Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Share Napisano 15 Lipca 2023 Witam. To już mój drugi model po długiej (23 lata) przerwie modelarskiej. Podejrzałem wiele filmików i technik. Postanowiłem zrobić coś z tym tajemniczym / nowoczesnym dla mnie weatheringiem. Zamysł początkowy obejmuje progres w porównaniu do poprzedniego modelu "z pudła" - zakupiłem kilka dodatków do zamontowania na pace i chcę pokazać silnik bez osłon + dodać do silnika przewody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 15 Lipca 2023 Share Napisano 15 Lipca 2023 Fajny temat, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Po dogłębnej analizie części byłem zmiażdżony jakością detali w porównaniu do modeli jakie przywykłem robić za młodu. O palpitacje serca i stany lekowe przyprawiła mnie "wielkość" niektórych części... Wielki szacunek dla modelarzy wykonujących podobne skale... Bardzo ciekawie są wykonane gąsienice posiadające już kształt "zwisania" pomiędzy kołami podtrzymującymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Pierwsze zlepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Zakupiłem żywiczne planeki/ tarpy oraz zestaw Tamiya - beczki+ kanistry. Koncept modelu ma być następujący: Wojskowy ciągnik po wojnie zaadaptowany jako ciągnik rolniczy do kołchozu. Przemalowany z zielonego na niebieski (niczym ZIŁ 130 ). Niemieckie kanistry i beczki wykorzystane jako zdobyczne wyposażenie. Dla ortodoksów modelarskich może to być świętokradztwo ale nie chciałem robić wojskowej wersji bo za młodu tworzyłem praktycznie wszystko w tym temacie. Chcę czegoś innego teraz. Poniżej przymiarka na sucho całego konceptu dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Malowanie pędzlem. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Trochę za bardzo się z tym brudzeniem rozkręciłem... Wszystko jest takie małe. Jeden ruch pędzla i pól maszyny zapaćkanej.. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Całość można wykonać z otwartymi / zamkniętymi drzwiami. Można także spokojnie ściągać skrzynie ładunkowa i kabinę. Można też otwierać / zamykać burty. Ja zrobiłem tylko 1 burtę otwierana by skrzynia miała większą sztywność. Mogłem zostawić model w takim stanie ale mi się zachciało więcej "rdzy" i starości.......Teraz żałuję ... Serdecznie muszę podziękować mojemu koledze Damianowi za pomalowanie dla mnie 2 zwiniętych plandek z żywicy, zielonych kanistrów oraz plandeki na pakę którą ja jedynie trochę postarzyłem i dodałem "przetarcie w jasnym odcieniu. Zdjęcia są dość słabe i na żywo model wygląda o niebo lepiej. Model jest strasznie mały (mniejszy niż dłoń) i większość szczegółów jest praktycznie niewidoczna. Tak samo nie widać na nim kurzu- a wystarczy zrobić zdjęcie i w komputerze wygląda jak cały zasyfiony Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Lipca 2023 Share Napisano 15 Lipca 2023 Jak żywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 i podstawka do tego wykop i wyciągają pozostałości II wojenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Temat musiał i jakoś umknąć, ale na niego trafiłem. I bardzo się z tego powodu cieszę, bo przedstawia kawał dobrej roboty. Wygląda naprawdę dobrze. Podziwiam, że malujesz i składasz jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Dziękuje za miłe słowa , doceniam to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2023 8 godzin temu, SFModel napisał: Podziwiam, że malujesz i składasz jednocześnie Dzięki, uznałem, że ręka mi na tyle drży , że nie jestem w stanie tego pomalować gdy będzie całość złożona (np koła i bandaże gumowe lub wnętrze kabiny) tym bardziej że przy pomocy pędzla musiałem nakładać ok 3-4 warstw farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi