HKK Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Pytanie do osób mających doświadczenie w serwisowaniu olejowych kompresorów. Nie ukrywam, że liczę na @Adamek1003 jeśli tu jeszcze zagląda. Otóż mój kompresor zaczął mieć problemy ze startem na ciśnieniu. Uruchamia się prawidłowo, pompuje do prawidłowego ciśnienia (ok 6 bar), presostat wyłącza silnik. Gdy ciśnienie w zbiorniku spadnie do 3.5 bar silnik się załącza, ale agregat nie pompuje. Po chwili zabezpieczenie temperaturowe odłącza zasilanie (i dobrze). Takie zachowanie wcześniej było sporadyczne i wystarczyło wyłączyć, chwilę ostudzić i włączyć znowu. Kompresor podejmował pracę. Niestety, ostatnio problem stał się permanentny. Silnik nigdy nie zaczyna kręcić, jeśli ciśnienie w zbiorniku jest wyższe niż jakieś 1.5 bar. Rozebrałem cały blok między agregatem a zbiornikiem - tzn. rurkę wylotową z agregatu, zawór zwrotny, presostat. Wszystko wyczyściłem, nasmarowałem. Zawór zwrotny się nie zaciera. Ale problem występuje dalej. Poziom oleju w kompresorze jest ok. Moja jedyna hipoteza w tym momencie, to zatarcie kompresora, który jest w stanie wystartować bez ciśnienia ale przy nieco większym oporze już nie. Tym bardziej, że od samego początku kompresor miał tendencję do grzania się, nawet po krótkiej pracy. Nie był gorący, ale powiedzmy bardzo ciepły. Czy ma ktoś jakiś pomysł oprócz wymiany agregatu? Mój kompresor to SuperSilent 20A. Produkcja z 1997r. Niby dość wiekowy, ale 25 lat dla agregatu pracującego sporadycznie to nie jest dużo. Ten kompresor nie ma odprężnika który spuszcza nadmiarowe ciśnienie z agregatu po napompowaniu, aby łatwiej mu było potem ruszyć. W nowszych modelach taki bajer jest i może by tu pomógł. Ale z drugiej strony, kompresor doskonale obywał się bez tego elementu. Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Obstawiam uszkodzony zawór zwrotny. Przetestowałeś, czy działa prawidłowo ? Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez marskan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Moze juz wiek kompresora robi swoje. Moj lodowkowiec tez ma problemy ze startem, pomaga choc nie w 100% wywiercenie malej dziurki (0.3 albo 0.4mm) na wezyku pomiedzy kompresorem a butla. Dziurka jest na tyle mala ze nie przeszkadza w napelnianiu butli a redukuje cisnienie w wezyku pozwalajac na latwiejszy start kompresorowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, marskan napisał: Obstawiam uszkodzony zawór zwrotny. Przetestowałeś, czy działa prawidłowo ? Jak pisałem, zawór zwrotny został rozebrany i wyczyszczony. Chodzi bez oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Cytat Jak pisałem, zawór zwrotny został rozebrany i wyczyszczony. Chodzi bez oporów. Miałem dokładnie takie same objawy. U mnie właśnie zawór zwrotny przepuszczał powietrze w obie strony, choć pozornie wydawał się sprawny. Jego wymiana rozwiązała problem, ale zanim to wykryłem wymieniłem olej w sprężarce i zrobiłem masę innych niepotrzebnych rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Może to być wina kondensatora rozruchowego lub zurzyta spreżarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 41 minut temu, Adamek1003 napisał: Może to być wina kondensatora rozruchowego lub zurzyta spreżarka Ale urządzenie rozruchowe załącza bezbłednie za każdym razem kiedy zbiornik jest pusty, Poza tym urządzenie rozruchowe jest elektromagnetyczne, bez kondensatora. Więc chyba to drugie, czyli zjechany agregat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Pokaż zdjecie kompresora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 8 godzin temu, Adamek1003 napisał: Pokaż zdjecie kompresora Ty mi go kiedyś przygotowałes:) Oczywiście nie mam żadnych pretensji czy reklamacji. Był używany, a u mnie popracował parę lat bez zarzutu. Zastanawiam się, czy fakt, że przez ostatnie półtora roku był tylko sporadycznie włączany mógł mu zaszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 https://allegro.pl/oferta/kompresor-sil-air-bialy-13757543103 Jak coś jest używka na Allegro w razie jak by coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, push-up78 napisał: https://allegro.pl/oferta/kompresor-sil-air-bialy-13757543103 Jak coś jest używka na Allegro w razie jak by coś. Dzięki. Ale jest w strasznym stanie. Może wystarczy oczyścić i będzie git. A może trzeba powymieniać bóg wie ile części. Za 300 PLN absolutnie nie. Tym bardziej, że w moim trzeba w najgorszym razie wymienić agregat za mniej niż 200 PLN Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 53 minuty temu, HKK napisał: Dzięki. Ale jest w strasznym stanie. Może wystarczy oczyścić i będzie git. A może trzeba powymieniać bóg wie ile części. Za 300 PLN absolutnie nie. Tym bardziej, że w moim trzeba w najgorszym razie wymienić agregat za mniej niż 200 PLN No ok.Tak sobie myślę ten co byś ewentualne wymieniał -sprężarka-ma olejowskaz?Bo w sumie może bym odkupił go za coś - sam olejowskaz -jak już by sprężarka nie była jednak sprawna.Tak tylko pytanie na zaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) 17 minut temu, push-up78 napisał: Bo w sumie może bym odkupił go za coś - sam olejowskaz -jak już by sprężarka nie była jednak sprawna Wskaźnik oleju jest wmontowany w obudowę agregatu. Można go odkręcić, ale niekoniecznie da się zamontować w agregacie innego typu. Musi być odpowiednio nagwintowany otwór w obudowie. Zresztą wskaźniki o różnych gwintach można kupić za grosze: Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 Obawiam sie ze agregat bedzie do wymiany ten sprzęt już jest leciwy bo z tego co pamietam to jakieś lata 80. Mam taki sam i ten sam problem agregat nie chce sie załaczyć trzebaby wymienic na inny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2023 Zdecydowałem się na drastyczne rozwiązanie. Na Ebay-u znalazłem analogiczny kompresor Sil-air15, praktycznie nowy. Właścicielowi wylał sie olej w trakcie przeprowadzki a w nowym miejscu nie będzie już używał kompresora. Więc sprzedaje jako niedziałający. Wytargowałem równowartość 500 PLN z wysyłką, w tym butla nowego oleju. Chyba trafiłem okazję (oby!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 17 Sierpnia 2023 Share Napisano 17 Sierpnia 2023 Jeśli sprzęt działa a raczej z pewnością działa to złoty interes żeś zrobił.Pińcset z przesyłką elegancka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 17 Sierpnia 2023 Share Napisano 17 Sierpnia 2023 Super deal przy dzisiejszych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2023 Nowa sprężarka dotarła. Rzeczywiście, nie ma na niej prawie żadnych śladów użycia. Oleju, zgodnie z opisem też prawie nie było. Wlałem firmowy olej z załączonej butli. Weszło całe 0.5 l zgodnie z danymi agregatu. Sprężarka chodzi bez zarzutu, jest bardzo cicha, cichsza nawet o mojej poprzedniej. Jedyną "wadą" jest fakt, że przy automatycznym wyłączeniu, aktywowany jest rozprężnik spuszczający nadmiarowe ciśnienie z agregatu. Co owocuje dość głośnym syknięciem, takim swoistym pneumatycznym "strzałem". Czyli sprężarka jest z jednej strony bezgłośna, a z drugiej co jakiś czas właśnie "strzela". No, ale tak musi być. Nie będę demontował rozprężnika. Ogólnie jestem super zadowolony. Nowa sprężarka tego typu kosztowałaby mnie ponad 3x tyle. A starą za jakiś czas naprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 Pokaż jaki masz presostat być może bede miał tłumik żeby odpreżnik pracował ciszej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) 25 minut temu, Adamek1003 napisał: Pokaż jaki masz presostat być może bede miał tłumik żeby odpreżnik pracował ciszej Odprężnik wygląda tak: A komplet w moimm kompresorze tak: Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi