Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy chciałbym zrobić relacje z budowy scani R500 V8 firmy ITALERI .

Jest to mój drugi model ciężarówki pierwszym był DAF 95XF ,

Proszę o cenne rady przy budowie , zdjęcia wstawie jutro niestety na razie będę dość niewyraźne

Ponieważ będę robił je tel. Ponieważ nie posiadam w chwili cyfrówki

Pozdrawiam Michał

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam nowego kolegę!!

Ja obecnie sklejam Scanię R620 ale oprócz kalek niczym się nie różnią (ach to Italeri...) tak więc możesz również zaglądać do mnie i do innych chłopaków na forum bo parę skakanek tu się robi

Oczywiście w miarę możliwości też służę pomocą!!

Pozdrawiam!!

Napisano

Witam

Ja też kleiłem Scanie ale R500.

Powodzenia w budowie.

Napisano

No jak na mój pierwszy model to był trudny a gdy skleiłem drugi (prawie) To oceniam go na jakeieś 7/10 ,trzeba uważnie czytać instrukcje.

Ale kiedyś skleje go 2 raz.Pozdro.

Napisano

Oto rama scani nie wiem czy mam dobrze przyklejony ten element z przody ramy wcięciem do silnika czy na zewnątrz

9abd356ccb7a8501m.jpg

262c1cd597ebce09.jpg

0f5ef234b4dadd09.jpg

7e4ea4cb9bceffe7.jpg

Pozdrawiam Michał

Napisano

Jak narazie mało do komentowania, niemniej jednak będę śledził relacje i w razie co z kolegami na pewno pomożemy

Pozdrawiam

Napisano

Ten element, o którym piszesz, masz przyklejony dobrze. Złóż silnik, spróbuj "na sucho", choć znając życie, idealnie nie spasuje. Nie przyklejaj chłodnicy przed montażem silnika do ramy, bo będziesz miał kłopoty z włożeniem wiatraka do chłodnicy, jeśli zrobisz w odwrotnej kolejności.

Uważaj także w punkcie 8 instrukcji - elementy 110 i 111 przyklej najpierw do ramy, a kiedy będziesz miał gotowy silnik, to doklej dopiero poskładane elementy (112, 113 i 114), żebyś "trafił" w poskładane elementy 55 i 56.

Pozdrowienia.

Napisano

Dużo do komentowania tu nie ma tak jak kolega wyżej napisał. Rób powoli nie spiesz się i nic na siłę. Życzę powodzenia w budowie !

Pozdrawiam,eKrystian

Napisano

Tak będę go malował w sumie to ramę już niej więcej mam pomalowaną na ciemną winie

a kabinę chce na czarno co o tym sądzicie

jutro wrzucę fotki

Pozdrawiam Michał

Napisano
Tak będę go malował w sumie to ramę już niej więcej mam pomalowaną na ciemną winie

a kabinę chce na czarno co o tym sądzicie

Może być ciekawie...teraz tylko czekamy na fotki.

Pozdrawiam

Napisano

Siemka!!

Z tego co widać na zdjęciach to rama wygląda super, a co do reszty to przydało by sie zaszpachlować łączenie mostu

Napisano

Przeszlifuj miejsca łączeń na zbiornikach, na poduszkach pewnie też są widoczne

Napisano

Witam most i te zbiorniki na pewno poprawie lecz na razie robie kilku dniową przerwę ponieważ w sobotę miałem tyle pracy u sąsiada że jestem wykończony i na razie nie chce mi się sklejać

Napisano

Witam ze zdjęciami nie wypaliło ,ale mam małe pytanie czy mogę użyć szpachlówki samochodowej ? do kabiny jak da rade to jutro dam fotki

Napisano

Teoretycznie możesz używac szpachli samochodowej, niemniej jednak lepiej, żebyś na przyszłość zaopatrzył się w szpachlówkę Tamiya. Szybko schnie, dobrze się obrabia i jest wydajna. I będziesz miał mniej pracy.

Pozdrawiam

Napisano

witam W końcu obiecane zdjęcia na tylnich amorkach prześwituje czarny plastik ale dałem sobie z tym spokój ponieważ nie jest to jakiś model na wystawę tylko taki by stał na szafce

0f7c09bb63c6ed5a.jpg

15b573c03c3b3a5a.jpg

f2aa7475137f6cf9.jpg

bf67c2f01243ec23.jpg

a oto mój lakier

c2b3557be349a021.jpg

1d1e9276c2ab4b78.jpg

f421eae7fe74d742.jpg

e4bdb2dfa00862e7.jpg

fea66581b79c6d2c.jpg

i to wszystko na dzis kolejne fotki jutro

pozdro