united4ever Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 Witam Na jednym z kanałów na YT prowadzący poleca zastąpić Tamiya Extra Thin Cement czymś co w UK nazywa się Cellulose Thiners. Twierdzi on, że to jest to samo. Oczywiście cenowo to pewnie z 20 razy taniej. Pytanie, co o tym sądzicie? Próbowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 Cześć! U nas to się nazywa "rozcieńczalnik nitro", ale nie każdy da dobry efekt. Trzeba zwrócić uwagę na skład. Takie gdzie jest tylko ksylen i toluen się nie sprawdzą. Lepiej poszukać czegoś co zawiera aceton albo butanon (MEK) i do tego jeszcze octan butylu. Czasem taka mieszanka nazywa się "rozcieńczalnik akrylowy". Bez większego problemu w marketach budowlanych można kupić czysty aceton, ale bez dodatku octanu butylu nie jest to zbyt przyjemny w używaniu klej. Faktem jest, że jeżeli kupi się kilogram odpowiedniego towaru to za jakieś 10 PLN ma się towaru na jakieś 10 lat. Życzę powodzenia w poszukiwaniach i pozdrawiam Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 O ile pamiętam, wamodowski Airbrush tools cleaner (jakoś niecałe 20PLN za 250ml) też klei modele, i, przy okazji, starczy na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 Podobnie jak "nitro" u nas, "cellulose thinner" to nazwa handlowa i nie ma ustalonego składu. Ja mam taki, który jest mieszanką MEK i MIBK. Jako klej się nie nadaje, bo za słabo rozpuszcza tworzywo. Wiec ostrożnie z ekspertami z YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, united4ever napisał: Pytanie, co o tym sądzicie? Sądzę, ze prowadzący na YT musi mieć ogromny przerób modeli, żeby mu kwestia kleju a dodajże 20 zł budżet ruinowała... Chyba, że Szkot, wtedy to jest kwestia dumy i honoru. Edytowane 28 Października 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 Ja jestem z Poznania i to jest dla mnie kwestia dumy i honoru! 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 28 Października 2023 Share Napisano 28 Października 2023 https://modelwork.pl/topic/39676-rozpuszczalniki-cleanery-kleje-nie-przepłacaj/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
united4ever Napisano 30 Października 2023 Autor Share Napisano 30 Października 2023 W dniu 28.10.2023 o 22:54, socjo1 napisał: Sądzę, ze prowadzący na YT musi mieć ogromny przerób modeli, żeby mu kwestia kleju a dodajże 20 zł budżet ruinowała... Chyba, że Szkot, wtedy to jest kwestia dumy i honoru. Mieszkałem parę lat na tzw Zach. i powiem ci, że oni wszyscy szukają oszczędności na każdym kroku. Ale w sumie, faktycznie nie wiem czy warto eksperymentować. A tu link do materiału 5 Tips for Saving Money as a Modeller! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 (edytowane) 6 godzin temu, united4ever napisał: że oni wszyscy szukają oszczędności na każdym kroku "oni wszyscy" szukają oszczędności w odróżnieniu od "nas wszystkich", którzy nie zwracają na to uwagi? Ja nie wiem czy zaliczm sie do "onych" czy "naszych", ale klej przygotowuję sobie sam. Po prostu butla z acetonem i butla z octanem butylu stoja na półce i sa używane do różnych celów. Więc jeśli potrzebuję nowej porcji cienkiego kleju, to mieszam, choć oczywiście schodzą na to mikroskopijne ilości. A gosć z podlinkowanego kanału pokazuje "cellulose thinner" marki Barrettine, którego głównym składnikiem (obok oacetonu i octanu) jest ksylen. Ksylen nie jest toksyczny, ale znacznie bardziej szkodliwy i drażniący przy wdychaniu od aetonu i octanu. Edytowane 30 Października 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi