Mitrandir Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich miłośników wiatraków Co prawda rzadko tu coś ostatnio zamieszczam ( niestety, brak czasu na prowadzenie warsztatu) Więc doszedłem do wniosku że czas coś wrzucić. Nie będzie to doktorat z ilości nitów, czym pewnie wielu się rozczaruje Warsztat ma być lekki i przyjemny jak nasze hobby A jako, że ostatnio się wstrzeliłem z maszyną IAF w sam środek konfliktu Izraela z całą resztą galaktyki... to trzeba by było zrobić jakąś przeciwwagę Od dawna mi chodzi po głowie maszyny irańskie, stąd wybór dość widowiskowego malowania. RH-53D to maszyna służąca do ratownictwa morskiego i trałowania min morskich. Traf chciał, że w moje łapska trafiły Irańskie kalkomanie do tych maszyn (druk Begemot) Dziś za wiele Wam nie pokażę , bo i nie ma za bardzo co... Ale następnym razem inbox modelu (w trakcie wyboru) i farby dedykowane przez firmę Bilmodel Makers do irańskiego camo. Zapraszam do obserwowania Edytowane 3 Listopada 2023 przez Mitrandir 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) Jako "dawca" kadłuba posłuży model Bilka, plus taki że model ma wczesne zbiorniki stosowane w HH-53C JGG Wietnamskim więc do dzieła... No i oczywiście od naszego Trójmiejskiego Druida eliksyry Kolorki właśnie weszły do palety barw firmy Bilmodel Makers tu macie numerki katalogowe Jak zwykle trzepią jak się patrzy Dzięki Tomku Edytowane 5 Listopada 2023 przez Mitrandir 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Listopada 2023 Autor Share Napisano 8 Listopada 2023 Kokpit gotowy, kadłub zamknięty... Wiatrak będzie zamknięty, dlatego tak jak pisałem nie robię doktoratu z nitów i z wyposażenia wnętrza. Zwłaszcza, że nie wiem dokładnie jak wygląda wnętrze irańskiego RH-53D. Przejrzałem setki zdjęć nigdy nie znalazłem, więc przyjmuję, że wyposażenie ma raczej standardowe jak każdy amerykański sea stillion . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Listopada 2023 Share Napisano 8 Listopada 2023 Bardzo lubię ten śmigłowiec a nawet nie wiedziałem że Iran go używał... Malowanie rzeczywiście widowiskowe! Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 Zapowiada się, jak zawsze w twoim wykonaniu piękny śmigłowiec. Bardzo do gustu przypadło mi to malowanie! Miłego sklejania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 W kolorkach Bilmodela nie widzę tego co ma być na spodzie śmigłowca (przpominającego brytyjski SKY). Nie pójdziesz tą drogą z jakiejś konkretnej przyczyny, czy po prostu wydaje ci się że go tam, na spodzie rzeczywistych śmiglaków nie widać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 11 godzin temu, zegeye napisał: W kolorkach Bilmodela nie widzę tego co ma być na spodzie śmigłowca (przpominającego brytyjski SKY). Nie pójdziesz tą drogą z jakiejś konkretnej przyczyny, czy po prostu wydaje ci się że go tam, na spodzie rzeczywistych śmiglaków nie widać..... Nie wiem o jakiej drodze mówisz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 13 godzin temu, Mitrandir napisał: Nie wiem o jakiej drodze mówisz...? Chodzi mi o użycie barwy SKY na śmigłowcu. Bedziesz kombinował dodatkowy kolor na spód śmigłowca czy użyjesz tylko tego co jest w zestawie z Billmodela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2023 Autor Share Napisano 14 Listopada 2023 Nie wiem co to jest barwa sky, te farby które Tomek zarobił są dobierane według FS. Pewnie i tak będę je modyfikował pod kątem zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 Trochę czasu zeszło z wyprowadzeniem modelu Bilka na ludzi 5 dni szpachlowania i szlifowania...masakra. Ten plastik to porażką. Nitowanie i pre coś tam juz za mną. Czas na kolorki. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 Gustowna krateczka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Ciekawa sprawa, okazało się że irańskie inżyniery przebudowali wiatraka... Są inne okna niż w wersji standardowej D używanej w amerykańskiej armii więc standardowe okna z modelu są do wyrzucenia bo są za małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Czas na update. Niestety jak podejrzewałem okna w Irańskich są przerobione. Po pierwsze są nieco większe, po drugie są nieco wypukłe Okno np na górnej klapie rampy jest na bazie kwadratu, nie prostokąta ( podobnie jak w HH-53 wietnamskich. ) Dobranie kolorów tez jest rzeźnią, ponieważ każdy egzemplarz jest inny, i jako kształty, oznakowania, jak o kolory. Dzisiaj rozmieszczenie poszczególnych plam, i bełtanie kolorów Tu próbne testy kolorów... Edytowane 31 Grudnia 2023 przez Mitrandir 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Druid alchemik z Gdyni nie nabełtał kolorków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 3 godziny temu, Pawel.G napisał: Druid alchemik z Gdyni nie nabełtał kolorków? Nabełtał, nabełtał. ino według FS podanych przez producenta kalek... Co niestety ma się nijak do kolorów ze zdjęć, jak i rozmieszczenia plam kamuflażu. Tu niestety polegli Irańczycy. Ja staram się zrobić ten egzemplarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 I tak kolor po kolorze... Masakryczna masakra. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 10 minut temu, Mitrandir napisał: Masakryczna masakra. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie Nie gadaj, bardzo ładnie idzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 Ta ... ...I do siego roku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 I pomalowany, i to bardzo fajnie. Mam prawie dwie godziny, może jeszcze Friedricha skończę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 9 minut temu, barszczo napisał: I pomalowany, i to bardzo fajnie. Mam prawie dwie godziny, może jeszcze Friedricha skończę . To trzymam kciuki... jeszcze mam kupę roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia Myślę że oba niebieskie kolory to dobra podstawa, tylko trzeba je trochę porozjaśniać postarzając. Ten ciemniejszy ze zdjęcia idzie według mnie trochę w zielony odcień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia 9 godzin temu, Jery napisał: Myślę że oba niebieskie kolory to dobra podstawa, tylko trzeba je trochę porozjaśniać postarzając. Ten ciemniejszy ze zdjęcia idzie według mnie trochę w zielony odcień. I dokładnie ta jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia Niewielki postęp prac... Przez to maskowanie już osiwiałem Do poprawek użyłem płynu do maskowania. Pierwszy raz zamiast maskola, płyn maskujący (lateks naturalny)... Polecam przyjemna wersja męczarni . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 8 godzin temu, Mitrandir napisał: Przez to maskowanie już osiwiałem Za to wiatrak nabrał kolorów, prezentuje się wyśmienicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Tak, wygląda śliczniusio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi