Mr_X Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) Dla odmiany figurka żywiczna, oficer 12 DPanc SS "Hitlerjugend". Cóż, ten pan wygląda na takiego co już z Hitlerjugend wyrósł. Ma skórzany płaszcza a la "Herflok z gestupo" i spodnie kamuflażowe z włoskiej tkaniny. I KPanc SS przejął w 1943 r. duże zapasy tej tkaniny podczas rozbrajania armii włoskiej. Stąd potem m.in. w tej jednostce nastąpił wysyp różnych mundurów we włoskim kamuflażu. W lekką konsternację wprawiła mnie bluza z "otwartym" kołnierzem. Szukałem jakichś dodatkowych informacji na ten temat. Wiadomo, że takie bluzy były, ale raczej w jednostkach czysto wojskowych SS nie były zbyt częste i nosili je oficerowie wysocy stopniem. Tu jest podporucznik - Untersturmfuhrer. Również się zastanawiałem nad kolorem otoków, czyli tzw. Waffenfarbe. Jeśli grenadierzy pancerni, to formalnie powinien być kolor jasnozielony. Tak się składa, że jest seria kolorowych zdjęć z tej jednostki i za cholerę nie udało mi się na nich wypatrzyć zielonych otoków. Natomiast na zdjęciach były białe i na taki kolor też zdecydowałem się malując figurę. Pasek od broni jest firmy Rado. Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Mr_X 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Grudnia 2023 Share Napisano 8 Grudnia 2023 21 godzin temu, Mr_X napisał: Cóż, ten pan wygląda na takiego co już z Hitlerjugend wyrósł. Bo to jest druh drużynowy. Gapę podmalowałeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Grudnia 2023 Share Napisano 8 Grudnia 2023 Uwierz mi, takie trzymanie Stg jest całkowicie bezsensowne , bo po chwili kończy się bólem wykręcanego nadgarstka. Rzecz sprawdzona osobiście podczas rekonstrukcji. Jak dla mnie jest to ewidentnie do poprawki, wygląda dość nienaturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Marcin M. napisał: Gapę podmalowałeś? Znaczy wronę na czapce? Ona powinna być metalowa, bo to jest czapka wzmocniona drutem, taka bardziej paradna. Dlatego tak "trzyma kształt" a nie jest oklapła jak tzw. crusher. Crusher miał wronę wyszywaną srebrną na ciemnozielonym tle. Godzinę temu, PiterATS napisał: Uwierz mi, takie trzymanie Stg jest całkowicie bezsensowne , bo po chwili kończy się bólem wykręcanego nadgarstka. Rzecz sprawdzona osobiście podczas rekonstrukcji. Jak dla mnie jest to ewidentnie do poprawki, wygląda dość nienaturalnie Oj tam, oj tam. Zatem pan został uwieczniony w trakcie tej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 10 godzin temu, Mr_X napisał: Znaczy wronę na czapce? Ona powinna być metalowa, bo to jest czapka wzmocniona drutem, taka bardziej paradna. Dlatego tak "trzyma kształt" Pytałem, bo wydawała mi się zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Marcin M. napisał: Pytałem, bo wydawała mi się zielona. Nie, jest srebrna. Te zdjęcia nieco zniekształcają wygląd figury. Ona inaczej wygląda na zdjęciach, a inaczej w realu. Inaczej w świetle od żarówki, a inaczej w słonecznym. No i właśnie najlepiej wygląda w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 6 minut temu, Mr_X napisał: Nie, jest srebrna Dlatego takie drobiazgi jednak malować w wariancie non metallic metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2023 27 minut temu, KFS-miniatures napisał: Dlatego takie drobiazgi jednak malować w wariancie non metallic metal W realu doskonale widać, co błyszczy a co srebrzy. Jak mówię, na zdjęciach nie wszystko dobrze widać. Np. płaszcz to jest półmat. Jeszcze trochę więcej bym dał tego półmatu i w realu by się cały błyszczał. A na zdjęciach ledwie to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 Godzinę temu, Mr_X napisał: Jak mówię, na zdjęciach nie wszystko dobrze widać. jest całkiem niewykluczone, że to efekt ich aranżacji. natomiast ja się odnosiłem do drobnicy - guzików, broszek, klamer. Które w nmm wyglądają dobrze bez względu na sposób prezentacji. A czesto wyraźnie lepiej i bardziej naturalnie, niż malowanie ich farbami metalicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca W dniu 8.12.2023 o 22:04, PiterATS napisał: Uwierz mi, takie trzymanie Stg jest całkowicie bezsensowne , bo po chwili kończy się bólem wykręcanego nadgarstka. Rzecz sprawdzona osobiście podczas rekonstrukcji. Jak dla mnie jest to ewidentnie do poprawki, wygląda dość nienaturalnie Nie bardzo kumam to wymądrzanie i przyganianie, ta figurka taka jest i nie bardzo da się to nawet przerobić. Dłoń jest odlana z bronią. Mi nie chciałoby się przerabiać starej i słabej figurki tylko dlatego że ktoś ma inne widzimisię. A swoją drogą jestem pewien 100% że zdarzały się sytuacje takowego trzymania giwery., ja bym jedynie bardziej ją opuścił do dołu bo tak wygląda nienaturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi