barti94 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Witajcie. Dzisiaj chciałbym wystartować z budową nowego modelu. Tym razem będzie to Trumpeter 01525 1/35 German 3.7cm Flak 37 Sd.Kfz.7/2 Wczesna Wersja. Jest to chyba jeden z najbardziej zaawansowanych modeli jakie dotąd robiłem. Ilość elementów/wyprasek i pracy jaka przede mną stoi jest zatrważająca ale motywuje to bardzo do pracy Mam małe wątpliwości i pytania co do malowania ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas. Teraz skupiam się na samej budowie. Model ma też w miarę sensownie zrobiony silnik. Spróbuję go jakoś wyeksponować np. otwierając maskę. Będzie z tym trochę kombinowania, bo instrukcja nie przewiduje takiego wariantu ale pobawić się z tym nie zaszkodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Cześć, jestem również na etapie budowy tego pojazdu, skleiłem właśnie silnik i biorę się z kolejne elementy, pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Pierwsze kroki zrobione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Model duży i fajny. Jak na wielkość modelu to ilość częsci nie jest zbyt duża. Dla porównania, kup sobie i sklej model Miniart. Ze względu na dosyć rozbudowaną przestrzenną konstrukcje podwozia, pomaluj napęd, zawieszenie i mosty przed zamontowaniem wszystkiego do kupy. Potem nie wszędzie będzie to możliwe. Edytowane 14 Marca 2023 przez robertmodelarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 Bardzo lubię te półgąsienicowe transportery będę dopingował 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 Dziś mała aktualizacja Jutro prace nad silnikiem silnik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Dziś składałem silnik Jest niestety mały babol Jutro poprawki, szlifowanie niektórych elementów i wykończenie ale główna bryła już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Super ! Pięknie dziękuję mega przydatne info. Na 100 procent będę kombinować coś z tym silnikiem jeszcze. Zastanowiłem się nad zrobieniem imitacji przewodów. Co sądzicie o tym żeby zastosować do tego przewody miedziane bo łatwo je formować . Mam 0.2 mm i 0.4 mm. Wydaje mi się również że najlepiej robić to jak już osadzę silnik na miejscu i wtedy dodam dodatkowe przewody. Nie wiem czy jest to dobry pomysł więc bardzo bym prosił o radę. Minimalnie poszedłem do przodu i doszedłem do momentu, który chciałbym z Wami skonsultować.Chodzi dokładnie o to: Mam takie elementy: Z tego co rozumiem dodany sznurek ok 90 cm (imitacja liny) nawijam na tę szpule i potem sklejam resztę elementów. Na koniec odmierzam tyle ile zajmuje odległość do haka tak aby lina była napięta. Tyle chyba teorii. Czy moje rozumowanie jest dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Przewody śmiało rób z drucików miedzianych lub ołowianych. Linkę zdecydowanie zastosuj taka produkcji Eurekaxxl - sznurek to nieporozumienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 41 minut temu, enten napisał: Przewody śmiało rób z drucików miedzianych lub ołowianych. Linkę zdecydowanie zastosuj taka produkcji Eurekaxxl - sznurek to nieporozumienie. Sznurek strzępi się i ciężko by było coś z tym zorobić. jeśli chodzi o eurekę masz może jakiś kod produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 LH-Z to masz zestaw kilku średnic. Nie wiem w tym momencie jaka będzie odpowiednia do tego zastosowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) Eureka XXL LH-01 0.6mm taka jest średnica przynajmniej z instrukcji, takiej szukaj. Edytowane 18 Marca 2023 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Marca 2023 Autor Share Napisano 22 Marca 2023 Silnik prawie gotowy. Zostało zamocowanie jednego przewodu. Tym zajme się jutro i wrzucę zdjęcia Dzisiaj mam za to mały progres jeśli chodzi o podwozie. Zamontowałem kilka istotnych rzeczy i prace poszły do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Marca 2023 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2023 Warto też nabyć koło napędowe bo to w trumpku jest kompletnie do bani tak powinno wyglądać , a trumpeter ma rolki do środka , zobacz sobie opis na https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/trumpeter/tr01514.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 Dziękuję Będę z tym kołem na 100 procent walczyć. Dzisiaj udało mi się skończyć silnik. Dodałem parę elementów i przewodów zgodnie ze zdjęciami realnego silnika wyżej Zacząłem zastanawiać się nad kolorem głównym modelu. Według producenta w teorii zamiennik Hataki to kolor B090 Sand.Zobaczcie zdjęcie poniżej. Wydaje mi się, że jest trochę zbyt wpadający w szarości ale mogę się mylić Zastanawiałem się też nad tym. Co o nim sądzicie? Który lepszy a może kompletnie inny warto zastosować? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Linkę wyciągarki upleć sam z 3 drucików 0,2mm i wyzarz nad świecą, będzie się lepiej układać, bo zmięknie. Te drobione do silnika druty imitujące przewody nie za grube? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 30 minut temu, Lipstein napisał: Te drobione do silnika druty imitujące przewody nie za grube? Porównując ze zdjęciem to za grube może nie są ale nad ich ułożeniem to ja bym jeszcze popracował. Pytanie tylko ile ich będzie widać na gotowym modelu bo może faktycznie nie warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Te dwa za wentylatorem chłodnicy mają na zdjęciu ewidentnie inny układ. Wygrzej drut przed docięciem i formowaniem, różnica w możliwości manipulowania nim jest znaczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Marca 2023 Super Moderator Share Napisano 24 Marca 2023 niestety nie jest jak na zdjęciu, przewody idą pod rurą do chłodnicy a nie nad, poniżej osi wentylatora a Twoje są nad... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Poprawię Szczerze to wzorowałem się na tym zdjęciu, gdzie idą jakby górą. Co do ekspozycji tego silnika planuję, że nie będę podnosić maski i planuję zrobić podobnie jak na zdjęciu Edytowane 24 Marca 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Dzisiaj zrobię poprawki i osadzę silnik Co myślicie w sprawie tych farb? 23 godziny temu, barti94 napisał: Zacząłem zastanawiać się nad kolorem głównym modelu. Według producenta w teorii zamiennik Hataki to kolor B090 Sand.Zobaczcie zdjęcie poniżej. Wydaje mi się, że jest trochę zbyt wpadający w szarości ale mogę się mylić Zastanawiałem się też nad tym. Co o nim sądzicie? Który lepszy a może kompletnie inny warto zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Marca 2023 Super Moderator Share Napisano 24 Marca 2023 na tym zdjeciu jest prawdopodobnie silnik z SdKfz 251 a nie 7, jest mniejszy, i jak widać wyjście do chlodnicy jest niżej niż w 7. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Silnik poprawiony Przewody idą dołem. Udało mi się też skleić układ kierowniczy. Teraz mam mały dylemat. Chodzi o koła i gąsienice. Wydaje się że nie mam wyjścia i koła oraz gąsienice muszę instalować na tym etapie budowy. Gdyby były one z innego materiału albo w większych elementach montowałbym wszystko na koniec. Tutaj jednak jest 5 wyprasek samych gąsienic i trzeba je składać ogniwo po ogniwie. Jak radzicie czy moja koncepcja jest słuszna żeby składać na tym etapie budowy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Ja ogniwkowe gąsienice malowałem jak na razie 1 (jeden) raz, PRZED założeniem na model, to się nie wypowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Marca 2023 Autor Share Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) Dziś mała weekendowa aktualizacja. Zainstalowany został cały układ kierowniczy oraz koła. Gąsienice mimo tego, że jest ich masa składa się przyjemnie i idzie wszystko powoli do przodu Edytowane 26 Marca 2023 przez barti94 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi