Nexus Napisano 6 Września 2008 Share Napisano 6 Września 2008 Model niezbyt pasujący do mnie jako miłośnika lotnictwa Części zbyt dużo nie ma, układ jezdny wykonany w znanej metodzie integracji elementów w jedną część. Jakość nie najgorsza i model chyba nie będzie wymagał wielu poprawek. Jedna z recenzji tego zestawu wspominała, że odwzorowanie jest na wysokim poziomie, w szczególności jeśli chodzi o nity. Są oczywiście uproszczenia (w układzie jezdnym) i pewne nieścisłości (dodane są rury wydechowe, których ten czołg nie miał - były po prostu dziury). Największym błędem jest kształt otworu obserwacyjnego z przodu, przy dziale. W modelu jest to po prostu pionowa szczelina, a w rzeczywistości miała kształt litery T. Model można wykonać w czterech wersjach malowania. Zdjęcie kalkomanii jest lekko zmodyfikowane, by pokazać białe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Września 2008 Share Napisano 6 Września 2008 Tyle nitów, powierzchni płaskich...aleeeeee zabawy...no ale to trzeba umieć:p Jak dla mnie BOSKI, ale za kiedyś;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 pewne nieścisłości (dodane są rury wydechowe, których ten czołg nie miał - były po prostu dziury) A czy to przypadkiem na pudełku od modelu nie jest nieścisłość?;-) Na wszystkich zdjęciach jakie widziałem czołgi A7V mają rury wydechowe. (Na drugim od dołu jest chyba twój "uśmiechnięty trupek";-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 7 Września 2008 Autor Share Napisano 7 Września 2008 Piotrze, masz rację co do rur, które są na tych zdjęciach. Moja informacja była nieprecyzyjna Te rury nie występowały w wersji wykonanej przez Emhar. Jest to wczesna seria z pancerzem zbudowanym z pojedynczej blachy - produkcja Fabryki Rochling. Póżniejsze miały pancerz wielopłytowy i były budowane przez Kruppa. W zasadzie to nie było dwóch identycznych A7V, bo każdy był w jakiś sposób modyfikowany, bądź w fabryce, bądź już na polu walki. Było ich 20 i każdy inny Dobrym źródłem porównania poszczególnych jednostek jest ta strona: Różnice między A7V Na podstawie tej tabelki można stwierdzić, że "Mephisto" nie miał rury wydechowej, "Baden" nie miał rury i "Cyklop" też nie miał rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Tak myślałem, że piszesz o tym konkretnym egzemplarzu, ale wydawało mi się, że wszystkie były "stiuningowane" tymi rurami;-) Stronka fajna, nie widziałem jej wcześniej. A sam model jakoś biednie wygląda. Widziałem go kilka razy na allegro i patrząc na ceny jakie tam osiągał, myślałem że w tym pudełku będą jakieś cuda niewidy;-) Ciekaw jestem jak będzie wyglądał po sklejeniu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 mmmmmm wspaniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 ja od dawna o nim myślę. zajrzyjcie tutaj: http://www.landships.freeservers.com/emhar_a7v.htm bardzo dobra recenzja i sporo zdjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Andrzej, właśnie ta strona była referencją, gdy pisałem o błędach zestawu. Potem wystarczyło tylko porównać tekst z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 I to jest to, nie jakieś leopardy i challengery. Jeszcze by tak brytyjskiego konkurenta do kompletu. Szkoda tylko, że 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 brytyjskich konkurentów robi Emhar a skala jest najpiękniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Nadal kurczę nie rozumiem , jak i gdzie mieściło się w nim tylu ludzi. To jest dopiero puszka sardynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 a skala jest najpiękniejsza. Możliwe, ale ja po prostu nie dałbym rady takiego malucha sklecić, nie mówiąc już o malowaniu. Jestem pełen podziwu dla "wyznawców" 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 a skala jest najpiękniejsza. Możliwe, ale ja po prostu nie dałbym rady takiego malucha sklecić, nie mówiąc już o malowaniu. Jestem pełen podziwu dla "wyznawców" 1/72 No co Ty? Akurat ten model 'z pudla' jest banalny. Nie ma tam za bardzo co kleić. Zrobiłem go ze 2 lata temu, mam w szafie drugi. Czeka na swoją kolej i inne malowanie... polskie ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 No tych części nie za dużo. To jest tak proste, że aż trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 i inne malowanie... polskie ;P polskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 i inne malowanie... polskie ;P polskie? A jak! Oczywiście to raczej ściema, ale pewności nie ma ;P http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/polisha7v.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 ale ja nie czaję po niemiecku, że niby polski regiment pancerny miał na stanie brytyjskie Mark V, francuskie Char i niemieckie A7V, i że któreś uznawano za polskie konstrukcje, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Pisze: " Mark V i chodzi moze o konstrukcje polskie (czerwinski panzer) podobne do Mark V" I jeszcze pisze: "iz posiadanie przez Polske MK V wyjasnialoby meldunek (niemiecki) iz Polska dostala 25 sztuk Char 2C od francuzow. Przeciez jedno do drugiego nie podobne. Co to za ksiazka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 a tak just btw, znalazłem stare zdjęcie mojego a7v (na nowym miałby już poprawione rury ;P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi