Skocz do zawartości

Oficer 12 DPanc SS "HJ", Normandia 1944 (M-Model 35012)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dla odmiany figurka żywiczna, oficer 12 DPanc SS "Hitlerjugend". Cóż, ten pan wygląda na takiego co już z Hitlerjugend wyrósł. Ma skórzany płaszcza a la "Herflok z gestupo" i spodnie kamuflażowe z włoskiej tkaniny. I KPanc SS przejął w 1943 r. duże zapasy tej tkaniny podczas rozbrajania armii włoskiej. Stąd potem m.in. w tej jednostce nastąpił wysyp różnych mundurów we włoskim kamuflażu. W lekką konsternację wprawiła mnie bluza z "otwartym" kołnierzem. Szukałem jakichś dodatkowych informacji na ten temat. Wiadomo, że takie bluzy były, ale raczej w jednostkach czysto wojskowych SS nie były zbyt częste i nosili je oficerowie wysocy stopniem. Tu jest podporucznik - Untersturmfuhrer. Również się zastanawiałem nad kolorem otoków, czyli tzw. Waffenfarbe. Jeśli grenadierzy pancerni, to formalnie powinien być kolor jasnozielony. Tak się składa, że jest seria kolorowych zdjęć z tej jednostki i za cholerę nie udało mi się na nich wypatrzyć zielonych otoków. Natomiast na zdjęciach były białe i na taki kolor też zdecydowałem się malując figurę. Pasek od broni jest firmy Rado.

WP_20231207_23_37_27_Pro.jpg

WP_20231207_23_37_36_Pro.jpg

WP_20231207_23_37_39_Pro.jpg

WP_20231207_23_36_46_Pro.jpg

WP_20231207_23_36_51_Pro.jpg

WP_20231207_23_37_02_Pro.jpg

WP_20231207_23_38_16_Pro.jpg

Edytowane przez Mr_X
  • Like 3
Napisano
21 godzin temu, Mr_X napisał:

Cóż, ten pan wygląda na takiego co już z Hitlerjugend wyrósł.

Bo to jest druh drużynowy.

Gapę podmalowałeś?

• Haha 1
Napisano

Uwierz mi, takie trzymanie Stg jest całkowicie bezsensowne , bo po chwili kończy się bólem wykręcanego nadgarstka. Rzecz sprawdzona osobiście podczas rekonstrukcji. Jak dla mnie jest to ewidentnie do poprawki, wygląda dość nienaturalnie :)

Napisano
1 godzinę temu, Marcin M. napisał:

Gapę podmalowałeś?

Znaczy wronę na czapce? Ona powinna być metalowa, bo to jest czapka wzmocniona drutem, taka bardziej paradna. Dlatego tak "trzyma kształt" a nie jest oklapła jak tzw. crusher. Crusher miał wronę wyszywaną srebrną na ciemnozielonym tle.

Godzinę temu, PiterATS napisał:

Uwierz mi, takie trzymanie Stg jest całkowicie bezsensowne , bo po chwili kończy się bólem wykręcanego nadgarstka. Rzecz sprawdzona osobiście podczas rekonstrukcji. Jak dla mnie jest to ewidentnie do poprawki, wygląda dość nienaturalnie :)

Oj tam, oj tam. Zatem pan został uwieczniony w trakcie tej chwili.

Napisano
10 godzin temu, Mr_X napisał:

Znaczy wronę na czapce? Ona powinna być metalowa, bo to jest czapka wzmocniona drutem, taka bardziej paradna. Dlatego tak "trzyma kształt"

Pytałem, bo wydawała mi się zielona.

Napisano
1 godzinę temu, Marcin M. napisał:

Pytałem, bo wydawała mi się zielona.

Nie, jest srebrna. Te zdjęcia nieco zniekształcają wygląd figury. Ona inaczej wygląda na zdjęciach, a inaczej w realu. Inaczej w świetle od żarówki, a inaczej w słonecznym. No i właśnie najlepiej wygląda w realu.

Napisano
6 minut temu, Mr_X napisał:

Nie, jest srebrna

Dlatego takie drobiazgi jednak malować w wariancie non metallic metal

Napisano
27 minut temu, KFS-miniatures napisał:

Dlatego takie drobiazgi jednak malować w wariancie non metallic metal

W realu doskonale widać, co błyszczy a co srebrzy. Jak mówię, na zdjęciach nie wszystko dobrze widać. Np. płaszcz to jest półmat. Jeszcze trochę więcej bym dał tego półmatu i w realu by się cały błyszczał. A na zdjęciach ledwie to widać.

Napisano
Godzinę temu, Mr_X napisał:

Jak mówię, na zdjęciach nie wszystko dobrze widać.

jest całkiem niewykluczone, że to efekt ich aranżacji. natomiast ja się odnosiłem do drobnicy - guzików, broszek, klamer. Które w nmm wyglądają dobrze bez względu na sposób prezentacji. A czesto wyraźnie lepiej i bardziej naturalnie, niż malowanie ich farbami metalicznymi

• 3 months later...
Napisano
W dniu 8.12.2023 o 22:04, PiterATS napisał:

Nie bardzo kumam to wymądrzanie i przyganianie, ta figurka taka jest i nie bardzo da się to nawet przerobić. Dłoń jest odlana z bronią. Mi nie chciałoby się przerabiać starej i słabej figurki tylko dlatego że ktoś ma inne widzimisię. A swoją drogą jestem pewien 100% że zdarzały się sytuacje takowego trzymania giwery., ja bym jedynie bardziej ją opuścił do dołu bo tak wygląda nienaturalnie.