Lipstein Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Ładnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Wnętrze prawie zrobione i została mi tylko górna część do zrobienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Koniecznie dorób przynajmniej te kable, które będzie widać przez włazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 Godzinę temu, Lipstein napisał: Koniecznie dorób przynajmniej te kable, które będzie widać przez włazy Zrobię Co do reszty to nie wiem czy jest sens jeśli nie będzie tego widać ale zobaczymy jeszcze muszę spojrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 Kable zrobione i myślę że na tyle starczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 6 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) No i powoli zmierzamy ku końcowi. Jeszcze jakiś delikatny wash i wnętrze zrobione. Pomalowane białą farbą z dodatkiem buff w różnych proporcjach. Nie będę się jakoś rozczulał nad nim więc jutro mam nadzieję tylko przykleić i bailando Edytowane 6 Grudnia 2023 przez wojtek78555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 7 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2023 Wnętrze zrobione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 Aktualnie jestem na etapie majstrowania przy reflektorach i ich osłonach. Niestety Trumpeter się nie popisał i musiałem dorobić uchwyty do reflektorów oraz zrobić od nowa osłony bo wyglądały tragicznie. Poniżej wstawiłem zdjęcia jak wygląda to w rzeczywistości i jest różnica bardzo duża. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 23 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2023 Lufa karabinu maszynowego KPVT kupiona, więc czas na montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 Bardzo dobry zakup, będziesz Pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 24 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2023 Świąteczny post podsumowujący Można powiedzieć że klejenie modelu prawie skończone. Zostały poprawki i małe rzeczy do dorobienia. W planie mam zrobienie spawów więc przed malowaniem mam jeszcze dużo roboty. Środek wieży do pomalowania i chyba byłoby na tyle. Od nowego roku spróbuje przygotować trochę lepsze oświetlenie do mojego warsztatu i co za tym idzie będzie dzięki temu lepsza jakość zdjęć. Do zobaczenia w nowym roku, czas odpocząć i zebrać dużo siły do dalszej pracy. W takim razie Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Nowy rok zaczynam od spawów. Robię to pierwszy raz i jak na razie jest to dosyć trudne. Nie wiem czy dobrze to wygląda czy jednak muszę poprawić. Użyłem do tego Milliputa.Grubość mniej więcej 0,6 mm. Będą ciężary jeśli mam zrobić na całym modelu. Chętnie usłyszę waszą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Moja opinia jest taka - na wozach z tak cienkim pancerzem lepiej robić spawy z rozciągniętej nad ogniem ramki lub prętów polistyrenu 0,2 mm. Ten spaw nie jest najgorszy, ale jak porównasz z oryginałem, to już jego rozmiar będzie bił po oczach. Pręciki możesz albo kleić "na żywca", albo wklejać w uprzednio przygotowany rowek. Extra Thinem lub pokrewnym możesz pręcik zmiękczyć i podrzeźbić na nim ślady spawania - czy to skalpelem, czy jakimkolwiek innym narzędziem, które Ci pasuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia @Kamil K. Gdzie nabywasz pręty polistyrenu 0,2 mm? Najcieńsze jakie ja znalazłem to 0,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia W Exito są (obecnie niedostępne) profile 0,3 mm Plastruct - takie kupowałem. Z tym 0,2 mm to moja pomyłka - choć może i takie kiedyś były - ale prawdopodobnie pomyliłem sobie z grubością arkuszy A4 0,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Kupiłem w aptece strzykawkę z igłą o grubości 0,4 mm i była to najmniejsza niestety. Wymieszałem szpachlę Tamiya Putty Basic z thinnerem i dałem do strzykawki. Po wielu próbach na płytce spróbowałem na modelu i wyszło coś takiego. Wiem że może być nadal za gruby ten spaw ale chyba to wyszło lepiej niż poprzedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Idziesz w medycynę!!!! BRDM zwany świnią nie może być ładny. Technika nowatorska........zobaczymy jak wyjdzie na gotowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, wojtek78555 napisał: Kupiłem w aptece strzykawkę z igłą o grubości 0,4 mm i była to najmniejsza niestety. Wymieszałem szpachlę Tamiya Putty Basic z thinnerem i dałem do strzykawki. Po wielu próbach na płytce spróbowałem na modelu i wyszło coś takiego. Wiem że może być nadal za gruby ten spaw ale chyba to wyszło lepiej niż poprzedni. Dodam jeszcze że mierzyłem suwmiarką i grubość wyszła między 0,3-0,5 mm Po drugiej stronie zrobiłem kolejny i wyszedł jeszcze cieńszy. Edytowane 3 Stycznia przez wojtek78555 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 9 Stycznia Autor Share Napisano 9 Stycznia Tak wygląda zrobiony spaw metodą rozciągniętej ramki tak jak sugerowaliście. Na pewno będę musiał je trochę zeszlifować żeby nie były tak wypukłe. Na ten moment jeszcze nie robiłem żadnych śladów spawania. Na bocznych płytach spawy zrobiłem metodą ze strzykawką i prawdopodobnie tak zostawię. Bardziej przypominają oryginalny spaw z przykładowych zdjęć pojazdu ale to zobaczymy na końcu co z tym zrobię. Myślę że obie metody są fajne ale jednak ze strzykawką trudniejsza. Trzy godziny siedzenia ze strzykawką żeby wyszły jak najbardziej proste i odpowiednio grube to jednak za dużo jak na kilka spawów zwłaszcza że czeka mnie ich więcej do zrobienia. Jak uważacie może być ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Faktycznie efekt że strzykawką bardzo ciekawy, ale chyba nie wart zachodu. Ramkę zawsze możesz rozciągnąć mocniej, ew. Wklejać w rowek i wtedy jej grubość będzie ładnie zniwelowana. Możesz też je rozmiękczyć Extra thin cement i trochę spłaszczyć przy okazji rzeźbienia faktury na spawach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia W końcu spawy zrobione. Zostały jeszcze małe poprawki, szlifowanie, kilka elementów do przyklejenia i będę przygotowywał model do malowania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego W końcu mój BRDM dostał trochę koloru Kolor bazowy XF-71 i oczywiście do rozjaśnień XF-21 Sky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego Może nie za późno, fajnie gdybyś zrobił okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego 13 godzin temu, copycat napisał: Może nie za późno, fajnie gdybyś zrobił okablowanie. Tak wiem, jednak odpuszczę sobie to okablowanie. Myślę że nawet za późno na takie rzeczy, przed malowaniem jeszcze okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi