Liteonit1 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Oto moja kolejna armata z mojej kolekcji... ponieważ jest to najlepiej zrobione działo więc zdecydowałem go tu wstawić Jak zrobiłem już kampanię Włoską, nadszedł czas na kampanię w Płn. Afryce. Oczywiście nie mogło zabraknąć w niej legendarnego Africa Korps i ich sprzętu. Niestety narazie mam tylko owego Pak'a 40 i parę skrzynek z amunicją oraz beczki z benzyną. Pak 40 jest z Italeri i na samym początku tworzenia działa zauważyłem że w kołach nie ma otworów pomiędzy ramionami felgi, a samą felgą. Były po prostu zalane i źle odlane! W takiej firmie jak Italeri nie zdarzało mi się coś takiego do tej pory... ale poradziłem sobie Pomalowałem go naturalnie na piaskowy kolor, a żołnierza pomalowałem tak jak byli naprawde neimieccy żołnierze umundurowani czyli na jasno oliwkowy + piaskowy jasny. Model robiłem ok. 2 dni Tak moja armata wygląda: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dfd0f8030b29df74.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d103c6a6a07cca6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5c0a0129f8810823.html Moim zdaniem jest dobrze, ale nie najlepiej. Może powienienem dodać jakieś ślady użydkowania i zużycia? Prosił bym was o to abyście mi napisali co i gdzie powinienem poprawić oraz jak to zrobić i jakimi narzędziami. Pak 40 miał działo kal.75mm, więc co za tym idzie był zabójczo skuteczny, szczególnie z dużej odległości. Niemcy ukrywali je bardzo dobrze z w przydrożnych zaroślach Normandii niszcząc przejeżdżające obok nich alianckie czołgi. Ogólnie armata była użytkowana w Normandii, we Włoszech i Sycylii, Północnej Afryce oraz Froncie Wschodnim. Pak 40 powoli jednak zaczął być wypierany przez swojego rywala Flak 88mm, który początkowo miał byc działem przeciwlotniczym, ale gdy dowiódł swojej przydatności w niszczeniu celów naziemnych o razu zaczęto go stosowac do właśnie takich celów... Ogólnie model myślę że jest wykonany starannie wraz z żołnierzem. Ale prosił bym jednak o waszą ocenę i oczywiście żebyście napisali co się wam w nim nie podoba. Z góry dziękuję Cytuj
Matthew Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Nie podoba mi się to, że jest czysty I nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba za grubo troszkę nałożyłes farbę. A co do postarzania, to dodaj wash, odpryski, zacieki itp. Aha, no i popraw ślady łączenia na beczkach Reszta ok Pzdr Cytuj
Zbyszek Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Całkiem fajnie wygląda ale nałóż na niego jakiś brud bo narazie wygląda jakby wyszedł dopiero z fabryki Cytuj
Gościu Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 model na 50% ukończenia, należałoby jednak powalczyć;) Cytuj
jager27 Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Całość mi się podoba. Hamulec wylotowy zbyt zaczerniony i wygląda jakby ktoś go zaczernił umyślnie, ale to tylko moje zdanie. Cytuj
Liteonit1 Napisano 7 Września 2008 Autor Napisano 7 Września 2008 Niedługo dodam zdjęcia jak poprawiłem owego Pak'a i dodam jeszcze mniejszego Pak'a 38 który jest w nieco innym malowaniu. Pozdrawiam! Cytuj
Liteonit1 Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 Witam ponownie wszystkich! Dziś postanowiłem wystawić Pak'a 40 z coś podobnym do wash'a Dodałem też otarcia. Tak to wygląda: Tylko niewiem czy to dobrze zrobiłem (robiłem to pierwszy raz). To na tyle :P PZDR Cytuj
Przemek R Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Witam Nio od razu lepiej Powiedz czym washowałes model i czym malowałeś Przydało by sie jeszcze troszkę pościerać nadmiar farby ale i tak jest o niebo lepiej. Życzę powodzenia w kolejnych projektach Cytuj
Boozy Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 ... i nawierć lufe chyba, że coś z zdjęciami nie tak. Pozdro. Cytuj
adam juszczak Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Dałeś za słabo rozcieńczony wash,jest też za ciemny.Widać duży zaciek po lewej stronie osłony. Cytuj
paffko Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Od razu lepiej ale nawierć lufe bo inaczej pociski będą Ci bokiem wylatywać Pozdrawiam Cytuj
krzychu-onisk Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 otarcia wyglądają na dobre, ale to co miało być washem jest za mocne czego używałeś do washa? Cytuj
Zbyszek Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 A mi się podoba wash wygląda jakby był długo długo na froncie i stoczył wiele bitew Cytuj
jager27 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 O wiele lepsza, ale hamulec wylotowy nadal zaczerniony "umyślnie". Cytuj
tomek14147 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Nawet fajnie wygląda. Wash rzeczywiście troszkę przesadzony, powinien być bardziej subtelny. Hamulec pomalowałeś czarną farbą? Następnym razem przykurz go jakimś czarnym pigmentem, no i dobrze by było, jakbyś rozwiercił lufę. No i jeśli to Afryka o myślę, że trochę kurzu by tu nie zaszkodziło. Pozdrawiam Cytuj
peter Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 nałóż na lufe osłone z chusteczki ;) mniej zabawy w tej miniaturowej skali a efekt wcale nie gorszy uwielbiam te twoje opisy konstrukcji na poczatku każdej galeri Cytuj
albert091283 Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 Witam. zastanawiam sie gdzie podzil sie otwor w lufie przez ktory wylatuje pocisk No i te beczki z pierwszego zdjecia nie poszpachlowane i widac laczenia polowek Cytuj
Liteonit1 Napisano 8 Października 2008 Autor Napisano 8 Października 2008 Powiedz czym washowałes model i czym malowałeś Malowałem Humbrolem 24(piaskowy) pomieszany z 33(Czarny) oraz czerwony 60[proporcja 5:1:0,2] Co do wash'a to raczej nie jest to wash. Stwierdziłem że jest z tym za dużo roboty. Tam trzeba jakiś sidolux? Ja poprostu rozcieńczyłem czarną farbę i delikatnie nałożyłem. Potem jak wyschło to patyczkiem higienicznym zamoczyłem w terpentynie i pociągałem z góry na dół :P Tak to zrobiłem ... i nawierć lufe chyba, że coś z zdjęciami nie tak. No bardzo chciałbym nawiercić ale sie boję że rozwale cały hamulec wylotowy.Kiedyś tak próbowałem.Ale w sumie nie mam czym tego zrobić :/ hamulec wylotowy nadal zaczerniony "umyślnie". No tak zgadza sie. Ten Pak 40 był pod Gazala w '42(bodajże) i owe armaty które brały tam udział w bitwie miały pomalowane na czarno hamulce wylotowe. No i jeśli to Afryka o myślę, że trochę kurzu by tu nie zaszkodziło. No z pewnością by nie zaszkodziło tylko mi powiedz jak powinienem to wykonać. Bym był bardzo wdzięczny Cytuj
tomek14147 Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 Najprościej to kupić sobie jakieś suche pigmnety(MiG'a, Agamy, Tamiya) i nałożyć pędzlem na model. Możesz sobie kupić także suche pastele(tańsze niż pigmenty),zetrzeć na proszek i także nałożyć pędzlem. Można też zrobić taką mgiełkę z aerografu, ale tutaj nie mogę nic powiedzieć, bo takowego nie posiadam. A lufę możesz rozwiercić małym wiertełkim w oprawce, albo włożonym w wolnoobrotową wiertareczkę. Cytuj
peter Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 Możesz sobie kupić także suche pastele(tańsze niż pigmenty) ja używam KOH-I-NOOR i nie narzekam pzdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi