którą także pojade do Sycowa jeśli zdążę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J35 Napisano 23 Lipca 2006 Share Napisano 23 Lipca 2006 Kiedy są ,te zawody w Sycowie? Mieszkam o rzut beretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Lipca 2006 Share Napisano 23 Lipca 2006 Kiedy są ,te zawody w Sycowie?Mieszkam o rzut beretem zobacz tu: viewtopic.php?t=875 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J35 Napisano 23 Lipca 2006 Share Napisano 23 Lipca 2006 No to super . Impreza dwudniowa , obiecuję że dojadę z tej mojej Twardogóry. Jakieś piwko wypijemy i o braci modelarskiej pogadamy Pzdr.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 23 Lipca 2006 Share Napisano 23 Lipca 2006 Jak juz wywołaliscie nazwe MTM to musze sie odezwać Jako sycowiak i wspołorganizator zapraszam kolego j35. Prosze również na priv. Pozdr. P.S. Na tym skonczymy ten off w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 23 Lipca 2006 Autor Share Napisano 23 Lipca 2006 Hej Wam! Jestem na etapie kończenia kabiny sypialnej. Robiłem już pierwsze przymiarki i muszę przyznać, że efekt jest niezły. Sorry, że zdjęcia troche ciemne, ale tak wyszło. Tutaj macie wygląd kabinki w (prawie) całej swojej okazałości. Zrobiłem plakat na ścianę, dywanik, prześcieradło, poduszkę i kołdrę coby kierowca spał jak przystało na porządnego truckera . Proszę tylko o radę. Mogę zrobić oświetlenie kabiny wewnątrz w taki sposób, że będzie się świecił plakat na ścianie. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale jak wy uważacie?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 25 Lipca 2006 Share Napisano 25 Lipca 2006 Widzę, że nawet nieźle idą Ci te robótki przy budowie tego trucka Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 26 Lipca 2006 Share Napisano 26 Lipca 2006 no nawet nawet ale mam prozbe rob foty z wiekszej odleglosci bo widze iz te blizej robione to ze maja kiepskjka jakosc to powoduja znieksztalcenie calego efektu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 26 Lipca 2006 Share Napisano 26 Lipca 2006 No szkoda, że te fotki takie słabiuteńkie Tempo pracy widzę masz niczego sobie Nad wnętrzem sleepera troche się napociłeś, wygląda to bardzo dobrze. Jeśli o mnie chodzi to ja bym nie robił oświetlenia, ale Ty zrób jak uważasz. Natomiast pomalowałbym uszczelkę w oknie sypialnym, albo nawet zaciemniłbym tą szybę całą Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Lipca 2006 Autor Share Napisano 27 Lipca 2006 A więc.... Pare dni nie robiłem aktualizacji, ale przez ten czas jak najbardziej nie próżnowałem. Model skończony w 99% Jedyne co mi zostało to: -pomalować obrysówki i kierunkowskazy -dorobic panel z przewodami łączącymi ciągnik z naczepą -domalować silnik -zrobic naczepe No. Nie będę się rozpisywał. Po prostu podziwiajcie. Przymiarka kabiny sypialnej A tutaj widać (trochę :]) wnętrze kabiny dziennej. Dorobiłem mapkę polski, Cb Radio oraz ręcznie robioną tablicę z imieniem. Kabinę sypialną od dziennej oddziela zasłonka z kawałku materiału, grubych nitek z drewnianymi koralikami. Oświetlenia nie zrobiłem, a uszczelki pomalowałem na ten kolor co cały pojazd. W przyszości być może przeciągne je czarnuchem, ale sie obaczy. O kurde. Chyba troche krzywo. Dzisiaj naprawie. A tutaj cacko w mojej skromnej pracowni No to to by było na tyle. Jak dorobie te elementy o których wcześniej wspomniałem to dodam nowe zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Lakier widze metallic?? Sprey, przydałby sie clar na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Lipca 2006 Autor Share Napisano 27 Lipca 2006 Chodzi Ci o zwykły bezbarwny, tak? Jeśli tak to będzie na pewno, ale dopiero jak skołuje fundusze na lakier. Aha, mam pytanie. Czym mam wypolerować model i jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Lipca 2006 Autor Share Napisano 27 Lipca 2006 Sorry ze tak post pod postem i off topic, ale mam coś dla fojera :D Kupiłem sobie resoraka scanii R420 z naczepą do nadgabarytów malowaną na straż pożarną w Van Couver :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Chodzi Ci o zwykły bezbarwny, tak? Jeśli tak to będzie na pewno, ale dopiero jak skołuje fundusze na lakier. Aha, mam pytanie. Czym mam wypolerować model i jak to zrobić? Jak masz zamiar dać bezbarwny skoro w modelu jest już wszystko poprzyklejane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 No teraz widzę Debiutancki Western Star jest naprawdę udany. Zrób jeszcze te detale, o których piszesz i będzie OK. Jaką naczepkę planujesz do niego i w jakiej kolorystyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Lipca 2006 Autor Share Napisano 27 Lipca 2006 Jak masz zamiar dać bezbarwny skoro w modelu jest już wszystko poprzyklejane Question Ja to nie wiem :| Nie znam się. A nydyrydy teraz pomalować? A naczepa to prawdopodobnie będzie american cargo trailer Italerki przerobiona na nadgabaryty. Na dach jeszcze walne koguty z truck accesories Italeri, a co będzie wymagało tej nadgabarytowejk naczepy? Narazie nie powiem, żeby nie zapeszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Fajnie wyszedł Ci ten modelik A mam takie pytanie malowałeś aerkiem czy spraem, jeżeli tak to jaki kolor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 28 Lipca 2006 Autor Share Napisano 28 Lipca 2006 Jest to spray. Nazwa koloru to Metallic Dream Blue, firma... hmmm... ciężko ocenić. Jest to w każdym bądź razie wytwór koncernu motip, ale inne malowanie puchy. Jutro dokładnie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 5 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2006 Kolejne postępy w budowie ciągnika. Pomalowałem silnik i parę pierdół. Proszę o Wasze zdanie. Pozdrawiam, Przemol . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi