Liteonit1 Napisano 6 Września 2008 Share Napisano 6 Września 2008 Oto moja kolejna armata z mojej kolekcji... ponieważ jest to najlepiej zrobione działo więc zdecydowałem go tu wstawić Jak zrobiłem już kampanię Włoską, nadszedł czas na kampanię w Płn. Afryce. Oczywiście nie mogło zabraknąć w niej legendarnego Africa Korps i ich sprzętu. Niestety narazie mam tylko owego Pak'a 40 i parę skrzynek z amunicją oraz beczki z benzyną. Pak 40 jest z Italeri i na samym początku tworzenia działa zauważyłem że w kołach nie ma otworów pomiędzy ramionami felgi, a samą felgą. Były po prostu zalane i źle odlane! W takiej firmie jak Italeri nie zdarzało mi się coś takiego do tej pory... ale poradziłem sobie Pomalowałem go naturalnie na piaskowy kolor, a żołnierza pomalowałem tak jak byli naprawde neimieccy żołnierze umundurowani czyli na jasno oliwkowy + piaskowy jasny. Model robiłem ok. 2 dni Tak moja armata wygląda: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dfd0f8030b29df74.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d103c6a6a07cca6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5c0a0129f8810823.html Moim zdaniem jest dobrze, ale nie najlepiej. Może powienienem dodać jakieś ślady użydkowania i zużycia? Prosił bym was o to abyście mi napisali co i gdzie powinienem poprawić oraz jak to zrobić i jakimi narzędziami. Pak 40 miał działo kal.75mm, więc co za tym idzie był zabójczo skuteczny, szczególnie z dużej odległości. Niemcy ukrywali je bardzo dobrze z w przydrożnych zaroślach Normandii niszcząc przejeżdżające obok nich alianckie czołgi. Ogólnie armata była użytkowana w Normandii, we Włoszech i Sycylii, Północnej Afryce oraz Froncie Wschodnim. Pak 40 powoli jednak zaczął być wypierany przez swojego rywala Flak 88mm, który początkowo miał byc działem przeciwlotniczym, ale gdy dowiódł swojej przydatności w niszczeniu celów naziemnych o razu zaczęto go stosowac do właśnie takich celów... Ogólnie model myślę że jest wykonany starannie wraz z żołnierzem. Ale prosił bym jednak o waszą ocenę i oczywiście żebyście napisali co się wam w nim nie podoba. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 6 Września 2008 Share Napisano 6 Września 2008 Nie podoba mi się to, że jest czysty I nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba za grubo troszkę nałożyłes farbę. A co do postarzania, to dodaj wash, odpryski, zacieki itp. Aha, no i popraw ślady łączenia na beczkach Reszta ok Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Całkiem fajnie wygląda ale nałóż na niego jakiś brud bo narazie wygląda jakby wyszedł dopiero z fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 model na 50% ukończenia, należałoby jednak powalczyć;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Całość mi się podoba. Hamulec wylotowy zbyt zaczerniony i wygląda jakby ktoś go zaczernił umyślnie, ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 7 Września 2008 Autor Share Napisano 7 Września 2008 Niedługo dodam zdjęcia jak poprawiłem owego Pak'a i dodam jeszcze mniejszego Pak'a 38 który jest w nieco innym malowaniu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 Witam ponownie wszystkich! Dziś postanowiłem wystawić Pak'a 40 z coś podobnym do wash'a Dodałem też otarcia. Tak to wygląda: Tylko niewiem czy to dobrze zrobiłem (robiłem to pierwszy raz). To na tyle :P PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Witam Nio od razu lepiej Powiedz czym washowałes model i czym malowałeś Przydało by sie jeszcze troszkę pościerać nadmiar farby ale i tak jest o niebo lepiej. Życzę powodzenia w kolejnych projektach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 ... i nawierć lufe chyba, że coś z zdjęciami nie tak. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Dałeś za słabo rozcieńczony wash,jest też za ciemny.Widać duży zaciek po lewej stronie osłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Od razu lepiej ale nawierć lufe bo inaczej pociski będą Ci bokiem wylatywać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 otarcia wyglądają na dobre, ale to co miało być washem jest za mocne czego używałeś do washa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 A mi się podoba wash wygląda jakby był długo długo na froncie i stoczył wiele bitew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 O wiele lepsza, ale hamulec wylotowy nadal zaczerniony "umyślnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Nawet fajnie wygląda. Wash rzeczywiście troszkę przesadzony, powinien być bardziej subtelny. Hamulec pomalowałeś czarną farbą? Następnym razem przykurz go jakimś czarnym pigmentem, no i dobrze by było, jakbyś rozwiercił lufę. No i jeśli to Afryka o myślę, że trochę kurzu by tu nie zaszkodziło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 nałóż na lufe osłone z chusteczki ;) mniej zabawy w tej miniaturowej skali a efekt wcale nie gorszy uwielbiam te twoje opisy konstrukcji na poczatku każdej galeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Witam. zastanawiam sie gdzie podzil sie otwor w lufie przez ktory wylatuje pocisk No i te beczki z pierwszego zdjecia nie poszpachlowane i widac laczenia polowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Powiedz czym washowałes model i czym malowałeś Malowałem Humbrolem 24(piaskowy) pomieszany z 33(Czarny) oraz czerwony 60[proporcja 5:1:0,2] Co do wash'a to raczej nie jest to wash. Stwierdziłem że jest z tym za dużo roboty. Tam trzeba jakiś sidolux? Ja poprostu rozcieńczyłem czarną farbę i delikatnie nałożyłem. Potem jak wyschło to patyczkiem higienicznym zamoczyłem w terpentynie i pociągałem z góry na dół :P Tak to zrobiłem ... i nawierć lufe chyba, że coś z zdjęciami nie tak. No bardzo chciałbym nawiercić ale sie boję że rozwale cały hamulec wylotowy.Kiedyś tak próbowałem.Ale w sumie nie mam czym tego zrobić :/ hamulec wylotowy nadal zaczerniony "umyślnie". No tak zgadza sie. Ten Pak 40 był pod Gazala w '42(bodajże) i owe armaty które brały tam udział w bitwie miały pomalowane na czarno hamulce wylotowe. No i jeśli to Afryka o myślę, że trochę kurzu by tu nie zaszkodziło. No z pewnością by nie zaszkodziło tylko mi powiedz jak powinienem to wykonać. Bym był bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Najprościej to kupić sobie jakieś suche pigmnety(MiG'a, Agamy, Tamiya) i nałożyć pędzlem na model. Możesz sobie kupić także suche pastele(tańsze niż pigmenty),zetrzeć na proszek i także nałożyć pędzlem. Można też zrobić taką mgiełkę z aerografu, ale tutaj nie mogę nic powiedzieć, bo takowego nie posiadam. A lufę możesz rozwiercić małym wiertełkim w oprawce, albo włożonym w wolnoobrotową wiertareczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 Możesz sobie kupić także suche pastele(tańsze niż pigmenty) ja używam KOH-I-NOOR i nie narzekam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi