Skocz do zawartości

VW Golf III VR6 firmy Fujimii :) ( pierwszy model :P )

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten osad robi się chyba wtedy gdy przykleisz element i dotkniesz palcem miejsca klejenia. Zawsze jak dotykałem to był osad, a jak nie to go nie było. Oczywiście nie wiem czy moje podejżenia są słuszne i mogę się mylić

• Odpowiedzi 183
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ten osad to zdaje mi się powstaje podczas parowania kleju.Wtedy jego cząsteczki osiadają na miejscu najbliższym gdzie był płynny klej.

Napisano

Wystarczy że, przed przyklejem części, aby ona poleżała z tym klejem do góry i wtedy odparują te "związki" i potem przyklej i nie będzie śladu

Napisano

Witam !

Dzięki za rady już nie długo biorę się do roboty

wczoraj pomalowałem szyby tzn "ramki" czarnym matem. Nie jestem z tego zadowolony bo w niektórych miejscach taśma sie poodklejała i troszkę farby podeszło... mam nadzieje ze da sie to jakoś usunąć.... :(

Dopatrzyłem się też paru baboli które zostawiłem na budzie i je usunąłem.

Nim pomaluje bude to poćwiczę jeszcze na "sucho" z kładzeniem lakieru i polerka co bym potem nie marudził że zepsułem model

Pozdrawiam

Piotrek

• 4 weeks later...
Napisano

EDIT

Witam

Długo się nic nie działo... to z braku czasu. Musiałem trochę podreperować stopnie w szkole xD

W grilu zawitała siateczka. Całkiem sympatycznie to wygląda Z tyłu popracowałem nad światłami - docinałem cienkie rurki i ogólnie sie bawiłem ze światłami. Dokładne fotki tego dam później.

Teraz potrzebuje Waszej pomocy... kładłem kolor i jakieś śmieci sie poprzyklejały :/ całe szczęście tylko z jednej strony... ale i tak nie wiem co bardzo zrobić, czy papier 2000 i woda czy co innego? Żeby tylko to usunąć, i jadę dalej z kolorem.

Fotki ( mam nadzieje że widzicie to - jak nie to dajcie znać wrzucę miniaturki )

P4238066.jpg

P4238069.jpg

Pozdrawiam!

Piotrek

Napisano

Co to za kolor.... ? Kup sobie 2,5 tyś papier i na mokro przeszlifuj .

Napisano

To jest biała perła. dopiero kilka cienkich warstw położyłem

No i coś o czym nie pomyślałem na początku... położyłem szary podkład.

Ale jak jeszcze dojdzie kilka warstw do ładnie zakryje

fliper_nx dzięki

Napisano

Oj.... Tu popełniłeś podst błąd... Pod perłe oraz odcienie zółtego powinno się kłaść tylko i wyłącznie biały kolor, albo podkład albo 1 bazę . Ale uczymy się na błędach, powodzenia.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam!

Biały z perłą położony nie wyszło tak jak chciałem... ale... źle chyba też nie jest

P5108256.jpg

P5108257.jpg

P5108258.jpg

Jeszcze tylko czarny na dach i maskę, mat na listwy i jestem w domu

Pozdrawiam [!]

Piotrek

Napisano

Czarny prezentuje się nieźle ,ale perła jakoś tak trochę nie za bardzo Może to przez fotki które nie oddają jej rzeczywistego koloru . Następnym razem zrób gdzieś w bardziej nasłonecznionym miejscu

Pozdrawiam.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam:!:

Jako że wakacje nadeszły teraz będzie więcej czasu na modele

Mam pytanie - czy listwy matem pomalować przed clearem, czy już po bezbarwnym?

Gdybym pomalował przed bezbarwnym to potem musiałbym sie chyba marszczyć z maskowaniem listw

Doradźcie jak będzie lepiej, jak Wy sobie radzicie z takimi rzeczami.

Pozdrawiam

Napisano

Chcesz mi powiedzieć, że na szary podkład położyłeś białą perłę????? Nie no gratulacje....nic dziwnego, że kolor wyszedł szary a nie biały

Napisano

Takj jak mówi miqs - najpierw daj połysk, a na końcu mat.

Napisano

miqs, tornado dzięki za rade

koksik750 człowiek uczy się na własnych błędach. Szczególnie na błędach przy pierwszym modelu Nie myślałem o tym, że może taka sytuacja wyjść z tego. Mam nauczkę na przyszłość

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Witam!

Dzisiaj pomalowałem bude jeszcze raz i wydaję mi sie, że jest ok. Maska też dostała kolor. Jak to przy malowaniu bywa zawsze jakiś paproch sie przyklei, jutro jak podeschnie sobie spokojnie to przejade ściernym 2000 z wodą i na to bezbarwny.

Jako że pogoda dopisuje, zrobiłem fotki na dworze w pełnym słońcu

Fotki

P6308732.jpg

P6308733.jpg

P6308734.jpg

P6308736.jpg

P6308739.jpg

P6308740.jpg

P6308741.jpg

To na razie tyle

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Jeśli malowałeś perłą lub metalikiem to radzę nie szlifować papierem - wytrącisz pigment i będzie znów lipa...

Napisano

Malowałem perłą... Co mi doradzisz w takiej sytuacji?? :(

Na pierwszy rzut oka nie widać tego, trza by sie przyjrzeć dokładnie...

Ale z drugiej strony zostawić to i bezbarwny na to położyć i dopiero przeszlifować?

Napisano

Tak to coś takiego jest jak na tej ostatniej fotce tyle że na białym, a tego nie chciał mi bardzo aparat chwycić

Teraz jeszcze raz przejrzałem bude i największe są na masce, na reszcie są mniejsze, tam w jednym miejscu jakiś mały włosek sie przykleił

Napisano

Golfik super Takiego nawet mógłbym mieć.

Jeno według mego skromnego zdania te felgi są o jeden rozmiar za duże. No ale to jest moje zdanie

Pozdrawiam i powodzenia !!