Skocz do zawartości

Panzerkampfwagen V Panther (Sd.Kfz.171) - Tacom 2134/1:35

Sebastian76

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...

Przyszedł moment, aby powrócić do kota co to od dawno w pudełku leżał.

Z racji, iż zawodowo u mnie mocno się pozmieniało ostatnimi czasy to okna na zabawy modelami znacząco się pokurczyły.  

Tak więc postanowiłem (niestety) odpuścić blaszkowanie w tym temacie, aby jednak nieco pchać sprawy do przodu bez konieczności poświecenia czasu na jubilerską robotę. 

Ilość i poziom tych blaszek wymaga jednak pewnego levelu, na który ja jeszcze nie jestem gotów, a czas wymagany aby to ogarnąć wydaje mi się w tym momencie przytłaczający.

Dlatego też postanowiłem, że skupie się na tym, aby w wolnych chwilach doskonalić to co u mnie już jakoś tam funkcjonuje.

Zmieniłem też koncept na czołg.

Ostatecznie będzie to pojazd o nr 413 z 1 Dywizji Pancernej Wermachtu wg grafiki pana Roberta Wróblewskiego.     

17 godzin temu, Patafian napisał:

Skupiłbym się bardziej na tym, aby wieża przylegała do kadłuba. A ta szmata która „wchodzi” pod wieżę to już w ogóle abstrakcja. Poza tym wygląda obiecująco 👍

Dziękuję za uwagi. Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi na zdjęciach referencyjnych.  Niestety walczę z tym, ale na razie bez efektu. Takom zastosował irytujący system, w którym wieża nie jest niczym zabezpieczona przed wypadaniem, leży grawitacyjnie w otworze.

Nie udało mi się pilnikowo jeszcze zlokalizować co odpowiada, za tą szczelinę pomiędzy wieżą a kadłubem.  

Jeszcze dla kronikarskiego porządku dolna część wanny. 

Wiadomo układ jezdny pantery zwany wdzięcznie Schachtellaufwerk i tak zasłoni w zasadzie wszystko, ale potraktowałem temat ćwiczebnie dla zbierania cennego doświadczenia przy robieniu w ten sposób odprysków (na przysłowiowy lakier) .   

IMG_6415.jpg

IMG_6417.jpg

4 minuty temu, Evildead napisał:

Z brudzeniem to sobie poradzisz :), co do blaszek to szkoda ..., mnie te szmaty tez średnio się widzą, ta na tubie po lewej taka deko nudne ułożenie,  popracuj nad nią może :) , mogła by bardziej zwisać jakoś.

Pewnie, że szkoda, ale czas niestety jest bezlitosny. Na pocieszenie dodam, że z blaszek dojdą jeszcze  schurzeny.

Ze szmatami, wiadomo zawsze może być lepiej, ale ja tak małymi kroczkami zawsze. Te zrobiłem z papieru i nie do końca wiedziałem jak to się będzie zachowywać. Ciągle raczkuje w tym temacie. Zobaczymy, jak starczy pary to może faktycznie jeszcze coś tam dorzucę.  Dzięki za uwagi :) 

• Like 1

1 minutę temu, Sebastian76 napisał:

Pewnie, że szkoda, ale czas niestety jest bezlitosny. Na pocieszenie dodam, że z blaszek dojdą jeszcze  schurzeny.

Ze szmatami, wiadomo zawsze może być lepiej, ale ja tak małymi kroczkami zawsze. Te zrobiłem z papieru i nie do końca wiedziałem jak to się będzie zachowywać. Ciągle raczkuje w tym temacie. Zobaczymy, jak starczy pary to może faktycznie jeszcze coś tam dorzucę.  Dzięki za uwagi :) 

Kibicuję, no pantera to raczej niewdzięczna do prezentacji , bo tam generalnie nic nie było, beczek i innych tam za bardzo szmatek, goła dupa :)  

4 minuty temu, Evildead napisał:

Kibicuję, no pantera to raczej niewdzięczna do prezentacji , bo tam generalnie nic nie było, beczek i innych tam za bardzo szmatek, goła dupa :)  

To prawda, ale z drugiej stroni nie każdy tank musi być wielbłądem :). W planie jest jeszcze jakąś podstawka i załogant - Pan dowódca. 

:)

• Like 1

W dniu 28.12.2025 o 20:45, Sebastian76 napisał:

Cześć. Odkurzem?  

Może mu o odkurzacz chodziłoScreenshot_2026-01-01-12-02-42-098_com.android.chrome-edit.jpg.62f7561c321fbf8d141ec515b5df6b30.jpg

Po niekąt jak odkurzacz to wygląda:mrgreen: