barszczo Napisano 29 Stycznia 2024 Share Napisano 29 Stycznia 2024 3 godziny temu, Mitrandir napisał: Teraz można uzupełnić kalkomanie i ślady eksploatacji. Oraz wszelkiego rodzaju sterczące elementy typu anteny, wirniki i duperszwance Fajny jest, już bliżej niż dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Stycznia 2024 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) 19 godzin temu, zegeye napisał: Ciekawe, że nie zamontowałeś okien.... jak to potem zrobisz? Tak jak pisałem wcześniej Zbyniu. Okna są większe niż oryginalne i lekko wypukłe. Dodatkowo mają gumowe fartuchy dookoła. Edytowane 30 Stycznia 2024 przez Mitrandir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Lutego 2024 Autor Share Napisano 6 Lutego 2024 No cóż mój irańczyk na skutek niekontrolowanej autorotacji rąbnął o podłogę... Niestety pocięte palce często wpływają na precyzyjne prace które się wykonuje na przykład trzymanie modelu w rękach zobaczymy co uda się z reanimować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Lutego 2024 Share Napisano 6 Lutego 2024 Oby jak najwięcej! A na marginesie. Trudno o prace przy modelu, które wymagają trzymania go w dłoniach. Model umieszczony na stabilnej podstawce pozwala nam używać obu rak do pracy, umożliwia stabilne podparcie ręki roboczej i sam jest stabilny. Dotyczy to prac technicznych i malowania. Wtedy kontrola jest znacznie większa. Jedyny problem to manie lub kreowanie tej podstawki. Gdy pokona się ten problem i człowiek pogodzi się z tym, że trzeba poświęcić te naście sekund na zaaranżowanie warsztatu, to praca staje się skuteczniejsza, możliwości większe, a ryzyko nieszczęścia małe. W pewnym momencie, gdy model jest pomalowany, nadchodzi etap, gdy modelu nie dotyka się już inaczej, niż w rękawiczkach, znów minimalizując ryzyko jakiegoś fackupu. To nie znaczy, że pomalowany model dotknięty gołym palcem zaraz i na pewno skiśnie, ani że klejony nie na podstawce będzie koniecznie prosty jak ogon świni. Ale ryzyko, że tak się stanie wzrasta niepomiernie. Oczywiście: jak kto woli, ale mnie na ogół szkoda jest włożonej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Lutego 2024 Autor Share Napisano 6 Lutego 2024 4 minuty temu, greatgonzo napisał: Oby jak najwięcej! A na marginesie. Trudno o prace przy modelu, które wymagają trzymania go w dłoniach. Model umieszczony na stabilnej podstawce pozwala nam używać obu rak do pracy, umożliwia stabilne podparcie ręki roboczej i sam jest stabilny. Dotyczy to prac technicznych i malowania. Wtedy kontrola jest znacznie większa. Jedyny problem to manie lub kreowanie tej podstawki. Gdy pokona się ten problem i człowiek pogodzi się z tym, że trzeba poświęcić te naście sekund na zaaranżowanie warsztatu, to praca staje się skuteczniejsza, możliwości większe, a ryzyko nieszczęścia małe. W pewnym momencie, gdy model jest pomalowany, nadchodzi etap, gdy modelu nie dotyka się już inaczej, niż w rękawiczkach, znów minimalizując ryzyko jakiegoś fackupu. To nie znaczy, że pomalowany model dotknięty gołym palcem zaraz i na pewno skiśnie, ani że klejony nie na podstawce będzie koniecznie prosty jak ogon świni. Ale ryzyko, że tak się stanie wzrasta niepomiernie. Oczywiście: jak kto woli, ale mnie na ogół szkoda jest włożonej pracy. Zgodzę się z Tobą w całej rozciągłości... Tylko ja już odstawiałem model na fajrant. I pewny byłem, że trzymam... Niestety moje paluszki z pociętymi nerwami doszły do innego wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Lutego 2024 Share Napisano 6 Lutego 2024 Nie pouczam. To na marginesie do ogółu, bo wiem z doświadczenia, że wielu modelarzy w ogóle nie dba o takie rzeczy, a bywają i tacy, którzy otwarcie je negują. A to są okołomodelarskie rzeczy, które zebrane do kupy, pozwalają wykonywać lepsze modele. Powodzenia z reanimacją! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Lutego 2024 Share Napisano 6 Lutego 2024 Trzymam kciuki za odbudowę, najgorzej nie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Lutego 2024 Autor Share Napisano 6 Lutego 2024 1 godzinę temu, barszczo napisał: Trzymam kciuki za odbudowę, najgorzej nie wygląda . Bo to jeszcze przed ... Po wygląda teraz tak Na szczęście udało się kabinę uratować, choć okienka poszły w... Przepraszam najmocniej ale chyba zapomniałem jak się robi warsztat... Ciągle zapominam robić zdjęcia w trakcie budowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 6 Lutego 2024 Share Napisano 6 Lutego 2024 (edytowane) Na dramaty oszkleniowe duze i male polecam takie to ło: Clear pla-plate tamiya grubość 0.3mm Można... formować wyginać docinać ,kleic i podgrzewać . Transparentność szkła, lepsza niż owiewki z zestawów. Polecam nabyć badz jak pilne to zapraszam na herbatne poratuje częścią arkusza Edytowane 6 Lutego 2024 przez Bikernytzu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Lutego 2024 Autor Share Napisano 7 Lutego 2024 10 godzin temu, Bikernytzu napisał: Na dramaty oszkleniowe duze i male polecam takie to ło: Clear pla-plate tamiya grubość 0.3mm Można... formować wyginać docinać ,kleic i podgrzewać . Transparentność szkła, lepsza niż owiewki z zestawów. Polecam nabyć badz jak pilne to zapraszam na herbatne poratuje częścią arkusza Dziękuję Marcinie bardzo, mnie bardziej chodziło o to że pękła kabina już wklejona w model ale udało się uratować swoją drogą dzięki za informacje ja używałem do tej pory folii vivaq ona też jest do termoformowania i w różnych grubościach ale to ciekawa alternatywa. Pewnie chętnie bym zamówił odezwę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lutego 2024 Autor Share Napisano 12 Lutego 2024 Udało się większość uszkodzeń naprawić, niektóre elementy trzeba było wymienić... Ważne, że do przodu, chociaż już nie mam serca dlatego modelu Na chwilę obecną doszły lustereczka czas uzbrajać wirniki przewody zrobić okablowanie i brać się za boczne oszklenie kadłuba 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Lutego 2024 Share Napisano 12 Lutego 2024 (edytowane) Przyznaje ....Ale on ładny w tych barwach🫠 ..bądź sobą, daj mu trochę brudzingu bo za czysty jest....please Edytowane 12 Lutego 2024 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lutego 2024 Autor Share Napisano 12 Lutego 2024 33 minuty temu, Bikernytzu napisał: Przyznaje ....Ale on ładny w tych barwach🫠 ..bądź sobą, daj mu trochę brudzingu bo za czysty jest....please On i tak już jest za brudny w porównaniu z tym jakie są na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Lutego 2024 Share Napisano 12 Lutego 2024 17 minut temu, Mitrandir napisał: On i tak już jest za brudny w porównaniu z tym jakie są na zdjęciach Odrobinę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lutego 2024 Autor Share Napisano 12 Lutego 2024 41 minut temu, Bikernytzu napisał: Odrobinę? Jak zobaczysz na żywo, to zmienisz zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Lutego 2024 Share Napisano 12 Lutego 2024 16 minut temu, Mitrandir napisał: Jak zobaczysz na żywo, to zmienisz zdanie Oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Lutego 2024 Share Napisano 12 Lutego 2024 2 godziny temu, Mitrandir napisał: Ważne, że do przodu, chociaż już nie mam serca dlatego modelu Oj znam to..., ważne że projekt żyje i wygląda super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Lutego 2024 Autor Share Napisano 18 Lutego 2024 No to siup... Czas kończyc ten nierówny bój. Wirniczki dostały kabelki i kolorki. Udało się też wykonać z vivaq'u oszklenie bocznych okien i tylnej rampy... Istne okno widokowe Okazało się również, że Irańczycy zdjęli w swoich RH-53D osłony tylnych wałów. Więc trzeba było chlastać Jeszcze kombinuje z filtrami przeciwpyłowymi... Nie do konca mi się to podoba, wiec próbuje zrobić kalki na te elementy tak jak zrobiła firma Platz i to by było chyba na tyle. Myślę, że następne spotkanie to już raczej w galerii 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Lutego 2024 Share Napisano 18 Lutego 2024 Dobrze, że się udało uratować - wygląda dobrze! Życze powodzenia na ostatniej prostej i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl Napisano 20 Lutego 2024 Share Napisano 20 Lutego 2024 W dniu 18.02.2024 o 20:13, Mitrandir napisał: No to siup... Czas kończyc ten nierówny bój. Wirniczki dostały kabelki i kolorki. Udało się też wykonać z vivaq'u oszklenie bocznych okien i tylnej rampy... Istne okno widokowe Okazało się również, że Irańczycy zdjęli w swoich RH-53D osłony tylnych wałów. Więc trzeba było chlastać Jeszcze kombinuje z filtrami przeciwpyłowymi... Nie do konca mi się to podoba, wiec próbuje zrobić kalki na te elementy tak jak zrobiła firma Platz i to by było chyba na tyle. Myślę, że następne spotkanie to już raczej w galerii Chcesz skan tej kalki z Platza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 20 Lutego 2024 Autor Share Napisano 20 Lutego 2024 1 godzinę temu, jl napisał: Chcesz skan tej kalki z Platza? Dziękuję, ale skan nic mi nie da, bo po pierwsze jest z tłem, a po drugie Platz skopał trochę ten temat. I o ile łatwo jest odciąć niepotrzebne oczka tak dokleić taką drobnicę trudniej. Zapewne zauważyłeś że wziąłem największą sekcję Już sobie narysowałem co mi potrzeba, Ale dzięki za chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi