Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model niezbyt pasujący do mnie jako miłośnika lotnictwa

Części zbyt dużo nie ma, układ jezdny wykonany w znanej metodzie integracji elementów w jedną część. Jakość nie najgorsza i model chyba nie będzie wymagał wielu poprawek. Jedna z recenzji tego zestawu wspominała, że odwzorowanie jest na wysokim poziomie, w szczególności jeśli chodzi o nity. Są oczywiście uproszczenia (w układzie jezdnym) i pewne nieścisłości (dodane są rury wydechowe, których ten czołg nie miał - były po prostu dziury). Największym błędem jest kształt otworu obserwacyjnego z przodu, przy dziale. W modelu jest to po prostu pionowa szczelina, a w rzeczywistości miała kształt litery T.

Model można wykonać w czterech wersjach malowania. Zdjęcie kalkomanii jest lekko zmodyfikowane, by pokazać białe elementy.

5e2b461de3511b94.jpg

2d2df9ee132f0ceb.jpg

1598f9d54b3111e9.jpg

2dcb847f467961f3.jpg

bfab040b2ab8c612.jpg

d75ee2943baa3d06.jpg

Napisano
pewne nieścisłości (dodane są rury wydechowe, których ten czołg nie miał - były po prostu dziury)

A czy to przypadkiem na pudełku od modelu nie jest nieścisłość?;-)

Na wszystkich zdjęciach jakie widziałem czołgi A7V mają rury wydechowe. (Na drugim od dołu jest chyba twój "uśmiechnięty trupek";-))

a7v_05.jpg

a7v1.jpg

ab31e24f937fb81eef9d0467d0c88161_image_document_large_featured_borderless.jpg

937525414_eb41f81e06.jpg

936678893_643a4447dc.jpg

Napisano

Piotrze, masz rację co do rur, które są na tych zdjęciach. Moja informacja była nieprecyzyjna Te rury nie występowały w wersji wykonanej przez Emhar. Jest to wczesna seria z pancerzem zbudowanym z pojedynczej blachy - produkcja Fabryki Rochling. Póżniejsze miały pancerz wielopłytowy i były budowane przez Kruppa. W zasadzie to nie było dwóch identycznych A7V, bo każdy był w jakiś sposób modyfikowany, bądź w fabryce, bądź już na polu walki. Było ich 20 i każdy inny

Dobrym źródłem porównania poszczególnych jednostek jest ta strona:

Różnice między A7V

Na podstawie tej tabelki można stwierdzić, że "Mephisto" nie miał rury wydechowej, "Baden" nie miał rury i "Cyklop" też nie miał rury

Napisano

Tak myślałem, że piszesz o tym konkretnym egzemplarzu, ale wydawało mi się, że wszystkie były "stiuningowane" tymi rurami;-) Stronka fajna, nie widziałem jej wcześniej.

A sam model jakoś biednie wygląda. Widziałem go kilka razy na allegro i patrząc na ceny jakie tam osiągał, myślałem że w tym pudełku będą jakieś cuda niewidy;-) Ciekaw jestem jak będzie wyglądał po sklejeniu:-)

Napisano

Andrzej, właśnie ta strona była referencją, gdy pisałem o błędach zestawu. Potem wystarczyło tylko porównać tekst z rzeczywistością

Napisano

I to jest to, nie jakieś leopardy i challengery. Jeszcze by tak brytyjskiego konkurenta do kompletu. Szkoda tylko, że 1/72

Napisano

brytyjskich konkurentów robi Emhar a skala jest najpiękniejsza.

Napisano
a skala jest najpiękniejsza.

Możliwe, ale ja po prostu nie dałbym rady takiego malucha sklecić, nie mówiąc już o malowaniu. Jestem pełen podziwu dla "wyznawców" 1/72

• 2 weeks later...
Napisano
a skala jest najpiękniejsza.

Możliwe, ale ja po prostu nie dałbym rady takiego malucha sklecić, nie mówiąc już o malowaniu. Jestem pełen podziwu dla "wyznawców" 1/72

No co Ty? Akurat ten model 'z pudla' jest banalny. Nie ma tam za bardzo co kleić. Zrobiłem go ze 2 lata temu, mam w szafie drugi. Czeka na swoją kolej i inne malowanie... polskie ;P

Napisano

ale ja nie czaję po niemiecku, że niby polski regiment pancerny miał na stanie brytyjskie Mark V, francuskie Char i niemieckie A7V, i że któreś uznawano za polskie konstrukcje, tak?

Napisano

Pisze: " Mark V i chodzi moze o konstrukcje polskie (czerwinski panzer) podobne do Mark V"

I jeszcze pisze: "iz posiadanie przez Polske MK V wyjasnialoby meldunek (niemiecki) iz Polska dostala 25 sztuk Char 2C od francuzow.

Przeciez jedno do drugiego nie podobne. Co to za ksiazka ?