Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 Witam. To już mój drugi model po długiej (23 lata) przerwie modelarskiej. Podejrzałem wiele filmików i technik. Postanowiłem zrobić coś z tym tajemniczym / nowoczesnym dla mnie weatheringiem. Zamysł początkowy obejmuje progres w porównaniu do poprzedniego modelu "z pudła" - zakupiłem kilka dodatków do zamontowania na pace i chcę pokazać silnik bez osłon + dodać do silnika przewody. 1 Cytuj
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Napisano 15 Lipca 2023 Po dogłębnej analizie części byłem zmiażdżony jakością detali w porównaniu do modeli jakie przywykłem robić za młodu. O palpitacje serca i stany lekowe przyprawiła mnie "wielkość" niektórych części... Wielki szacunek dla modelarzy wykonujących podobne skale... Bardzo ciekawie są wykonane gąsienice posiadające już kształt "zwisania" pomiędzy kołami podtrzymującymi Cytuj
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Napisano 15 Lipca 2023 Zakupiłem żywiczne planeki/ tarpy oraz zestaw Tamiya - beczki+ kanistry. Koncept modelu ma być następujący: Wojskowy ciągnik po wojnie zaadaptowany jako ciągnik rolniczy do kołchozu. Przemalowany z zielonego na niebieski (niczym ZIŁ 130 ). Niemieckie kanistry i beczki wykorzystane jako zdobyczne wyposażenie. Dla ortodoksów modelarskich może to być świętokradztwo ale nie chciałem robić wojskowej wersji bo za młodu tworzyłem praktycznie wszystko w tym temacie. Chcę czegoś innego teraz. Poniżej przymiarka na sucho całego konceptu dodatków. Cytuj
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Malowanie pędzlem. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 Cytuj
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Trochę za bardzo się z tym brudzeniem rozkręciłem... Wszystko jest takie małe. Jeden ruch pędzla i pól maszyny zapaćkanej.. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 1 Cytuj
Michal_1981 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Całość można wykonać z otwartymi / zamkniętymi drzwiami. Można także spokojnie ściągać skrzynie ładunkowa i kabinę. Można też otwierać / zamykać burty. Ja zrobiłem tylko 1 burtę otwierana by skrzynia miała większą sztywność. Mogłem zostawić model w takim stanie ale mi się zachciało więcej "rdzy" i starości.......Teraz żałuję ... Serdecznie muszę podziękować mojemu koledze Damianowi za pomalowanie dla mnie 2 zwiniętych plandek z żywicy, zielonych kanistrów oraz plandeki na pakę którą ja jedynie trochę postarzyłem i dodałem "przetarcie w jasnym odcieniu. Zdjęcia są dość słabe i na żywo model wygląda o niebo lepiej. Model jest strasznie mały (mniejszy niż dłoń) i większość szczegółów jest praktycznie niewidoczna. Tak samo nie widać na nim kurzu- a wystarczy zrobić zdjęcie i w komputerze wygląda jak cały zasyfiony Edytowane 15 Lipca 2023 przez Michal_1981 3 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 i podstawka do tego wykop i wyciągają pozostałości II wojenne Cytuj
SFModel Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 Temat musiał i jakoś umknąć, ale na niego trafiłem. I bardzo się z tego powodu cieszę, bo przedstawia kawał dobrej roboty. Wygląda naprawdę dobrze. Podziwiam, że malujesz i składasz jednocześnie. Cytuj
Michal_1981 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Napisano 8 Sierpnia 2023 Dziękuje za miłe słowa , doceniam to. Cytuj
Michal_1981 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Napisano 8 Sierpnia 2023 8 godzin temu, SFModel napisał: Podziwiam, że malujesz i składasz jednocześnie Dzięki, uznałem, że ręka mi na tyle drży , że nie jestem w stanie tego pomalować gdy będzie całość złożona (np koła i bandaże gumowe lub wnętrze kabiny) tym bardziej że przy pomocy pędzla musiałem nakładać ok 3-4 warstw farby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi