Jump to content

10,5 cm leFH 18 auf 3t Zgkw czyli armata na hanomagu w 1/72.

Claoodiush
 Share

Recommended Posts

Ha, nowy miesiąc, nowy projekt...

Tym razem składak pod tytułem: 10,5cm leFH-18/40 (Sf) auf 3t Zgkw

Natknąłem się na ten eksperymentalny pojazd wemahtu szperając po forach w poszukiwaniu czegoś ciekawego.

Jest to po prostu niemiecka haubica leFH-18/40 na podwoziu ciągnika półgąsienicowego 3 tonowego czyli sdkfz 251/sdkfz 11. A wyglądał tak:

0105180smallny1.jpg

Zdjęcie pochodzi z http://forum.valka.cz/viewtopic.php/p/233219#233219 tam tez znajduje się więcej informacji o rzeczonym pojeździe.

Znalazłem także na: http://www.panzer-modell.de/berichte/10_5lefh_auf_3t/10_5lefh.htm relację z budowy tego pojazdu z użyciem konwersji firmy New Connection w skali 1/35, początkowo chciałem skopiować go w skali 1/72. Po analizie dostępnych zdjęć doszedłem jednak do wniosku, że konwersja ma niewiele wspólnego z oryginałem (szczegóły się nie zgadzają..). Pancerna "buda" była niemalże identyczna z tą stosowaną w sdkfz 251 aush.D, co znacznie ułatwiło sprawę w przeróbce istniejących zestawów.

Do budowy użyję więc:

Jako podwozie, sdkfz 251 D dragona:

251-ausf-d-box.jpg

A działo to oczywiście ACE (.....no comments.....):

ACE_72226_FH18_40_10.5CM_DRACHENFELS_LIGHT_HOWITZER.JPG

Na początek przeróbka "budy", w pudełku kadłub wyglądał tak:

zug3tz1qh0.jpg

zug3tz2qx6.jpg

no i zaczęło się: zabawa z nożykiem, pilnikiem i szpachlą.

Odciąłem tylną część hanomaga, i przerobiłem przedział kierowcy, trzeba było odciąć część skośnych płyt podwozia,w budowanym przeze mnie pojeździe nie było bowiem zasobników z boku kadłuba, więc wewnątrz było troszeczkę więcej miejsca (załoga zaglądała jak gsyby do zasobników "od środka", trochę trudno opisać o co mi chodzi, ale jak ktoś zna anatomię sdka dragona zrozumie w czym rzecz..)

Wygląda to tak:

zug3tz3cd9.jpg

zug3tz4ar4.jpg

Ogółem są to tylko cztery części ale ich spasowanie po usunięciu 1/3 pojazdu proste nie było...

Po całej operacji zostało mi sporo plastiku:

zug3tz5qx6.jpg

Sorry za małe i niewyraźne fotki, ale to na razie warsztat...

Claoodiush a jak skończysz ten projekt (który będę bacznie obserwował a prowadzonym pracom kibicował) to może poniższe zdjęcia znalezione w odmętach netu przyczynią się do rozpoczęcia przez Ciebie prac przy kolejnych dziwolągach

f7450a4a89e1efcem.jpg

c8b16b6f696f826cm.jpg

3814e791f1ab2314m.jpg

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Robota idzie jak krew z nosa.... baaaardzo powoli...

Kilka dni temu skończyłem wnętrze, poszło łatwo bo "dragonowskie".

Pomalowane mieszanką :dunkelgelb Model Master i RLM 79 Pactry. Na to czarny wash z pigmentu i spirytusu.

zug3tw6bk7.jpg

zug3tw3pq5.jpg

Osprzęt z modelu dragona.

Wierzch kadłuba już przyklejony i całość wstępnie pomalowana tą samą mieszanką co wnętrze.

W tym czasie zabrałem się za pakę na której umieszczone było działo. Odwzorowałem ją na podstawie zdjęć, a same elementy wyciąłem "na oko" z kawałków forniru. Nożykiem wyskrobałem poszczególne deski.

zug3tp1eo3.jpg

zug3tp2fw2.jpg

zug3tp4mt9.jpg

Stelaż paki zrobiłem z kawałków wyciętych z arkusiku plastiku.

zug3tp3it8.jpg

Wszelkie uwagi względem kształtu i wykonania paki mile widziane.

Po naniesieniu "dunkelgelb" całość wygląda tak:

zug3tz6iy5.jpg

zug3tz7yw4.jpg

I jako rozrywka armata... produkcji ACE... w pudełku całość wyglądała nawet nieźle:

zug3ta1xo6.jpg

Niestety nie składało się już tak różowo. Kołyska była tak beznadziejnie odlana, że musiałem wykonać nową z kawałków blaszki aluminiowej:

zug3ta2tp6.jpg

zug3ta3cg5.jpg

na zdjęciach porównana zestawową kołyską.