Skocz do zawartości

SCANIA T142M ROADRUNNER ITALERI 1:24

Bilonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Ponieważ budowa Volva dobiega końca (dzisiaj lub jutro aktualka) zaczynam kolejny projekt. Jest nim Scania Roadrunner. W Scanii tej przeprowadzone będzie wiele zmian (niektóre już powstają, ale to w swoim czasie xD ) . Scania będzie w malowaniu indywidualnym (jak zwykle udzieliła mi się wena ). Pasek błękitny, który na kabinie skręca ku górze jak zauważycie z jednej strony jest szerszy, a z drugiej węższy. Spowodowane jest to tym, że przestrzeń przy oknie wydawała mi się trochę pusta dlatego taki pomysł z tym paskiem... Był to mój pierwszy raz z maskowaniem i malowaniem pasków i pierwszy raz przyłożyłem się do malowania clearem. Efekty widać na fotkach. Aha, w liniach podziału widać białe ślady. To po mleczku polerskim i pastach... Pędzelkiem wszystko doczyszczę - próbowałem . Jeśli chcecie fotkę kabiny połączonej z "ryjkiem xD" aby zobaczyć jak przebiega błękitny pasek to piszcie . Dosyć zamulania, fotki :

f5011b3ed9ca826d.jpg cc2e1e50ff92510a.jpg 8277f2725582252a.jpg de57105b3d5436f2.jpg 50a553cb10ac89d5.jpg 928f27c6b0e30a3c.jpg 2a876c50cf23f213.jpg 976974cbcdbfd5b5.jpg

I silnik. Zastosowałem tu metodę Kolegi JarekS z odciętą skrzynią biegów. O wiele łatwiejsze malowane . Ten jeden odstający przewód pujdzie do rury idącej od turbiny .

3267dfd3f6afe6fd.jpg c9c208f83a4412df.jpg

No, to by było na tyle . Czekam na Wasze opinie .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ładne Ci wyszło lusterko na lakierze dobrze, że się przyłożyłeś ! Pasek nawet dobrze wyszedł jak na pierwsze maskowanie. Życzę powodzenia w budowie...

Pozdrawiam,eKrystian

Nie wiem jak to wyglada w realu ale na fotce pasek na prawej ścianie kabiny jest poszarpany. Co do lakieru nie podchodzę tak entuzjastycznie jak moi poprzednicy bo miejscami widać skórę pomarańczy, moze przeszlifuj lakier i jeszcze raz prysnij clearem. No i coś mi nie widzi się skrzynia biegów, a właściwie jej połączenie z silnikiem - chyba jest tam dziura

tornado w miejscu łączenia skrzyni i silnika nie ma dziury... Byłbym chyba głupcem gdybym do takiego czegoś dopuścił . Skrzynia i silnik są położone na fotce luźno i się rozjechały poprostu... Ja narazie nie używam aerografu... Wiem, paski nie są idealne, ale uważam że i tak nie jest źle... Spreyem maluje się o wiele inaczej i namalowanie takich pasków sprawia trochę trudności... Z clearem jest jeszcze gorzej (jeśli chodzi o nakładanie)... Postaram się to jakoś poprawić...

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam. Prace idą jak krew z nosa, a to z powodu braku czasu, ale zapodam dwie skromne fotki:

Narazie pomalowna tylko jedna lampa tylnia :

91a6789e7124c0ac.jpg

Będzie poprawiana jeszcze trochę

I malnięta na ostateczny kolor felga a'la kamaz xD . Ten SS i maska na fotce są dla kontrastu :

33103a6825b42231.jpg

Felga " kamazowska " jest granatowo błękitna. ( Mówię tylko tak bo na focie coś niewyraźnie wygląda .

Opinie mile widziane

Pozdrawiam

Kurczę, a możesz zrobić dokładniejszą fotkę pompy paliwa, bo ja w Ivecu nie wiem w ogóle jak się za to zabrać. Czy poodcinać końcówki i ponatykać drucik, czy męczyć się i przyklejać do tego?

Truckerek93 dużo łatwiej jest poobcinać te dzyndzle z pompy/rozdzielacza (czy jak tam się to dokładnie nazywa), w te miejsca wywiercić otwory wiertłem 0,8 lub 1mm (u mnie są 0,8) i powpuszczać drucik w otwory.

Bilonzo no nieźle Ci idzie.

Troszkę się przyczepię to tej lampy - jak dla mnie cofania jest zbyt biała, lepsza byłaby srebrna... Czy pójdzie na górę jeszcze jakieś szkło?

A tak ogólnie, to fajnie.

PS

Truckerek93, tak na szybko mi jeszcze wpadł pewien pomysł, że można też ściągnąć izolację z cienkiego przewodu, np. takiego jak w Truck Accessories, pociąć izolację w krótkie rureczki, pozakładać je na "dzyndzle" od pompy paliwa, a z drugiej strony rurki, powtykać druty robionej instalacji - wtedy nie musisz wiercić i przewody będą wychodziły w równych odstępach.

Pozdrowienia

Truckerek93, tak na szybko mi jeszcze wpadł pewien pomysł, że można też ściągnąć izolację z cienkiego przewodu, np. takiego jak w Truck Accessories, pociąć izolację w krótkie rureczki, pozakładać je na "dzyndzle" od pompy paliwa, a z drugiej strony rurki, powtykać druty robionej instalacji - wtedy nie musisz wiercić i przewody będą wychodziły w równych odstępach.

Pozdrowienia

To rozwiazanie wydaje sie być najlepsze gdyż kawałki izolacji będą jednocześnie imitować krućce na pompie wtryskowej i nakrętki przewodów wysokiego ciśnienia.

Do Bilonzo:

Do tylnych lamp nie ma przeźroczystych kloszy jeżeli są to mogłeś pomalować je markerami, a wnęki lamp pomalować chromem lub okleić folią.

Ja bym zaproponował żeby Kolega Bilonzo poszukał sobie zdjęć z tym silnikiem a następnie dopiero robił okablowania silnika. Bo to, co pokazał to jest fikcja modelarska. Ale duży plus za podjęcie tematu:)

Ps. Żeby nie było ze się czepiam:

http://images5.fotki.com/v65/fileRx5Z/ea9a0/1/117425/804528/2trac8708.jpg

• 2 months later...

Witam . Ufffff... się zakurzył ten temat, ale to z powodu szkoły (kompletny brak czasu), tylko w weekendy mogę podgonić pracę nad modelami . Oto fotki tego co zrobiłem.. Błotniki są na sucho, więc dlatego są krzywo.. Pójdzie na nie jeszcze bezbarwny. Felgi będą takie jak ta jedna na osi pędnej, czyli czerwono białe. Ogólnie z efektu prac nad tym modelem nie jestem zadowolony...

DSC01745.jpg

DSC01746.jpg

DSC01748.jpg

DSC01750.jpg

DSC01751.jpg

DSC01756.jpg

DSC01757.jpg

Aha i te białe ślady w liniach podziału, to nadal nie wyczyszczona pasta polerska, którą usunę niebawem

Pozdrawiam

Paweł u mnie też heh

A teraz co do modelu wygląda ciekawie mi osobiście przednie felgi nie pasują do tego stylu, ale twój model i robisz jak uważasz i światła tylnie, całe mocowanie bym trochę dał wyżej tak np równo z początkiem ramy.

Pozdr. Krystian