Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Witam wszystkich modelarzy. To mój pierwszy post i pierwszy mój model po ok 25 latach przerwy . Za młodu oczywiście królowała u mnie nieśmiertelna skala 1/72 + kartonowe dziwadła (mały modelarz itp). Postanowiłem rozpocząć ponownie przygodę z czymś innymi padło na motocykl. W necie oraz na forach wyglądają obłędnie. Standard "z pudła" by w razie zniechęcenia nie żałować wtopionej kasy. Edytowane 4 Września 2023 przez Michal_1981 błąd podaczas pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Kupiłem podkład w spray'u od Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Malowanie pędzlem - 5 warstw wg poradnika z You Tube - ile czasu człowiek może zaoszczędzić na tych cennych radach... Teraz to jest życie Dawniej jeszcze się model popsuło ucząc się na błędach. Na zdjęciach pierwsze 3 warstwy chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Trochę detali. Na żywo wyglądają lepiej... Niestety malowanie pędzlem czarnej matowej farby nie dało ładnych efektów. To samo z półmatową czarną farbą. Wg instrukcji miało być tym pomalowanych wiele elementów. Zdecydowałem się na pozostawienie manetek w czarnym plastiku. Nie odważyłem się na przewiercenie tarcz hamulcowych by uzyskać realistyczne "fasolki" - pomalowałem je na czarno. Już tutaj pojawiły się wątpliwości , że uda się ukończyć model... Wszytko jest takie małe... a to skala 1/12 czyli ogromna. Edytowane 12 Lipca 2023 przez Michal_1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Silnik pomalowany jedynie na aluminium ,reszta z zestawu. Świece zapłonowe strasznie od CA się ubrudziły.. Dałem za dużo kleju bo miały straszny luz w gniazdach. Potem to zamalowałem. Edytowane 12 Lipca 2023 przez Michal_1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Strasznie ciężko było wsadzić wszystko do ramy oraz skleić układ wydechowy by posiadał w miarę jako taka geometrię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Postanowiłem zmienić oryginalne przewody na cieńsze o połowę - cyna lutownicza średnicy 0,5mm pomalowana na czarny połysk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Kalkomanie też mi sporo krwi zatruły. Wydechy pomalowałem wieśniacko pisakami. NA żywo wygląda całkiem ok lecz na zdjęciach to istne "fatality". Całkiem jestem zadowolony z efektu (że nie poszedł do kosza) ubolewam nad błyszczącym siedzeniem.. Wyszło słabo. Bałem się dać matową farbę bo próbne malowania wyglądały okropnie- jak gdyby farba była nie rozmieszana - niejednolity kolor i czasem mat czasem poblask. Mogłem zostawić plastik tamki i go delikatnie zmatowić włókniną. Pozdrawiam i liczę na słowa krytyki by udoskonalić warsztat. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 11 godzin temu, Michal_1981 napisał: Malowanie pędzlem - 5 warstw wg poradnika z You Tube ... ...Na zdjęciach pierwsze 3 warstwy chyba. No jeśli to jest malowane pędzlem i to po 23 latach przerwy, to szacun Niektórzy, żeby pędzlem ładnie wyprowadzić powierzchnię mają z tym problem i po 30 latach modelowania tłumacząc najczęściej, że taki mają styl. 11 godzin temu, Michal_1981 napisał: Całkiem jestem zadowolony z efektu... I słusznie, bo model prezentuje się bardzo ładnie, cieńsze przewody robią robotę, a kanapę spróbuj satyną potraktować, no i tylko te wydechy pisakami pomalowane faktycznie trochę psują końcowy efekt. Jednak jak na pierwszy model po przerwie, to Gratulacje, bo wyszło na prawdę bardzo dobrze i podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Samemu widzisz co jest nie tak, trzeba znaleźć rozwiązanie. W ogóle cywili żadnych nie robię, chociaż jakieś moto kiedyś bym chciał, dlatego za bardzo nie pomogę, ale jest jeden japończyk co nagrywa filmy na yt ze składania motocykli, robi to mistrzowsko i warto go podejrzeć. https://youtube.com/@kotascalemodel Poza tym podoba mi się ten model. Edytowane 13 Lipca 2023 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 Dzięki chłopaki za zainteresowanie , opinie i miłe słowa. Vieh_san - dziękuję za link - znam tego Japończyka i jego modele mnie głównie zainspirowały do "comebacku" w to hobby. Na filmikach wygląda wszystko dziecinnie prosto. Nie pokusiłem się jednak na takie ekstremalne modyfikacje jak on robi Zauważyłem że jest masa Japończyków wyrabiających niesamowite rzeczy z modelami ich oglądam najwięcej. Rafał B - na szczęście kanapy nie przykleiłem i w sobotę się wezmę za jej poprawę. Pisak z kolanek wydechowych usunę. Poczekam na aerograf i może kiedyś to przykopcę. Plan był taki by przydymić to zestawem Tamiya Weathering Master D ale do oryginalnego chromu się nie chciał ten proszek wcale przyczepić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 19 godzin temu, Michal_1981 napisał: Tak na marginesie Linkę prędkościomierza i przewody hamulcowe są stosunkowo grube, tu masz na moim motocyklu. (czarny to linka prędkościomierza, srebrne to przewody hydrauliczne hamulców w metalowym oplocie - oplot bywa kolorowy ) W drugim przewody hamulcowe są jeszcze grubsze niż tutaj, więc nie jest to błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Dzięki blackriver za zdjęcie referencyjne. Na marginesie to super motorek. Zmiany rozpocząłem od siedzenia. Przy pomocy melaminy Mr Hobby flat finish moczonej w wodzie zmatowiłem lakier . Tylko kilka ruchów dosłownie zrobiłem. Mat owszem jest ale w kilku miejscach farba sie przetarła całkiem i widać szary podkład. wygląda strasznie wieśniacko dlatego wstyd pokazywać na zdjęciu. Raczej mnie czeka usunięcie całkowite powłok i pomatowienie samego plastkiu - w oryginalnie ta melamina jest właśnie do samego plastiku a nie farby. Pytanko jak usunąć farbę akrylowa Tamiya i podkład szary "surface primer" w spreju...? Czytałem o DOT 4 lub alkoholu + szczoteczka do zębów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Bardzo zgrabnie Ci to wyszło. Podoba mi się, pomimo różnych niedoskonałości, z których zdajesz sobie sprawę. Czekam na kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Gratulacje! Wyszedł bardzo łądnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 4 Września 2023 Autor Share Napisano 4 Września 2023 Dzięki za wszystkie rady. Znalazłem trochę czasu jak była słaba pogoda i zrobiłem sugerowane poprawki. Farba z kanapy usunięta DOT4 + mycie+ odtłuszczanie + matowienie czarnego oryginalnego plastiku. Linka prędkościomierza - dodana grubsza z zestawu oryginalnego Tamiya. Pisak usunięty alkoholem z rur wydechowych (nie wszystko się udało usunąć...) Model zamieszczę w "galerii" bo tam mam na razie pusto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi