Amarok Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Witam! Cały czas mam problem z aerografem Ultra i farbami Ammo. Chce położyć podkład (np. Ammo ONE SHOT PRIMER - SAND FLESH - 60ml), jak byk jest napisane że nie potrzebuje on rozcieńczania. Daje (zgodnie z wytycznymi Ammo 1.5 bar) i zaczynam nakładać. Wszystko super do czasu jak mi się nie zacznie zapychać aerograf, zaczyna pluć kroplami farby plus na końcówce aerografu przy jego wylocie widać odkładającą się farbę. I tak jest za każdym razem niestety. Dodatkowo dzisiaj ta farba zastyga jak galareta. Tak samo galaretowato reaguje na płyn do czyszczenia farb akrylowych. Co robię źle? Czy możliwe, że trafiła się tez jakaś stara farba? Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Amarok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Amarok napisał: Witam! Cały czas mam problem z aerografem Ultra i farbami Ammo. Chce położyć podkład (np. Ammo ONE SHOT PRIMER - SAND FLESH - 60ml), jak byk jest napisane że nie potrzebuje on rozcieńczania. Daje (zgodnie z wytycznymi Ammo 1.5 bar) i zaczynam nakładać. Wszystko super do czasu jak mi się nie zacznie zapychać aerograf, zaczyna pluć kroplami farby plus na końcówce aerografu przy jego wylocie widać odkładającą się farbę. I tak jest za każdym razem niestety. Dodatkowo dzisiaj ta farba zastyga jak galareta. Tak samo galaretowato reaguje na płyn do czyszczenia farb akrylowych. Co robię źle? Czy możliwe, że trafiła się tez jakaś stara farba? Podkłady akrylowe do aerografu trzeba zawsze rozcieńczyć i dodać krople retadera. Farba wtedy jest bardziej płynna i nie zasycha w aerografie. Nie mieszaj farby w aerografie tylko w osobnym pojemniczku. Edytowane 12 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 Poczytaj sobie te wątki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 57 minut temu, _OldMan_ napisał: Poczytaj sobie te wątki: A potem kup Mr. Surfacer z Gunze i zacznij czerpać przyjemność z malowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 @gibereschyba faktycznie tak zrobie, ja pierwszy model zaczalem od podkladu i farb Tamiya i nie przypominam sobie zebym mial takie problemy z zatykaniem czy kladzeniem kolorow. Pod górkę zaczęlo sie niestety z farbami Ammo, to jest momentami udreka straszna niestety. pytanie: czy na pomalowane farbami Tamiya modele mozna nakladac filtry, pigmnanty i washe Ammo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 Każda szybkoschnąca farba będzie miała tendencje do zasychania na igle i w efekcie przytykania aero. Farby oparte na żywicy akrylowej są z zasady dość szybkoschnące. Więc czy to Ammo, Vallejo, Tamiya lub Gunze (ba nawet MRP) - problem może się pojawić. Po prostu trzeba z tym się pogodzić i co jakiś czas wytrzeć końcówkę igły z osadu. Oczywiście przy farbach opartych na agresywniejszych rozpuszczalnikach, problem będzie mniejszy lub się nie ujawni. Świeża farba rozpuści i wypłucze zbierający się osad. Ale farby typu Ammo lub Valejjo agresywne nie są i przytykanie zdarza się często. Należy pamiętać, że przy upalnej i wilgotnej pogodzie wszelkie problemy z farbami moga się ujawnić lub pogłębić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 W takim wypadku jakie podkłady polecacie biorąc pod uwagę fakt, że mam masę produktów już od Ammo kupione (czyli kolory, filtry, washe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 9 minut temu, Amarok napisał: (czyli kolory, filtry, washe)? Filtry i washe olejne są ok. Farby możesz wykorzystać do malowania pędzlem. Do zużycia, a potem przejść na Tamiya, Gunze, MRP, AK RC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 22 minuty temu, Amarok napisał: W takim wypadku jakie podkłady polecacie biorąc pod uwagę fakt, że mam masę produktów już od Ammo kupione (czyli kolory, filtry, washe)? 3 godziny temu, giberes napisał: A potem kup Mr. Surfacer z Gunze i zacznij czerpać przyjemność z malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 12 minut temu, _OldMan_ napisał: Filtry i washe olejne są ok. Farby możesz wykorzystać do malowania pędzlem. Do zużycia, a potem przejść na Tamiya, Gunze, MRP, AK RC. Nie zdążyłem, ale nic dodać, nic ująć. Tylko pamiętaj, że ww farby nie są dobre do pędzla, więc błotko Ammo możesz do tego zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 Pytanie czy Ammo farby w ogole da sie wymalowac pedzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 1 minutę temu, Amarok napisał: Pytanie czy Ammo farby w ogole da sie wymalowac pedzlem? W zasadzie do tego są stworzone, tak jak Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 Godzinę temu, _OldMan_ napisał: Filtry i washe olejne są ok. Farby możesz wykorzystać do malowania pędzlem. Do zużycia, a potem przejść na Tamiya, Gunze, MRP, AK RC. Które z wyżej wymienionych są najlepsze i najmniej problemowe do aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 18 minut temu, Amarok napisał: Które z wyżej wymienionych są najlepsze i najmniej problemowe do aerografu? To już musisz sam ocenić z którymi będzie ci się najlepiej pracować. Jaki posiadasz aerograf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: To już musisz sam ocenić z którymi będzie ci się najlepiej pracować. Jaki posiadasz aerograf ? Czekam na Iwata HP-C Plus 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 28 minut temu, Amarok napisał: Które z wyżej wymienionych są najlepsze i najmniej problemowe do aerografu? Niezła jest HATAKA Seria C i MRP (jest drogi). Gunze, Tamiyia, AK RC trzeba porządnie rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 Ponieważ 13 godzin temu, Amarok napisał: Cały czas mam problem z aerografem Ultra i farbami Ammo. Ale piszesz, że masz Ultrę. Z jaką dyszą ? Zresztą, skoro robisz Merkavę od Tamiya to kup sobie: Majątku nie stracisz, a zobaczysz którą farbą ci się najlepiej maluje. Jako rozcieńczalnik kup Nada się do wszystkich w/w farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 18 minut temu, _OldMan_ napisał: Ale piszesz, że masz Ultrę. Z jaką dyszą ? Teraz faktycznie mam Ultra 0.2 i 0.4. Robie teraz Abramsa, Merkava zrobiona Farby ktore podales nie sa podkladami, ja chce nalozyc podklad na poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 3 minuty temu, Amarok napisał: Farby ktore podales nie sa podkladami, ja chce nalozyc podklad na poczatku. https://mrhobby.pl/category/chemia-new-podklady https://mrhobby.pl/category/chemia-new-podklady-w-sprayu Do wyboru, do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 Teraz, _OldMan_ napisał: https://mrhobby.pl/category/chemia-new-podklady https://mrhobby.pl/category/chemia-new-podklady-w-sprayu Do wyboru, do koloru. Dzieki wielkie, chyba faktycznie zmienie Ammo podklady na inne bo to jest zero przyjemnosci z malowania obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Podkłady akrylowe do aerografu trzeba zawsze rozcieńczyć i dodać krople retadera. Farba wtedy jest bardziej płynna i nie zasycha w aerografie. Nie mieszaj farby w aerografie tylko w osobnym pojemniczku. Tak z ciekawości jakie proporcje dla Ammo i czym rozcieńczać Ammo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 Daj spokój z tym podkładem . X czasu temu używałem podkładów róznych , chaos blacków . A to samo osiągniesz odrobinę grubiej położoną Tamiya LP w wybranym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 2 godziny temu, merlin_70 napisał: Daj spokój z tym podkładem . X czasu temu używałem podkładów róznych , chaos blacków . A to samo osiągniesz odrobinę grubiej położoną Tamiya LP w wybranym kolorze. Masz racje, ja nie wiem czy w ogole nie wroce do farb Tamiya, ktore sa duzo mniej problematyczne niz niestety Ammo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 Jeżeli już zastanawiasz się nad przejściem na inne farby to rozpatrz opcję farb MRP Nic z nimi nie robisz, tylko lejesz bezpośrednio z buteleczki i voila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 5 godzin temu, Thalgonis napisał: Jeżeli już zastanawiasz się nad przejściem na inne farby to rozpatrz opcję farb MRP Nic z nimi nie robisz, tylko lejesz bezpośrednio z buteleczki i voila! Czyli nie trzeba ich rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi